Чакате справедливост? Ето как шайката около Гешев държи на каишка следователите (НОВ ЧАТ)

1 3 125

Още чатове, писани от началници в прокуратурата, показват как следователите се държат на къса верижка и се контролира тяхната работа против принципите на правото.

До Фрог нюз достигна поредна кореспонденция, от която научихме, че от “Цветанова Зам.Гл. Прокурор” се дават следните указания през телефона: “Колеги, утре ще приключа обсъждането на делата със следователите от СО на СП.

За да бъде организирана оптимално добре тяхната и Вашата работа, моля да се уговаряте предварително за начина, по който ще се докладват делата при необходимост, включително и за това да се изпращат ли материали в СП и в какъв обем”.

Припомняме ви, че един от зам.-главните прокурори е Пламена Цветанова, сочена за “сив кардинал” в държавното обвинение. Преди няколко дни Фрог показа и друга комуникация, от която става ясно, че “Цветанова Главен” дава нареждане на обвинителите да изпращат “актовете си за проверка на мейла на Ваня Стефанова”.

Според изтекли писмени указания пък на Цветанова трябва да се дават обвинителните актове и постановленията за прекратяване на наказателно производство “преди да бъдат администрирани в деловодството”. 

Реклама

“Новите чатове илюстрират как точно се осъществява контрола върху следователите. Спомнете си, че делата срещу Бойко Борисов и АМ “Хемус” бяха иззети от МВР и пратени именно в следствието, което както се вижда на всяка крачка се дирижира от върхушката на прокуратурата.

По закон материали по НПК се докладва само на наблюдаващия прокурор, но не и на административни ръководители”, обясниха магистрати с опит.

По повод изнесената от медията ни информация за контрол върху вътрешното убеждение на държавните обвинители, адвокат Михаил Екимджиев каза: “Изненадани и възмутени от този факт могат да са само хора извън системата.

Защото ние, които сме вътре в това блато, виждаме и знаем как прокуратурата работи на принципа на уличните банди. С една строга субординация, с формални и неформални зависимости и команди, които се дават и устно, и се предават чрез посредници. Както видяхме – тече комуникацията и  през есемеси.

Това е начинът на функциониране и на управление не на публичните държавни институции, а точно на неформалните, паравоенни и криминални структури. Строга йерархия, единоначалие, подчиненост на главатаря, без оглед на закони и принципи на правото, в частен интерес. В интерес единствено на глутницата”.

През март главният прокурор Иван Гешев казва пред  евродепутатите: „Не мога да влияя на отделните прокурори, само на техните началници“.

Но те, както виждаме, без каквито и да е проблеми и в разрез със законите влияят върху работата на редовите прокурори и следователи. Така порочният кръг се затваря.

1 Коментар
  1. Со керез казва

    МаЛЕЙ, хем грозни, хем прости, хем нагли!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.