Спецбухалката на Гешев е жива! 36 съдии и над 100 прокурори се вливат в съдебната система

5 2 131

Специализираното правосъдие може и да е закрито, но неговото ДНК ще продължи да живее в съдебната система. По същия начин, по който незабравимият Никола Филчев не е напуснал прокуратурата и до ден днешен.

(Това не е някакъв майтап. Филчев наистина бе назначен през месец май 2020 година за съветник на Иван Гешев)

В двете специализирани наказателни съдилища работят 36 съдии, а спецпрокурорите са над сто. След като парламентът гласува окончателно да се закрие спецправосъдието, предстои неговите представители да се разпръснат из цялата съдебна система и да продължат „да постигат безспорните резултати“, пише „Медиапул”.

Някои от най-достойните магистрати от спецсъда ще отидат в Софийския градски съд и ще продължат да бележат успехи срещу организираната престъпност и корупцията по върховете на властта. Други могат да изберат административното правораздаване, където ще настане безкрайно равноправие, а съгражданите ни ще получат бърз съдебен достъп до тайните на всяка власт, например.

Важното е, че обществото няма да загуби този непоколебим устрем към върховенството на правото, който бе генериран в продължение на едно десетилетие в Спец-а.

„Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат“, каза съдия Вилислава Ангелова пред парламентарната комисия по правни въпроси. Това може да е лапсус, а може и да не е. Престъпните групи по принцип се радват на някои съдии.

Като лъв за запазване на спецправосъдието се бореше и спецсъдия номер 1 – Георги Ушев. Преди няколко седмици той справедливо изрази подозренията си, че управляващите може да са взели пари, за да закрият специализираното правосъдие. Че какво друго може да си представи един български съдия?

Ушев също остава в системата в очакване на по-добри времена. От няколко години съдията е спряган за почти всеки голям пост в системата и без съмнение някой ден парашутът му ще се отвори.

Реклама

Все пак той беше съдия по най-едрото спецдело за корупция по върховете на властта – това срещу районната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Докато чака делото ѝ да приключи, Иванчева роди син.

Добре е да знаем, че правосъдието ни няма да загуби и експертизата на съдиите, които държаха две години и половина в ареста алкохолният бос Миню Стайков, докато държавата ни бъде осъдена пред Европейския съд по правата на човека.

Забележителното е, че дори бавният иначе съд в Страсбург успя да свърши работата по-бързо специализираните български съдилища и прокуратури. Но качеството изисква време.

Добрата новина е, че наказателното дело срещу Стайков така или иначе беше доникъде, та сега ще си почне почти отначало в Бургаския окръжен съд.

Досега никой извън прокуратурата не е чувал какво става с прокурорската проверка за аферата „Осемте джуджета“ и закриването на спецпрокуратурата няма да навреди на неведението на обществото.

Разследването срещу Васил Божков си течеше без напрежение в Специализираната прокуратура, очаква се същото да продължи и в Софийската градска прокуратура. Вероятно Гешев може да уреди същите прокурори да си го разследват и на новото място.

Много може да се говори за специализираното правосъдие, но най-добре за успехите говори самият Иван Гешев: „Постигнати са безспорни резултати. Те са безспорни и за европейските ни партньори. Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят. Очакваше се те да не работят“.

През 2011 година обществото не очакваше нищо от спецсъда и спецпрокуратурата. Те работиха наистина здраво, за да не свършат нищо по убедителен начин. Очакванията на обществото блестящо бяха изпълнени и този път.

Ние можем да добавим само, че няма никакво съмнение, че успехите на българските магистратите ще продължават да изумяват по света и у нас, щом те имат такива достойни ръководители.

5 Коментара
 1. Египетска пирамида казва

  “Four legs good, two legs bad.”

  George Orwell, „Animal Farm“

 2. Египетска пирамида казва

  “I cannot compromise my respect for your love. You can keep your love, I will keep my respect.”

  Amit Kalantri, „Wealth of Words“

 3. Египетска пирамида казва

  Matthew 5:1-3
  Now when Jesus saw the crowds, he went up on a mountainside and sat down. His disciples came to him, and he began to teach them. He said: “Blessed are the poor in spirit, for theirs is the kingdom of heaven.

 4. Гуда от връо казва

  Боклукът където и да го поставиш, все си е боклук!

 5. Египетска пирамида казва

  „Pigs prefer to wallow in clean mud, but if nothing else is available, they will frequently wallow in their own urine, giving rise to the notion that they are dirty animals.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.