Троен прокурорски провал! Шумният арест на Павел Александров доведе до мъртво разследване

1 2 540

Прокуратурата три пъти се проваля с делото за фонда за лечение на деца. Това се вижда от документите в електронното деловодство на спецсъда.

Досега делото беше внасяно три пъти в съда – през 2017 г., 2018 г. и 2021 г. И при трите внасяния обаче магистратите намират пропуски на прокуратурата, заради които делото й се връща за доразследване.

Разследването започна шумно през април 2016 г. с ареста на директора на фонда Павел Александров. Тогава прокуратурата обяви, че работи срещу организирана престъпна група за корупционни престъпления.

На подсъдимата скамейка бяха изправени четирима бивши служители на фонда, сред които и Александров. Обвинението твърди, че те са участвали в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Останалите обвинени са експертите от фонда Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова.

Прокуратурата твърди, че с пари от фонда са пращани лекари в чужбина – за семинари или като придружители на болни деца, въпреки че „според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите“.

Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница „Аджъбадем“, Турция“, смятат от прокуратурата. „Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. – 230 096 лв.

Реклама

Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със ЗОП“, допълват оттам.

Прокуратурата настоява още, че Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост, със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.

В определението на апелативния спецсъд при първото връщане на делото имаше и критики включително за недовършени изречения.

Съдът посочи още, че описанието на длъжностното престъпление на изобилства от повторения на цели пасажи текстове и е поднесено „толкова смислово объркано и неясно, че буквално засяга възможността на привлечения към отговорност да разбере за какво

фактическо противоправно поведение е обвинен“. „Изразяването следва да е прецизно, а изреченията да бъдат довършени и понятни, без липса на думи или цели фрази, отразяваща се на същностното значение на изложението“, написа съдът.

Срещу Александров в Окръжния съд в Ловеч тече и дело за конфискация, което, според регистрите, ще има поредно заседание през май.

Адвокатът на Александров Диана Ангелова коментира преди време пред „Сега“, че разследването срещу клиента й си е свършило работата – фондът да бъде унищожен.  Според нея доказателства срещу Александров няма и за всеки лев от фонда има документи.

1 Коментар
  1. Чеха казва

    Вие не разбрахте ли, че всяко създадено по демократично време Уж в полза на хората, се превръща в поредната касичка за крадене на пари и далавери!! Така стоят нещата и с НЗОК – бездънната каца за крадене и присвояване, особено от частните болници, на огромни парични средства, а това са нашите пари!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.