Най-сетне: Кирил&Асен правят партия ПП в Пловдив

2 785

Пет месеца след парламентарните избори формацията на премиера Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ (ПП) става партия. Учредителното събрание на бъдещата политическа сила ще се проведе в петък вечерта в Пловдив.

Събитието ще се проведе в зала „България“ в Конгресния център на Международния панаир, който е собственост на изгонения от БСП бизнесмен Георги Гергов. Той пък е сред противниците на лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Очаква се председателите на партията да са двама – Кирил Петков и Асен Василев, както бе анонсирано още миналата година.

Учредителната декларация на формацията вече е приета и е публикувана в четвъртък в 24 часа, за да се спази законовото изискване да бъде обявена в поне един национален всекидневник.

„За България настъпи моментът, в който промяната трябва да продължи. Времето на безобразията, беззаконието, кражбите и корупцията ни лишават от справедлив и достоен начин на живот. България е обгърната от несправедливост, срещу която е необходимо да се изправим и преборим, за да постигнем общата мечта, да направим България държавата, с която да се гордеем“, пише в учредителната декларация.

В нея са посочени и основните принципи на бъдещата партия – върховенство на закона, равенство на всички български граждани пред закона, политически плурализъм и независима съдебна власт, зачитане на основните права на човека, възстановяване свободата на словото, както и връщане на доверието на гражданите в институциите.

Като своя първа цел „Продължаваме промяната“ си поставя „нулева толерантност към корупцията“, каквото беше мотото на Петков и Василев на последните парламентарни избори, на които станаха първа политическа сила.

Петков и Василев официално влязоха в политиката през септември миналата година, след като бяха министри в първия служебен кабинет. Когато решиха да го направят, двамата нямаха достатъчно време да регистрират партия преди наближаващите предсрочни парламентарни избори.

Затова те намериха три малки партии и използваха регистрациите им, за да участват в изборите под анонсираното от тях име „Продължаваме промяната“. Въпросните три формации са „Волт“, „Средна европейска класа“ (СЕК) и „Политическо движение социалдемократи“. Първите две имат свои представители в парламента, а третата получава най-голяма част от партийната субсидия на коалицията. Всъщност „Политическо движение социалдемократи“ взима почти всички пари.

Сега обаче ПП ще стане партия и на следващи избори ще може да се явява самостоятелно.

На предстоящото учредително събрание трябва да присъстват поне 500 души, които да приемат устав и ръководство на партията. Желаещите да станат членове и учредители трябва да попълнят декларация за индивидуално членство, която може да бъде намерена на сайта на ПП.

Очаква се партията да има национален и изпълнителен съвет, като членовете в тях ще бъдат избрани на учредителното събрание.

След учредителното събрание партията трябва да внесе документите си за регистрация в Софийския градски съд и, ако всички изисквания са спазени, ПП ще бъде регистрирана в Регистъра на политическите партии.

Ето какво гласи учредителната декларация на формацията:

За България настъпи моментът, в който промяната трябва да продължи. Времето на безобразията, беззаконието, кражбите и корупцията ни лишават от справедлив и достоен начин на живот. България е обгърната от несправедливост, срещу която е необходимо да се изправим и преборим, за да постигнем общата мечта, да направим България държавата, с която да се гордеем.

Целим да продължим промяната чрез въвеждане на пълна прозрачност в управлението на държавните средства във всички сектори и на най-добри практики за борба с корупцията, която е пропила държавните структури и представлява основна пречка за подобряване живота на българите.

Ще се борим да разгърнем потенциала на българската икономика чрез правилно и справедливо разходване на публичните средства, чрез привличане на инвестиции с висока добавена стойност, чрез подкрепа за научно-изследователска дейност и иновации в сътрудничество с бизнеса.

За да постигнем промяната в България, е необходима справедлива, независима и работеща съдебна система.

Постигането на работеща икономика, борба с корупцията и правилното разходване на бюджетните разходи, неминуемо ще доведе до намаляване на социалните неравенства и ще подобри живота на цялото общество и ще спомогне за по-бърз растеж. Затова сред основните ни приоритети ще бъде приобщаването на всички уязвими групи в образованието и пазара на труда.

Ние, учредителите на политическа партия „Продължаваме Промяната“, осъзнавайки цялата отговорност, която поемаме, утвърждаваме настоящата декларация и ще се водим от следните принципи и цели:

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ

Върховенство на закона

Равенство на всички български граждани пред закона;

Политически плурализъм и независима съдебна власт;

Зачитане на основните права на човека;

Реклама

Възстановяване свободата на словото;

Връщане на доверието на гражданите в институциите;

ОСНОВНИ ЦЕЛИ

Нулева толерантност към корупцията;

Премахване на ненужните лицензи, регистрации и разрешителни. Създаване на администрация без гишета;

Овластяване на независими, компетентни и честни хора в управлението на страната;

Спиране течовете на публични средства;

Развиване на българската икономика към иновации, технологии, продукти и услуги на бъдещето, създаващи по-добре платени работни места;

Осигуряване на достоен живот на българските пенсионери и уязвимите социални групи, за да няма българи под линията на бедност;

Изграждане на качествено образование, за да могат всички деца да завършват училище без нужда от частни уроци;

Инвестиране в масовия спорт и изкуствата като неразделна част от развитието на ценности у децата и младежите;

Създаване на работещо здравеопазване без нужда от доплащания, с редовна и адекватна профилактика, приветливи болници и справедливо заплащане на лекари, сестри, санитари;

Изграждане на по-бърза и безопасна транспортна мрежа в страната.

Преустройване на българската енергетика, за да е независима от чужди енергоизточници. Постигане на баланс между конкурентна икономика и зелената сделка.

Възстановяване на българското земеделие за производство на качествени и конкурентни български храни на световния и вътрешния пазар.

Запазване на българската природа, извор на здраве и основа за развитието на природосъобразен туризъм.

Поощряване създаването на съвременна българска култура, която черпи от нашите корени и съвременно битие, за да разказва нашата история на целия свят през 21-ви век.

Отстояване на националния ни интерес в Европейския съюз и НАТО и провеждането на последователна и принципна външна политика.

За постигането на целите си политическа партия „Продължаваме Промяната“ ще използва всички демократични средства и методи.

Вярваме, че можем да променим България чрез създаването на благоприятна среда за развитието на бизнеса, подобряването на образованието, здравеопазването, инфраструктурата и грижата за възрастните хора и уязвимите групи в нашето общество.

Сигурни сме, че моделът на нулева толерантност към корупцията ще доведе до преустановяването на незаконните и неморални практики, прилагани в държавната администрация, което да създаде възможност на малкия и средния бизнес да се развива спокойно и да увеличи потенциала на страната за привличане на високотехнологични инвестиции.

Убедени сме, че при справедливо разпределение на средствата, които ще постъпят в държавната хазна вследствие на икономическия растеж, прилагането на тези политики ще доведе до широк социален просперитет и създаване на възможности за по-добър живот в България.

Обединени сме в един отбор, който притежава необходимите морални ценности и качества за постигане на желания резултат за всички българи.

Искаме да живеем в красива, зелена и спокойна България.

Настоящата учредителна декларация е приета от инициативен комитет на 08.04.2022 г., в съответствие със Закона за политическите партии.

Инициативният комитет за учредяването на политическа партия „Продължаваме Промяната“ открива подписка за набиране на членове-учредители и свиква учредителното събрание на политическа партия „Продължаваме Промяната“ на 15.04.2022 г. (петнадесети април две хиляди двадесет и втора година) от 17:00 часа в зала „България“ в Конгресния център на Международен панаир Пловдив, намиращ се на бул. „Цар Борис III-ти Обединител“ № 37, град Пловдив, България. До откриването на събранието всеки гражданин с избирателни права може да се присъедини към подписката като подпише декларация за индивидуално членство, утвърдена по образец от инициативния комитет.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    Кирето ще може да измисли нова марка бакпулвер, за да си повдигне авторитета след упадъка на кабинета му……

  2. Djudi казва

    А Вие ще целувате з…ка на мутрата Б.Б.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.