Недоносчето на „блять“ Бойко ни струва 500 милиона – ето я ГЕРБ далаверата с газа

2 3 153

Бойко Борисов има едно обичано дете и едно захвърлено на бунището недоносче. И на двете им е баща, но просто дълбоко скриваната руска любов на бившия премиер го кара да изпитва разнопосочни чувства.

Заради едното отроче Борисов дори бе увековечен на картина, а другото се опитва да се усмихва и да крие дрипите си. Газовата тръба „Балкански поток“ бе построена за 1,5 година, докато трагичният конектор с Гърция се точи вече 13 години.

И няма да разберем защо е това двояко отношение. Поне докато не извадим молива и не го наплюнчим, за да сметнем колко е неизгодно за нас, българите, диверсията на Борисов да не се строи газовата връзка през Петрич и колко е изгодно това на руснаците.

В отчетите на „Булгаргаз“ трудно ще видите цената на руския и азербайджанския газ, на която купува България, и обемите. Смята се, че това е търговска тайна, далеч надхвърляща сигурността на страната ни.

Така ни е в кърпа вързано, че няма да разберем колко от пълния обем, предвиден в договора с консорциума Шах Дениз взимаме и колко плащаме. Т.е., колко губим като държава.

Данни на азербайджанските митнически власти сочат, че за януари 2022 г. България е получила само 26 млн. куб. м. азербайджански газ. Ако го умножим по 12 месеца, това прави 317 млн. куб. м годишна база, което е дори по-малко от една трета от договорения обем от 1 млрд. куб. м.

Причината е в прословутата недовършена газова връзка с Гърция, благодарение на „блять“ Бойко Борисов.

Откъде взимаме останалите количества газ? Ами, разбира се, от Русия. Само че там цената варира от $700-800 за 1000 куб. метра, като тази цена скача до $1000 след началото на „специалната военна операция“ в Украйна. Така, недовзетите от Азербайджан 680 млн. куб. метра са заместени с доставки от „Газпром“ и ни струват средно по $850- 900 за 1000 куб. метра.

И тук идва най-важният въпрос – колко губим? Цената на азербайджанския газ за България през януари е била едва $236 за 1000 куб. м! Тази ниска и благоприятна цена за България се дължи изцяло на това, че тя зависи изцяло от нефтените котировки, такива, каквито са били от 6 до 9 месеца по-рано.

Цената в договорите на Гърция и Италия е вързана за котировките на газовите хъбове, най-големият от които е в Нидерландия. Затова Гърция плаща по $1056 за 1000 куб. м, а Италия – по $1000! На тях азербайджанският газ им излиза над 4 пъти по-скъпо, отколкото на България. Но страната ни няма да може да се възползва от благоприятната клауза в договора ни.

Реклама

Ценовата формула, по която България плаща на „Газпром“, е различна. Тя е съвкупност от 70 на сто от газовите хъбови котировки и на 30 на сто – от нефтените. Макар и с груби сметки, може да се изчисли, за януари руският газ е струвал на България поне 2,5-3 пъти по- скъпо от азербайджанския.

Така тези 680 млн. куб. м бихме могли да ги вземем 3 пъти по-евтино. При две условия – ако интерконекторът с Гърция беше построен навреме или ако „Булгаргаз“ умееше да договаря по-ефективно доставките по алтернативния маршрут през Кулата-Сидорокастро.

Така за тези 680 куб. метра взети от руския „Газпром“ вместо от Азербайджан българският данъкоплатец ще извади от джоба си допълнително $451 млн., за да плати на руснаците по-скъпия газ.

За разлика от нас турците не изпитват никакви търговски или проруски скрупули и са взели 715 млн. куб. м газ, като цената им дори е малко по-висока – 243 долара за 1000 куб. м. От европейските страни най-петимна за азербайджанския газ е била Италия с 490 млн. куб. метра.

И то при цена над 1000 долара за 1000 куб. метра, цитират цифри експертите. Износът на Азербайджан е скочил 8 пъти в сравнение с януари миналата година, а приходите са за над $803 млн., което е 26 на сто от целия износ на средноевропейската държава. Според прогнозите на Министерството на енергетиката на Азербайджан износът на газ през тази година през южния газов коридор в Турция ще възлезе на 8,2 млрд. куб. метра, в Европа – 9,1 млрд. куб. метра.

За първи път доставките на азербайджански газ по газопровода на потребителите на TAP в Италия, Гърция и България стартираха на 31 декември 2020 г.

В същото време данните на федералната митническа система на Русия и изчисления на агенция „Интерфакс“ сочат, че цената на руския газ, експортиран за България е надхвърляла 1000 долара за 1000 куб м. Приходите от експорта на руски природен газ през януари-ри 2022 г. по предварителни данни са достигнали нов рекорд за цялата история – 9,463 млрд. долара след 3,393 млрд. долара година по-рано (през януари 2021 г.) и 8,337 млрд. долара през декември 2021 г., сочат данните на Руската федерална митническа служба, цитирани от агенцията.

Средната цена за експорта на газ според Федералната митническа служба през януари 2Q22 г. е била на ниво от 685 долара за 1000 куб. м, докато цената за износ за страните извън ОНД е била около 800 долара за 1000 куб. м, сочат изчисленията на агенцията, базирани на митническите данни. За 16 страни цената на газа е надхвърлила 1000 долара за 1000 куб м.

Това са Австрия, България, Дания, Гърция, Италия, Литва, Латвия, Хърватия, Унгария, Естония, Финландия, Франция, Македония, Нидерландия, Полша, Турция.

Всички тези цифри биха били различни, ако България не беше се туткала 13 години за построяването на гръцкия интерконектор, с което да може да диверсифицира доставките на руски газ с потоци от други алтернативни източници.

Но знае ли човек, любовта към Русия пък може да струва пари. Но защо пък от джоба на българския данъкоплатец?

Публикация на „Галерия“, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
  1. Lucid & Ferrous казва

    Така става, когато една държава се управлява от пожарникар.

  2. Затвор за тиквата казва

    Не разбирам защо на Борисович не му повдигат обвинение за руската тръба с която финансира войната на кремълския си господар. Вместо това правят опити за арест за рекет, което си е кокошкарско сравнение с потока. Простака трябва да бъде разследван и съден от международен съд за съучастие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.