България ще има нов външен министър, отново жена! Киро и Слави готвят сделка – БНБ срещу МВнР?

2 4 892

България ще има до дни нов външен министър. Тоталната некомпетентност и липса на елементарни познания по дипломация и протокол на сегашния титуляр от ИТН – Теодора Генчовска, която и без това бе избрана компромисно от коалицията, са причините тя да бъде изтеглена.

Коя да е наследничката й обаче – защото вероятно отново ще бъде жена, разбуни и без това разградения напоследък двор на управляващото мнозинство, научи „Галерия“ от отлично информирани източници.

Весела Чернева

С най-голям шанс за нов първи дипломат е Весела Чернева – настоящ съветник и дясна ръка на премиера Кирил Петков. Срещу нея застава кандидатката на партията на Слави, тъй като квотата за това ведомство в коалицията е нейна.

Става дума за сегашния заместник-министър в МВнР Велислава Петрова, която хал хабер няма от външна политика.

В кулоарите на властта се обсъжда, че Чернева, силно амбициозна и с добър бекграунд в сферата на външните отношения, желае много поста и не пести усилия да го получи. Като разменна монета „Промяната“ предлага на ИТН Теодора Генчовска да замине като постоянен представител в НАТО – място, освободено от настоящия военен министър Драгомир Заков, който пък, както се знае, е дипломат, но пое Министерството на отбраната – също компромисно решение заради разпри в коалицията.

Реклама

Генчовска, дошла в МВнР от военното ведомство, е работила го-дини именно там и може би ще стои по-добре на пост, свързан с отбраната и Северноатлантическия алианс.

Друга версия твърди, че постът на външен министър ще бъде разменен срещу този на управител на БНБ. Тоест, „Продължаваме промяната“ ще отстъпят на ИТН Народната банка, но ще получат Външно.

Кой ще надделее в двубоя за министерското място, ще стане ясно до дни, но несъмнено Весела Чернева е по-приемливият вариант с оглед на опита й във външната политика. Интересен детайл е, че тя е заместник-директор и ръководител на българското представителство на Европейския съвет за външна политика.

Това е мозъчен тръст с офиси в седем столици на континента ни, създаден през 2007 г. – по официална информация с най-голяма финансова контрибуция от фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос.

В момента Чернева се води в творчески отпуск, тъй като съветва министър-председателя.

Тя има немалък опит във Външно. Стана известна през 2010 г., когато Николай Младенов, тогава външен министър, я покани за говорител на МВнР. Двамата се запознават 12 години по-рано, когато Младенов е програмен директор на „Отворено общество“, а Чернева работи в Центъра за либерални стратегии.

2 Коментара
  1. Чеха казва

    Нищо добро да не очаквате от говорителката на онзи бивш говорител на сДС и външен министър на България! Същият който опрости външния дълг на Ирак към нашата страна, нищо, че там загинаха доста наши войници, интересно тогава в името на какво бяха дадени тези жертви..?!

  2. Изабела казва

    Велислава Петрова е на светлинни години по-интелигентният и добър избор. С блестяща докторантура от Кембридж и опит от работа в ООН срещу платените активисти на “ОО”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.