Пътищарите на Бойко скочиха срещу проверка на договорите за милиарди от времето на ГЕРБ

2 2 353

Пълно и категорично несъгласие изразиха фирмите в пътно-строителния бранш, които лапаха милиарди при Бойко и отчитаха благодарности към чекмеджето, с предложенията на премиера Кирил Петков парламентът да подложи на допълнителна проверка сключените между тях и държавата договори за поддръжка на пътната мрежа по времето на ГЕРБ.

Това се видя от писмо към премиера, финансовия министър Асен Василев и председателя на парламента Никола Минчев, което техните организации – Българска браншова камара „Пътища“ и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, разпространиха тази сутрин.

Казусът с договорите, по които има съмнение, че са извършени ремонти за милиарди, без правно основание, остава нерешен вече близо година.

В парламента преди седмица управляващите внесоха проекторешение, съгласувано с регионалното министерство, което позволява частично разплащане по договорите.

Реклама

След това обаче ПП оттегли подкрепата си от проекта. А Кирил Петков обяви, че всяко плащане по договорите трябва първо да бъде одобрено от парламентарната антикорупционна комисия.

Предложението му не се хареса на пътните фирми. „Назначаването на допълнителни комисии за проверка на договорите и изпълнените дейности показва неуважението на държавата към експертите, работещи в пътната администрация.

Обезсмисля се трудът им и се вменяват неправомерни деяния чрез твърденията за незаконосъобразност на претендираните плащания”, казва се в позицията на браншовите им организации.

Те подчертават, за пореден път, че договорите са „напълно законни”. И предупреждават, че „липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение” на депутатите вреди на бранша им и „създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи”.

Фирмите вече организираха протести по повода пред Народното събрание и възнамеряват от утре да ги продължат.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва
  2. Мариана Сумистката казва

    “What is man? Man is a noisome bacillus whom our Heavenly Father created because he was disappointed in the monkey.”

    Mark Twain

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.