Слави пак сее раздори – ИТН се цепи заради Covid

1 1 636

Ново разделение се заформя в управляващата коалиция на фона на скандалите около избора на управител на БНБ и изпращането на военната помощ за Украйна.

Този път причината са абсолютно противоречащи на договорените от управляващите промени в Закона за здравето, които от „Има такъв народ“ са внесли. Те трябва да уредят мерките в страната след отпадането на извънредното положение.

Промените предстои да се гледат в парламентарната здравна комисия на второ четене още тази седмица. Предвижда се да се позволи на министъра на здравеопазването да налага противоепидемични мерки без в страната да е въведено извънредно положение или извънредна противоепидемична обстановка.

Идеята бе те да се приемат още преди 1 април, когато отпадна извънредната епидемична обстановка, за да не се получава дупка в налагането на мерките – носене на маски на закрито и т.н.

От опозицията и „Има такъв народ“ обаче настояха между двете четения да има срок от поне 7 дни за предложения, което пък доведе до липса на каквито и да е мерки в изминалите дни.

Реклама

А още при първото четене хората на Слави Трифонов предупредиха, че ще подкрепят промените в закона, само ако текстовете бъдат прецизирани, защото според тях, в момента се дават твърде широки правомощия на здравния министър да въвежда противоепидемични мерки без критерии и срокове. Подобни забележки имаше и от ГЕРБ.

Според текста, внесен в закона от управляващите – ПП, БСП и ДБ, единствените ограничения, които ще има здравният министър, са да не може да забранява влизането и движението в страната, както и да затваря МОЛ-ове и ресторанти. „Противоепидемичните мерки може да включват организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за имунизиране на място“, предвиждат още текстове.

Именно обратното предлагат обаче от „Има такъв народ“. „Противоепидемичните мерки не могат да включват и задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати“, се казва в текстовете, предложени от депутата Андрей Чорбанов от ИТН между двете четения.

Той е „против“ предложенията на управляващите занапред отново да може да се налага носенето на маски и да се представя зелен сертификат на границата. Освен това имунологът предлага да се въведе и срок от 21 дни за действие на мерките. Такъв в момента няма.

Проблем освен между коалиционните партньори, има и с НЗОК. От касата недоволстват срещу текстовете, че и занапред ще могат да сключват договори с болници и други изпълнители на медицинска помощ, които не отговарят на условията за това.

Така могат да се появят нови договорни партньори на НЗОК, които не са предвидени, а средствата не са неограничени,  предупреди управителят й проф. Петко Салчев. Това пък може да доведе до допълнителни бюджетни разходи, които не са разчетени, категоричен е и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

1 Коментар
  1. Локо Сф. от 1956 казва

    Слави Трифонов се мъчи да имитира Ахмед Доган. Не е в кухнятя на политиката, но дава нареждания, без да има един работен ден като професионален политик. Той казва кой е прав и кой крив и че щял да напуска коалицията. Знае ли Слави, че на народа му е писнало от такива псевдо политици и не му пука кой ще управител на БНБ или кой ще е министър. Но, пука им на политици и депутати, кой ще вземе голямото парче от баницата, която още не е опечена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.