Само в Narod.bg: Бащата на „Мис Бикини“ пребит зловещо, не искал да участва в „Барселонагейт“?

3 6 627

Бащата на любовницата на Бойко Борисов – еротичната моделка Борислава Йовчева, е бил жестоко пребит в Барселона, разкри източник на Narod.bg, който познава лично Георги Йовчев.

„Мис Бикини“ има 10-годишна дъщеря Ема от Бойко Борисов

Таткото на „Мис Бикини“, от която Баце има 10-годишна дъщеря Ема, сам се оплакал, че бил пребит от „хора на Бойко“, защото отказал да влезе в далаверата „Барселонагейт“ с подписи под документи, които могат да го превърнат в обвиняем за пране на пари.

„Георги нямаше никакви пари, изведнъж се появи целият син, но зад волана на много луксозен мерцедес“, разкри информаторът на Narod.bg.

Явно след „възпитателното“ меле Георги Йовчев все пак е бил убеден да се включи в международната схема за пране на пари, по която потънаха над 5 милиона евро, коментира информаторът на Narod.bg.

Още през февруари 2020 гербаджийските тогава НАП и Министерството на финансите обявиха, че проверят за данъчни и финансови престъпления Борислава Йовчева и баща й Георги Йовчев.

На базата на документ стана ясно, че през 2015 г. Йовчев е внесъл общо 875 000 евро в капитала на фирмата, която управляваше бутика за луксозни стоки на дъщеря му в Барселона.

В средата на февруари 2020 г. испанският вестник „Периодико“ съобщи, че местните власти разследват „международна схема за пране на пари“ и проверяват хора, тяхната дейност, доходи и съдружници, за да установят дали съответстват на стандарта им на живот и декларираното официално и връзките им с българския премиер Бойко Борисов. В деня на публикацията магазинът затвори и помещението беше обявено под наем.

След статията бе внесен сигнал и до българската прокуратура за проверка, но институцията предпочете да се самосезира по публикацията в „Периодико“. Според юристи това ще позволи на разследващите да преценяват какво точно да проверяват, а с изискването на документи от испанските власти да разберат и с какво разполагат.

Документите – 219 страници, вече са преведени, остава да видим какво ще свърши прокуратурата на Гешев по скандала с пране на над 5 милиона евро от Бойко Борисов за неговата любовница Борислава Йовчева – „Мис Бикини“, от която има дъщеря – Ема.

Бившият премиер и гербопитеците се опитват да избягват темата или я коментират с опорната защита „аз къща в Барселона нямам“, че това е „стара манджа, претоплена на испански котлон“ (по образното сравнение на Томислав Дончев) и с твърдения, че атаката идва от Русия и от президента.

ОЩЕ ВЪПРОСИ

Сигналът от 27 февруари 2020 г. е на базата на два документа за учредяването на фирмата Еma BGS LS, извадени от испанските регистри.

Според тях вдигането на капитала на Ema Bgs SL. през 2015 г. е станало на два пъти. Първият път той е увеличен с 1 000 000 евро, а вторият – с още 750 000 евро. И двата пъти Георги Йовчев е внесъл половината от тези суми като физическо лице, а другата половина са от регистрираната в Кипър офшорна компания Palms Enterprises, чийто пълномощник е бизнесменът Йордан Христов.

Общо при двете операции Йовчев е внесъл общо 875 000 евро, или около 1 750 000 лева. Според публичните регистри, обаче, таткото на „Мис Бикини“ няма доходи, които да осигурят такива средства и затова настояват за проверка, включително дали върху тях са платени данъци. Йовчев е и управител на фирмата към 2015г. Според публикация на „Капитал“ от 2018 г. в България той е бил едноличен собственик на фирма за търговия на зеленчуци.

„В случая, както и по отношение на останалите лица и фирми свързани с тези сделки и финансови операции, има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари, придобити по престъпен начин“, пише в сигнала.

Реклама

Palms Enterprises (неин пълномощник е Йордан Христов) е съсобственик с община Приморско в „Спортни имоти Приморско“ АД, в чието управление между 2008 и 2011г. е бил Иван Саздов. Саздов е свързван с премиера Борисов от учредяването на ГЕРБ, а Йордан Христов е представян като близък до партията.

Така че НАП би следвало да провери и даде информация за доходите на семейство Йовчеви, произхода им и платените данъци.

Има следи за изпиране на пари с участието на български бизнесмени, представляващи офшорни фирми, които са насочили парични потоци към едно и също лице – живеещата в Барселона българка Борислава Йовчева – до този извод е стигнала със собствено проучване и бившият съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова.

В две интервюта и с информация в профила й във фейсбук тя коментира темата.

Ченалова за първи път чула за къщата в Барселона от бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева в разговорите „Янева гейт“, разпространени в началото на 2015 г. Тогава за първи път всъщност всички чуха за случая.

Ченалова беше част от близкото обкръжение на Янева. Името й беше свързвано със спорни практики, особено по дела за несъстоятелност. Заради опита за превземане чрез съдебни дела на дъщерното дружество на френския производител на алкохол „Белведере“ тогавашният френски посланик Ксавие дьо Кабан я нарече „гнила ябълка“. Срещу нея имаше няколко обвинения, но в съда влезе само едно – за делото на ОЕТ срещу НЕК, по което няколко съдебни състава се произнесоха, че не е извършено престъпление.

„Има безспорни факти да се предположи, че става дума за пране на пари. Това са, първо, превеждането на 2 млн. евро от кипърската офшорка Palms Enterprises LTD и след това апортирането на къщата в Барселона, собственост на Александър Чаушев, във фирмата на Борислава Йовчева.

Става дума за съвсем съзнателно и целенасочено изпращане на поток от средства към едно и също лице“, коментира Ченалова в предаването „Тук и сега“ на Светла Петрова за сайта на „Сега“.

Подредени, събитията изглеждат сякаш са подготвени предварително, коментира Ченалова. „Първо, след раждането на детето й (през 2012 г.) Борислава Йовчева регистрира в началото на 2013 г. фирмата Еma BGS SL с минимален капитал, в която по-късно се включва и баща й.

Междувременно е регистрирана и друга фирма в Испания – Numin invest, учредителят е Георгиос Росет, за когото има данни, че е участвал в данъчни измами и е бил разследван за пране на пари.

Той прехвърля дяловете си на Йовчева и тя става собственик и на тази фирма“, казва Ченалова. Тя припомня още, че според известните факти след като Йовчева придобива и двете фирми, кипърската офшорка Palms Enterprices, представлявана от Йордан Христов, превежда близо 2 млн. евро на Numin invest. А българският бизнесмен Александър Чаушев, който току-що е купил къщата в Барселона, за която неотдавна обясни, че е покупката за инвестиция, я апортира във фирма Numin invest .

ВЪПРОСИТЕ

– Къщата е купена само няколко месеца преди да бъде апортирана, и въобще не е използвана като инвестиция. Защо Чаушев, вместо сам като физическо лице да предостави къщата на брокерска агенция или да регистрира собствена фирма, апортира толкова скъп имот на нова и непозната фирма ?

– Кое му е дало основание да се довери и да даде огромни права (за управлението на имота) на едно момиче на 23 години ? Самият Чаушев каза , че не познава Борислава Йовчева.

Ето ги и сделките на кипърската Palms Enterprises в България: през 2008 г. Palms Enterprises LTD и община Приморско са регистрирали „Спортни имоти Приморско“ АД при участие 50/50. Общината е внесла 28 дка земя за спортен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка – 1 374 500лв.

Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата: Извършена ли е проверка според правилата на Закона за мерките срещу изпирането на пари относно произхода на сумата, идентифициран ли е собственика на офшорката“, пита Ченалова.

Според нея след серия „правни каламбури“ и привидно юридически издържани операции накрая общината се озовава с 1 процент собственост в дружеството, а Йордан Христов и контролираните от него фирми, сред които „Перла турист“ – с 99 процента.

3 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва
  2. Затвор за тиквата казва

    Слугата на Путлер, Бойко Методиевич Борисович , тъмния балкански субект Борисович, до месец ще бъде порязан жестоко и ще квичи отново, като прасе , ще се оправдава и ще се прави на жертва. Но не от Рашков от много по -високо. Борисович руския слуга е бита карта, колкото и да му се иска да е някакъв фактор.

  3. Мариана Сумистката казва

    “This is one of man’s oldest riddles. How can the independence of human volition be harmonized with the fact that we are integral parts of a universe which is subject to the rigid order of nature’s laws?”

    Max Planck, „Where is Science Going“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.