Нова връзка на ГЕРБ с Русия! Калинката Теменужка Петкова „забравила“ 116 тона отработено ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“

3 4 823

Продължават да излизат мини от времето на некадърниците ГЕРБ, управлявали с калинки и некомпетентни послушковци в името на кражбата. Атомният физик проф. д-р Георги Касчиев призна, че бившият енергиен министър на шайката Теменужка Петкова ни е оставила много тежко наследство – 116 тона отработено ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“, което не е изпратено от калинката на Баце за преработка в Русия!

Ето какво още разкри атомният физик:

Належащите ремонти на АЕЦ-а ще могат да се правят с части, доставени от чешката фирма „Шкода“, каза в ефира на БНТ проф. Георги Касчиев.

Преди 2 седмици делегация на централата е била на посещение в главния офис на чешката фирма и са били изяснени възможностите за доставки.

„Нещата изглеждат много обнадеждаващи. Български експерти ще отидат и в АЕЦ „Темелин“, където има същите блокове като нашите, за да се координират програмите и усилията на двете централи, за да се посрещнат те тези предизвикателства (породени от войната – б. р.)“, каза експертът.

Според него има гаранции з качеството на частите, защото „Шкода“ е един традиционен производител на ядрено оборудване и с много добър имидж. Той припомни, че предишните доставени през 1990 г. реактори и друго оборудване за забатачения проект за АЕЦ „Белене“ са били произведени именно в Чехия

По думите му, досега „Росатом“ и неговите подразделения досега коректно са изпълнявали договорите си с българи. Според него обаче, както тази руска фирма и „Газпром“ се явяват инструменти в геополитическата стратегия на Кремъл.

„Стана ясно, че особено при тази война, трябва да се разнообразят доставките, както на свежо гориво, така и резервни части. Единият блок ще премине на гориво от друг доставчик ще премине вероятно от 2024 г., но при условие ,че всичко върви наред с изследванията, доказващи нормалното му използване.

Дотогава, в складовете на централата има заредено достатъчно гориво за няколко години напред. Няма риск да се спре работата на реакторите поради липсата му.

Дори за тази година е потвърдена доставката на гориво за следващия месец, за пети блок, който ще бъде спрян след около 2 седмици за презареждане“, смята проф. Касчиев.

Реклама

Той коментира и проблемите с отработеното ядрено гориво, което трябва да се изпраща в Русия за специална обработка. „По принцип с управление на отработеното гориво имаме тежко наследство от ГЕРБ.

Хранилището за средно и нискоактивни отпадъци, което трябваше да е готово 2015 г. не е било направено. Пускът е отложен за 2020 г., но и този срок не е спазен. Сегашните анализи показват, че ще бъде пуснато през 2024 г. или през 2025 г.

Относно хранилището за високоактивни отпадъци са направени първоначални изследвания през 2010-2011 г., но след това нищо не продължено. За това и там ще трябва се работи отначало. Освен това по отношение на отработеното гориво, след 2015 г. е допуснато въпиещо неизпълнение на изискванията на стратегията.

Вместо да се изпратят за преработка минимум 240 тона, са изпратени 26,5 т. В резултат количеството на отработеното гориво, вместо да намалява, се увеличило с около 116 т. Вината е на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Причината е некомпетентност и безотговорност, без никакво съмнение.

Сега се вижда, когато условията са много трудни да се планира, дали ще може да се продължи сътрудничеството с Русия, за да изпращаме отработеното гориво там, се вижда колко безотговорно е постъпено. Сегашното ръководство на АЕЦ „Козлодуй“, въпреки негласната забрана на министър Петкова е взело необходимите мерки и превозването на отработено гориво е започнато 2020 г. и през 2021 г. са изпратени 3 транспорта.

За тази година са планирани също два за Русия. Получени са и съответните разрешения от Европейската комисия. Имаме договор с руската страна. Засега корабите с отработено гориво, както и с резервните части за ядрената енергетика са изключени от санкциите на ЕС.

Много е вероятно още другия месец първият транспорт за Русия да бъде осъществен. Не е възможно да се прогнозира дали руснаците няма да откажат. Дори всички планове да пропаднат има опция до 2032 г. ще можем да складираме старо гориво. Вторият вариант е да се проведат преговори с Франция за преработката му в техните заводи“, каза още проф. Касчиев.

Експертът припомни още, че стратегията за управление на горивото, най-вероятно поради безотговорност, не е била осъвременена през 2020 г. „Още преди това е имало забележки от ЕК за това, че в стратегията не са отразени много от целите на съответната евродиректива.

Поради невзетите е започнато прилагане на наказателна процедура.

Има и втора нейна фаза и сега разработвайки новият вариант на стратегията се стараем да изчистим всички въпроси, така че да може да предотвратим последната фаза на наказателната процедура.

3 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  “This is one of man’s oldest riddles. How can the independence of human volition be harmonized with the fact that we are integral parts of a universe which is subject to the rigid order of nature’s laws?”

  Max Planck, „Where is Science Going“

 2. Мариана Сумистката казва

  “I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgo their use.” Galileo Galilee

 3. ИСТИНАТА казва

  „ИЗГУБИЛА“, „ЗАБРАВИЛА“,…………..!? Българиооооооооооооо ооооо ооооо!!! НАРОДЕ????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.