ГЕРБ се връща на бял кон? На Кукувден (какво казва СТЪКМИСТИКАТА)

8 4 689

Ще се върне ли ГЕРБ, предвождана от Бойко Борисов на бял кон? Не. Това е краткият отговор на въпроса, зададен по този начин. Последното проучване на електоралните нагласи показа как за пръв път от последните парламентарни избори шайката уж събира най-голяма подкрепа. Разбира се, коментарите за завръщането на бял кон не закъсняха. Само че да правим подобно заключение на базата на стъкмистика по-малко от 4 месеца от началото на мандата на сегашния кабинет е най-малкото прибързано.

Ако трите вота през миналата година ни научиха на нещо, то е да не се вторачваме толкова в цифрите, които се виждат от тези проучвания, а по-скоро да гледаме тенденциите. А те, дори и да приемем данните, не са се променили чак толкова много.

Основният фактор, който събира действащата управляваща коалиция, е един – всички четири политически сили там – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, искат да видят ГЕРБ извън от властта и да сложат край на модела на управление на Бойко Борисов.

Все още разривите между отделните формации не са достатъчно силни, че да предизвикат падане на кабинета, отиване на нови избори и вече там потенциална победа на ГЕРБ.

Една от основните причини за това е и фактът, че дори да се отиде сега на нови избори, това няма да доведе до някакво значително изменение на баланса на силите. Сравнени с резултатите от вота на 14 ноември миналата година, процентите на формациите са идентични, като единствено „Възраждане” бележи някакво по-видимо увеличение на силите си.

Това, което най-вероятно няма да се промени обаче, е, че четирите управляващи политически сили сега отново биха имали заедно над 121 депутати.

Реклама

А все още нито една от тях не е показала по какъвто и да е начин, че е готова да работи заедно с хората на Борисов за общо управление на страната. Нещо повече – дори разделенията, които съществуват в момента в коалицията, включително по отношение на войната в Украйна и евентуалната българска подкрепа за Киев с оръжия, не дават признаци, че могат да съборят коалицията. Все пак и от БСП, и от ДБ побързаха да отрекат подобна възможност.

За да може в ГЕРБ да мислят за каквото и да е завръщане, дори не говорим за бял кон, може да се гледа към две опции за партньори – ДПС и „Възраждане”. А за Костадин Костадинов не може да се каже, че е мечтаният коалиционен партньор за бившите управляващи.

Ако пък някой се опита да събере ДПС и „Възраждане” в обща коалиция, вероятно ще си има много проблеми. Дори и на сцената да се появи нова партия на бившия военен министър Стефан Янев, вероятността той да иска да paботи с ГЕРБ е много малка.

Много по-вероятно е подобна партия само да усложни още повече нещата както за хората на Борисов, така и за всички като цяло.

С други думи – в момента пред бившите управляващи няма ясни изгледи за това да се върнат обратно на власт.

В един момент това може и да се промени, но не без преди това да видим какви съществени промени от страна на самата партия. Това се вижда и в епекторалните нагласи към нея. В проучването на „Маркет линкс“ ГЕРБ става първа политическа сила не защото е увеличила решително доверието в себе си, а защото това на опонентите ѝ пада.

Колкото до рейтинга на Борисов, категоричното заключение на социолозите е, че дори арестът му на 17 март не е предизвикал реакции на симпатия сред избирателите, фактите са такива – отношението към бившия премиер е изключително поляризиращо и го превръща в разделяща обществото фигура – някои го обичат много, а други просто не го понасят. Колебаещи се по въпроса почти няма.

Да, ГЕРБ имат един стабилен за момента и верен електорат, който продължава да ги поддържа, но за тях ще е изключително трудно да достигнат избирателите извън него, а след това да убедят достатъчно политически сили да ги подкрепят, за да се върнат на власт. Така че белият кон можем спокойно да го оставим в конюшнята. Засега няма изгледи някой в българската политика да го ползва скоро.

Александър Попов за „Минаха години“, заглавието е на Narod.bg

8 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  Най- срамното е, че “ Каквото е горе, такова е и долу“…..

 2. Мариана Сумистката казва

  Свине!!! Убийци!!!

 3. Атанас Кирилов казва

  Мариана сумистката, престани да усмърдяваш сайта. Ще взема мерки срещу теб, обещавам ти.

 4. Мариана Сумистката казва

  Боклуци….. САДИСТИЧНИ КОПЕЛЕТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Затвор за тиквата казва

  Сащ санкционираха бившия премиер на РСМ Груевски, до един месец ще е и нашия путенов слуга Борисович. Чакам с нетърпение този ден. И хапчетата няма да помогнат на сикаджийския мутрафон да свали кръвното. Щрак, щрак, мутро!

 6. ИСТИНАТА казва

  Какъв „бял кон“ с :НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,…………………………., МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“?!?!?! Все пак да УВАЖАВАМЕ НАРОДА си, БЪЛГАРИИИИИИИИИИИ!!! НАРОДЕ????

 7. Мариана Сумистката казва

  ОТРОВНИ ЧЕРВЕИ !!!

 8. Има избори за това казва

  Според мен, партиите долу-горе се справят добре с управлението и не виждам смисъл да се дават пари за нови избори и да се сменят, ако някой иска да седне на мястото им, си има избори за това, нека хората на следващите избори, сами решат кой иска да ги управлява и гласуват!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.