100-те дни на просто Наско: Скандална джендър изложба и пълен управленски хаос (ВИДЕО)

4 2 459

Липса на качества за изпълнение на служебните си задължения като министър на културата и тотална неадекватност е равносметката от „постигнатото“ от Атанас Атанасов, сам нарекъл се „просто Наско“, от началото на пребиваването му в сградата на столичния бул. „Стамболийски“17, отчитат от сдружение „Зограф“.

Оценката за първите 100 дни на културния министър Атанасов няма как да бъде дори и „тройка“ с три огромни минуса, неслучайно и самият той не се осмели да свика пресконференция във ведомството си, на която да сподели какво именно е свършил „на ползу роду“, откакто е на този пост, заявяват сдружение „Зограф“.

Ще запомним краткия мандат на министър Атанасов, който очевидно ще се раздели в близките часове с креслото си и с кабинета си, най-вече с подкрепената от Национален фонд „Култура“ с държавно финансиране в размер на 10 000 лева скандална изложба „Другите българки“, осмиваща и окарикатуряваща забележителното творчество на големия наш художник Владимир Димитров – Майстора, отбелязват от сдружение „Зограф“.

Министър Атанас Атанасов в качеството си на председател на Управителния съвет на НФ „Култура“ за съжаление не предприе абсолютно никакви действия, за да преустанови финансирането с публични средства на въпросната гавра с картините и с делото на Майстора чрез „представянето му“  от транссексуални модели, изтъкват от неправителствената организация.

Тотално опорочените конкурси за директори на водещи държавни театри е другият грандиозен гаф на министър Атанасов и неговия екип, за провала на които той така и не можа да даде каквито и да е смислени обяснения на последното си явяване и изслушване пред депутатите от парламентарната Комисия по културата и медиите на 7 април 2022 г., посочват от „Зограф“.

В дългия списък с гафовете на министър Атанасов е и признанието му, направено пред същата тази парламентарна Комисия по културата и медиите през месец март т.г., че в културното министерство се е изгубила някъде цялата документация за паметника на Съветската армия, в това число и документите относно чия собственост е той, допълват от „Зограф“.

На същото това заседание на Комисията по културата г-н Атанасов призна, че поради „административен хаос“ по етажите в Министерство на културата и до днес продължават да се губят входирани писма и преписки, в които се алармира за сериозни проблеми, решаването на които не търпи отлагане във времето.

100-те дни на министър Атанасов и на неговия екип очевидно така и не им стигнаха, за да започнат най-сетне да работят над проекта за бъдещата Стратегия за развитие на българската култура с поне 10-годишен хоризонт, възмущават се от сдружение „Зограф“.

Реклама

Липсата на предварително обещаваните пари за читалищата в бюджета за 2022 година и „изпарилите се“ неизвестно къде и как допълнителни средства за музеите също са сред безспорните гафове на министър Атанасов, отчитат от гражданското сдружение.

Сред провалите и гафовете на министър Атанасов е и липсата на Регистър на свободните артисти, за който от ведомството от месеци насам обещаваха, че уж усилено работят по неговото изготвяне.

Екипът на министър Атанасов се оказа неспособен да „въведе ред“ и да осигури нормалното функциониране и на Националния филмов център, който е спрял да организира каквито и да е сесии за подкрепа на нови филмови проекти, а по тази причина има сериозен риск и 2022-а да бъде поредната „нулева“ година за българското кино, предупреждават от „Зограф“.

Министър Атанасов не предприе абсолютно нищо и за спасяването на архитектурното ни наследство – именно в дните на неговия мандат една от знаковите исторически сгради в центъра на София на ул. „Велико Търново“, в която някога е било хърватското посолство, бе разрушена, за да изнике на мястото й многоетажна лъскава кооперация, посочват от „Зограф“.

Подписките и апелите в медиите не успяха да спасят тази забележителност, а от министерството не пожелаха да коментират защо сгради, които някога са били паметници на културата, губят статуса си и изчезват една по една.

Министър Атанасов не излезе публично с позиция и във връзка с войната в Украйна, липсваше каквато и да е реакция на състрадание от негова страна и от страна на културното ни ведомство дори и след ужасяващата новина за бомбардирания и напълно унищожен Драматичен театър в украинския град Мариупол, в който се криеха стотици цивилни, напомнят от сдружение „Зограф“.

Списъкът с гафовете на културния министър през неговите „100 дни“ може да бъде продължен и описан на много страници, но на българските данъкоплатци им е повече от ясно, че дори и само заради тези горецитирани несполуки и провали той не бива да остава на този пост нито ден повече – всички вече разбраха, че неадекватният министър Атанасов и неговият екип, в който има и лица, проверявани от КПКОНПИ за конфликт на интереси, очевидно не са от „А“ отбора на България в сферата на културата, категорични са от „Зограф“.

4 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  Освен, че е шизо, се друса.

 2. Мариана Сумистката казва

  Тя наглостта по хората ходи… Гледай да не изпростееш още повече…. Наско….

 3. Мариана Сумистката казва

  Аз предлагам електрически стол…….

 4. Мариана Сумистката казва

  Психопатът сътворява своя реалност и полага всячески усилия някой да не му я наруши, без да подбира средствата. Психопатът е вреден за обществото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.