СЛУЧИ СЕ! Слави напуска коалицията? Това ли е краят на кабинета „Петков“?

4 5 804

Ива Митева от „Има такъв народ“ (ИТН) обяви, че политиката на правителството във връзка с ветото на България за членството на Северна Македония в ЕС, както и натискът, който техните коалиционни партньори от „Продължаваме промяната“ (ПП) оказвали върху кандидата на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански, могат до доведат до излизането на партията на Слави Трифонов от управляващата коалиция.

„Виждам, че нашият министър на външните работи (Теодора Генчовска) като че ли е изолиран, и виждам засилени действия на министър-председателя Кирил Петков в тази посока от първото му посещение в Северна Македония и всички тези действия не знам дали са съгласувани или не с нея“, подчерта Митева пред „Нова телевизия“ и допълни, че ако действително заплахата от вчера (8 април) към Каримански идва от ПП, „много трудно“ ще продължат да управляват заедно.

Вчера премиерът обеща, че никакво решение за изход от спора със Северна Македония няма да се вземе без санкцията на парламента и така дори опозицията ще бъде включена в процеса. Тази седмица Трифонов написа във „Фейсбук“, че „някъде на тъмно е уговорено“ свалянето на ветото за започване на преговори от Скопие с ЕС.

Реклама

По думите на Митева било близо до ума защо, от кого и откъде идват заплахите към Каримански. „Смятам, че са хората, които стоят от другата страна и правят всичко възможно тази кандидатура да не се случи“, заяви тя, очевидно визирайки ПП, като настоя: „Смятам, че натискът е Каримански да се откаже. 

Но той няма да го направи и ние няма да оттеглим кандидатурата му.“ Бившият председател на Народното събрание коментира и призива на премиера да бъдат оттеглени и двете кандидатури за управител на БНБ. „Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие“, отбеляза тя.

Тя коментира и действията на председателя на Народното събрание Никола Минчев: „Видяхте какво стана и с кворума, как вдигнаха изкуствено мнозинствата за приемане на решения. Само и само, за да не събере нито един от двамата кандидати 121 гласа.“

4 Коментара
 1. Затвор за тиквата казва

  Това ще е и края на чалгаря! Не става за политик този нарцис

 2. Алекс казва

  Много се надценява г-н Трифонов. Е, и без него ще съмне.

 3. Schatz казва

  Митева, най- слабите министри са от Итн.А за Каримански се води разследване за Инвестбанк. Много съмнително лице! И какъв е този зор за постове!

 4. Локо Сф. от 1956 казва

  Днешната коалиция е като стихотворението „Орел, рак и щука“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.