Олио, бензин и страх – руският коктейл „Молотов“ за Европа! Къде в картинката е България?

3 1 562

Руската пропаганда разпространява практически почти идентични послания в страните от бившия „съветски блок“ в Централна и Източна Европа, като използва различни инструменти в зависимост от специфичните особености на информационната среда в отделните държави. Това показва сравнението на пропагандните потоци в България, Румъния, Чешката република и Полша след началото на войната в Украйна.

Материалите, разпространявани основно през анонимни онлайн портали, канали в приложения за криптирана комуникация и социалните мрежи, обикновено съдържат напълно фалшиви, или в най-добрия случай манипулирани данни и твърдения.

Те са прицелени в емоциите, страховете и най-болезнените теми за хората в различните страни. Очевиден факт е също, че разпространението на дезинформацията и дори опитите за вътрешна дестабилизация, чрез създаването на паника се улеснява от високото ниво на анонимност в интернет и социалните мрежи.

Макар и неидентифициран категорично като генериран от руската дезинформационна мрежа,

Румъния и България преживяха идентичен шок само в рамките на няколко дни след началото на войната в Украйна. Той бе предизвикан от бързо разпространените слухове за предстояща криза в снабдяването с горива и олио.

„Опасенията, че горивата и растителните масла ще станат недостъпни накараха мнозина да купуват в излишък в опит да се запасят с това, което само изглеждаше като дефицитна стока, пише в обзор на ситуацията румънският анализатор Кристият Гета.

По този начин бе оказан натиск върху местните вериги за доставки. Поуките от ефекта на идентичните събития в двете страни могат да се окажат полезни за целия регион, тъй като обществеността, медиите и властите показаха, както своята уязвимост, така и способността си за ефективна реакция при подобни дезинформационни атаки“.

Анализът на Гета е изготвен за Евроатлантическият център за устойчивост (E-ARC), базиран в Букурещ. Сравнението на реакции след слуха за предстоящ недостиг на горива и олио в България и Румъния проследява и пътя на дезинформацията, създала „огледална“ паника от двете страни на Дунав.

„Първоначалният шок в системата беше дезинформация и тя имаше бърз и широко разпространен ефект върху населението, като беше разпространена през социалните медии и приложенията за съобщения, казва Кристиян Гета. След като достигна критична маса, тя попадна в медиите, където създаде обратна връзка: колкото повече медиите разпространяваха съобщението, толкова повече хора се присъединяваха към опашките. След това самите големи опашки станаха интересни, предизвиквайки широк отзвук в медиите и убеждавайки още повече хора, че заплахата е реална“.

Според чешкия публицист и университетски преподавате Бохумил Картоус принципът на действие на руската пропагандна машина е бил видим още в хода на подготовката за военната инвазия в Украйна. „Всеки път, когато Русия вдигаше залозите в претенциите си към Украйна и Запада на „дезинформационната сцена“ следваше масова подкрепа и защита за руските интереси и руската позиция“, казва той в интервю за Чешкото национално радио.

Според Картоус специфичният канал за разпространение на пропагандни послания и дезинформация в Чехия са т.нар. „верижни мейли“. Става дума за съобщения получавани по електронна поща, които съдържат мотивационни трикове, подканващи към препращане на съдържанието им до определен кръг от контакти. „Верижните имейли са изключително популярни в Чехия, казва Картоус. Не знам за друга държава, в която верижните имейли да се използват толкова масово за разпространение на дезинформация.“

Реклама

Според него широко използвани за разпространение на дезинформация и пропагандни в Чехия са и десетки уебсайтове, специализирани в генерирането на фалшиви новини. „Системата функционира така: имате страници, съдържащи фалшиви новини, които след това се разпространяват в социалните медии или отново чрез верижни имейли, на принципа сopy-paste, обяснява Картоус.

Това, което виждаме ясно е, че има относително малка група от хора – няколко стотин или няколко хиляди, които професионално произвеждат дезинформация. Но други десетки или стотици хиляди хора, я разпространяват по-нататък по веригата. Тези хора не са тролове, бих ги нарекъл „полезни идиоти“, които служат за разпространение на дезинформацията в своите кръгове“, обяснява Картоус.

Според него съдържанието на пропагандните и дезинформационни мейли е адаптирано така, че да привлича по-възрастните хора. „Това, което виждаме в руските държавни медии и в медиите, които подкрепят режима на Путин е същото, което четем в сайтовете за дезинформация в Чехия. Това се отнася не само за информация, свързана с руската инвазия в Украйна, но и по отношение на местната политическа ситуация. В навечерието на последните избори това беше много очевидно – съдържанието на тези имейли беше предназначено да привлече по-възрастните хора и да ги убеди да гласуват за популистките партии“, казва още Картоус.

Опорните точки на руската пропаганда след началото на войната в Украйна, които той очертава, съвпадат напълно с пропагандните послания, разпространявани и в България. В тях основната версия на Русия е, че тя е жертва на западната агресия и нахлуването в Украйна всъщност е акт на самозащита, че Украйна е марионетка в ръцете на Запада, особено на САЩ, а украинците са фашисти и терористи. Обобщението, което трябва да бъде наложено след всичко това е, че Украйна е корумпирана страна, която няма право да бъде суверенна държава и суверенен играч в европейското пространство.

Според директора на Департамента за национална сигурност на Полша Станислав Жарин след нахлуването в Украйна Русия чувствително е разширила фронта на дезинформацията, която разпространява в страната.

„Лъжите на Кремъл могат да бъдат групирани около няколко основни послания, казва той пред полската информационна агенция PAP. Основните сред тях са, че полското правителство цинично се възползва от ситуацията, за да придобие значимост в международната политика, че Полша има враждебни планове спрямо Украйна и иска да окупира западните й територии, че е ненадежден партньор, чието поведение води до изостряне на ситуацията в Европа“.

Останалите опорни послания, на руската пропаганда в Полша, които Жарин цитира, отново удивително напомнят тези, разпространявани и в България, основно през групи в социалните мрежи, но дори и от прокремълската партия „Възраждане“.

Става дума за мантрите, че Полша е колонизирана от САЩ и Великобритания и е използвана от тези страни срещу Русия, че полското правителство излага на риск сигурността на собствените си граждани, като се ангажира с помощ за Украйна, както и, че дискриминира поляците, като приема бежанци от войната там.

Последното от тази серия пропагандни послания, звучащо все по-натрапчиво и у нас е, че бежанците от Украйна ще парализират полската здравна система, ще предизвикат икономически срив и ще отнемат работни места на поляците.

В един от най-обхватните анализи на каналите, през които Русия разпространява пропагандни послания в Полша и Украйна, авторът на Politico Марк Скот пише следното: „След като Google, Facebook, Twitter и TikTok активно премахнаха или понижиха обхвата на съдържанието, свързано с Москва, на повърхността започнаха да излизат нови стратегии.

В TikTok например множество рускоезични инфлуенсъри повтарят един и същ сценарий в защита на руската инвазия. В Instagram мрежа от прокремълски акаунти, представящи се за местни новинарски издания в Полша, разпространиха неверни твърдения, че украински бежанци нападат поляци“. Мета – компанията майка на Instagram, премахна тези акаунти на 7 март.

„В крайна сметка Русия очевидно и справедливо загуби информационната война със Запада, казва пред Politico Янис Сартс, директор на Центъра за върхови постижения в стратегическите комуникации на НАТО, базиран в Рига. Дезинформационната и пропагандна тактика на Кремъл не доведе до очакваните резултати. По тази причина последните анализи показват, че приблизително 90 % от пропагандата на Москва вече е преориентирана към вътрешна, вместо към международна аудитория“.

3 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  Страхът на подлеците е неподражаем, БОКЛУЦИ!

 2. !!! казва

  Идеята на анти-руската истерия, която замести covid-истерията, която явно се протърка от употреба и вече не хваща дикиш, е: „Мълчете и плащайте!“. Еврогейовете въобще не ги е грижа за украинците, за тях и едните и другите са православни руснаци и колкото по-вече се избиват едни-други, толкова по-добре. Затова наливат пари и оръжие в Украйна, за да продължи по-продължително конфликта и да има по-вече жертви от двете страни.

 3. Здравко Митев казва

  Един те „зарибява “ с оръжие. Друг
  те „зарибява“ с финикийски знаци .
  Като „клъвнеш “ после пък те плаши,
  че няма да продължи да ти ги дава, а
  ти искаш и …, т.е.същото като някаква
  зависимост. За справка – войната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.