Черепа се завръща! МВР нищи заплахата на Борисов и Горанов да „ликвидират“ бизнесмена

13 6 153

Васил Божков се завръща в мача срещу рекетьорите от ГЕРБ. По сигналите на Черепа най-сетне започна работа МВР на Бойко Рашков, след като Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова търкаха ареста за 24 часа.

Кой е Васил Божков? Поредният обвиняем олигарх. Така главният прокурор Иван Гешев описа хазартния бизнесмен, който избяга в Дубай, след като му бяха повдигнати 18 обвинения за различни престъпления, пише „Сега“.

Въпреки че в класическото си значение олигархията не е непременно нещо лошо, в съвременния свят има смисъл на група от хора, монополизирали изпълнителната, законодателната и съдебната власт посредством корупция.

Това означава, че влиянието на Васил Божков е стигало до върховете на държавата, където са депутатите, министрите и премиерът.

Неговите самопризнания за участие в търговия с влияние и даване на подкупи на бившите управляващи от ГЕРБ не трогнаха държавното обвинение и неговия ръководител Гешев.

След като беше „опраскан“ от прокуратурата преди 2 години, Божков открехна вратата към задкулисието, където политическите дейци и икономическите мастодонти работят ръка за ръка с цел личното им облагодетелстване. Бизнесменът директно обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че докато е бил премиер, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов са искали и получили от него пари в замяна на протекция.

„За по-малко от три години съм им предал директно над 60 млн. лева по тяхно искане и разпореждане. Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания“, пише в сигнала на Божков до прокуратурата, който отлежава на трупчета от 2020 г.

Според разказа на обвиняемия цялата схема с такса „помощ“ за Горанов и Борисов приключила през 2019 г., когато чешката компания Sazka Group предложила над 1 млрд. лв. за 51% от „Националната лотария“.

Тогава финансистът на шайката Владислав Горанов поискал от Божков безвъзмездно да прехвърли мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от тях човек или противен случай ще бъде унищожен.

След като отказал, целият държавен апарат, включително прокуратура, се активирал срещу него.

Че свидетелсшвата на Божков не са единствено защитна теза, а стъпват на здрава почва, сочат някои от компроматите, които самият той с разпространи. Бизнесменът публикува серия от съобщения между него и Владислав Горанов, който продължава упорито твърди, че е бил в неведение за схемите, позволили на хазартните дружества да си спестят над 500 млн. лева.

Реклама

В чатовете от 2018 и 2020 г. двамата си уговарят срещи. Прави впечатление, че нито е обявено мястото, нито поводът за срещата, което предполага, че общуването е регулярно.

Те обсъждат работата на Държавната комисия по хазарта, която уж трябва да е независима от финансовия министър. Справка в протоколите на ДКХ обаче доказва влиянието на Божков и Горанов върху нейната работа.

Непосредствено след всяка среща държавният орган е променял или одобрявал лицензи, свързани с талони за търкане на „Националната лотария“.

„Половин-един милион евро могат да се съберат по джобовете на едно сако, да не говорим в по-голямо яке. Палиш си пурата, оставяш нещата и излизаш“, коментира Божков за това как са протичали визитите му във финансовото министерство.

Обвиняемият казва още, че всеки месец се е виждал в офиса си с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, на която е давал по-малки суми за „по-дребни нужди“.

Освен това хазартният бос показа банкови извлечения за 67 млн. лв., теглени от личната му сметка в Булбанк през 2017 – 2019 г. От ДАНС реагираха, че банката не ги е уведомила за съмнения при теглене на пари от каса. Така е бил нарушен Законът за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева.

Бившият министър със съмнително поведение дори не отрече, че е имал срещи с Божков, но е категоричен, че не е получавал пари. Главният прокурор Иван Гешев пък дори не посмя да си отвори очите за косвените доказателства за гранд корупция.

„Не си причиних това да чета публикуваните есемеси. Колегите казаха, че не виждат нещо в тях, което да налага проверка“, измъкна се Гешев. Следвайки примера на своя шеф, от години държавното обвинение открито бездействаше по сигнала на Божков, че е бил рекетиран.

МВР обърна посоката

Раздвижване се получи едва след намесата на Министерството на вътрешните работи под ръководството на Бойко Рашков. С арестите за 24 часа на Борисов, Горанов и Арнаудова най-накрая беше образувано досъдебно производство, което позволява да се събират годни доказателства за това дали действително са давани подкупи от Божков и бил ли е изнудван от предишната власт.

Преди това говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев призна пред „Сега“, че по сигналите на бизнесмена изобщо не се работи.

13 Коментара
 1. Локо Сф. от 1956 казва

  Познавам Божков от ,1974-75г, когато служехме в инженерния полк в Кюстендил. Често съм му бил и Н-к караул. Кое е интересното. До тези млади години на които е бил , нямаше основание да стане толкова известен и богат. Но, явно нашата последвала „демокрация“ следващите години е позволила на по-умни и хазартни играчи да се гмурнат в безкрайните простори на забогатяване. Това явно е било позволено по време на „демокрацията“ с нейните закони и позволения за едни, а за други не. С интерест ще следя събитията, ако Васко се завърне в България.

 2. Рецидив казва

  За съобщенията и смс- те знаем, за продажбата на бизнеси, къщи, за гнойните циреи от вестник СЕГА. Ами, я сега нещо по- така…..

 3. Мариана Сумистката казва

  А не,не Горанов е получавал сака с пари….(ама че мангалски сценарий!)Които после е раздавал на циганите или хвълял в боклука. Само дето тоя откачен шизофреник не може да даде веднага точната дата, за да може да се проследи как са били „изпрани милионите“. Сигурно в момента я изчислява…..
  И пак питам: този долнопробен шизофреник давал ли е подкупи или е бил изнудван? Защото ако е давал, и аз бих взела –за да се усъвършенствам ….Все пак от имане глава не боли….

 4. чукура казва

  мариянче, на 2 или на 3 седмици я миеш душко ,щот дуловската по три пъти на ден и е като сълзлив газ га минеш покрай неяc

 5. Мариана Сумистката казва

  Имам и танкове, гнидьо! Истината боли и затова хвъляш фишеци, но на мангал като теб това остава. А не да се изправиш очи в очи. Тоест, отдалеш блестя като Слънце, знаеш си го…

 6. Мариана Сумистката казва

  Един- два курваляка повалих и им взех страха…. Да не говорим, че съм деец на борбата против фашизма, но това ще продължи в съда, както казах… И… видях всичко, което не можех да си представя за съществуващо в мангалската ви изватена държава. На макс!!!

 7. Мариана Сумистката казва

  Един- два курваляка повалих и им взех страха…. Да не говорим, че съм деец на борбата против фашизма, но това ще продължи в съда, както казах… И… видях всичко, което не можех да си представя за съществуващо в мангалската ви извратена държава. На макс!!! Няма нужда да се горят библиотеки, те са изгорели много преди вашето съществуване…

 8. Мариана Сумистката казва

  Възрастните хора си отиват от скапаната ви държава в недоумение от циганията ви. Виждала съм всичко с очите си…. И какви ли не неща видях с очите си… И ако кретенизмът ви е идеал, е спечелихте, но изгубихте битката като сводници и изнудвачи, БОКЛУЦИ“ Изгубихте я.

 9. Маркиза дьо Сад казва
 10. Со керез казва

  Тази снимчица на БоШАТА от младежките му години ли е? Щот той вече мяза на износен галош. Кат примата от Банкя.

 11. Здравко Митев казва

  Подобен сценарий и търговия с тайни
  имаше и при КТБ. Ако някой иска да
  убие някой, защо ще казва на някой, че
  иска да убие някой? Някой разбра ли за
  КТБ ?

 12. Маркиза дьо Сад казва

  Извратеняци, ако някой иска да убие някой, той просто отива и го убива. Много сте прости!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.