Няма промяна: Партийци от ГЕРБ, БСП, СДС и ВМРО станаха шефове на общински фирми в София

0 1 135

Част от членовете на директорските съвети на фирмите, управляващи общинските пазари в София, запазиха местата, а в други се появиха нови хора, които обаче вече са известни с партийните си биографии в ГЕРБ, СДС, БСП и ВМРО.

Това е основният извод след конкурса, който управляващите в столицата – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, проведоха за петте директорски борда на „Пазари Юг“, „Пазари Запад“, „Пазари Изток“, „Пазари Север“ и „Пазари Възраждане“, пише „Сега”.

Гласуването по темата се състоя на вчерашната сесия на Столичния общински съвет. Новите състави на шефските съвети бяха утвърдените с гласовете на изброените политически групи, като и на БСП.

Против и въздържал се гласуваха представителите на „Демократична България“ и общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“.

Бордовете на общинските пазари в София се състоят от трима души, като след приемането на Закона за публичните предприятия през 2019 г. условието е един от тях е да независим – да не е служител или свързан със Столична община. 

В „Пазари Изток“ местата си запазиха досегашният изпълнителен шеф Даниела Стойнева и членът на директорския състав Димитър Кунов. Стойнева е начело на „Пазари Изток“ от 2019 г., а Кунов е във фирмата още от 2016 г. Той е бивш общински съветник от БСП.

В края на май т.г. Кунов влезе в Градския съвет на столичната организация на социалистите с ресор „Общинска икономика“.

През 2017 г. същият за кратко бе шеф на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания в периода, в който държавата се управляваше от служебното правителство на Огнян Герджиков. След това миналият общински съвет му намери местенце в „Пазари Изток“.

Единственият нов човек в СД на дружеството също е добре познат като партиен активист. Става дума за бившия депутат от СДС Борислав Миланов, който е избран за позицията на независимия член на борда.

Преди няколко години като депутат Миланов се прочу с това, че е поставил метална врата върху общински път и по този начин е спрял достъпа до съседен имот, въпреки че собственикът му е спечелил делото за правото върху парцела. Върху усвоената улица депутатът построил и беседка с барбекю.

Впоследствие Миланов се опита да спре телевизионен репортаж, разказващ за случая. След като казусът стана публичен, Миланов махна оградата към пътя.

Реклама

Мястото си като изпълнителен директор на „Пазари Запад“ запазва и Галина Бежанска, а с постовете си се разделят Диляна Иванова и Стилиян Георгиев. Бежанска също зае позицията през 2016 г., а преди това бе директор на дирекция „Култура“ в Столична община.

През м.г. „Пазари Запад“ се прочу с това, че ръководството на дружеството предложи да бъде организирана обществена поръчка за избор на фирма, която да достави на площад „Славейков“ витрини от стъкло и метал за съхранение на книги.

Цената, която „Пазари Запад“ заяви готовност да плати, бе …. 47 285 лв. на бройка.

Впоследствие коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ одобриха харча и приеха „Пазари Запад“ да даде за 7 сергии над 330 000 лв. Междувременно обаче около този конкурс избухна страхотен публичен скандал, в резултат на който Столична община не обявява официално процедурата за доставката на космически скъпите витрини.

Новите в директорския съвет на „Пазари Запад“ са Борислав Борисов и Стойчо Томов. Последният е бивш неуспял кандидат за общински съветник от СДС.

В момента Томов е шеф на организацията на СДС в район „Изгрев“. Любопитното е, че в конкурса на Столична община за „Пазари Запад“ политическият активист също е избран на позицията на необвързания член на СД.

На мястото си като изпълнителен шеф на „Пазари Юг“ остава и Николай Попов, който също управлява фирмата от повече от 1 мандат. Като нови членове на съвета на директорите на „Пазари Юг“ се появяват Цонка Тодорова, която работи от години там, както и Веселка Ангелова на позицията на независимия член.

“Пазари Север“ ще има нов изпълнителен директор – Тони Попов, отново партийна кандидатура. Попов е бивш кандидат за общински съветник от БСП в столичния район „Люлин“.

Освен него, в новия СД на общинското дружество влизат Светослав Тодоров и Гергана Калпачка на позицията на независимия член. Калпачка е бивш кандидат на ВМРО за кмет на столичния район „Искър“.

Любопитен е резултатът от конкурса в последното дружество, управляващо пазари в София – „Пазари Възраждане“. В резултат от процедурата за негови членове са преизбрани Маргатира Манова на позицията на независимия член и Веселин Теофилов на позицията на член на СД.

Все още не е ясен третият човек, който ще попълни директорския състав на „Пазари Възраждане“. За позицията ще бъде обявен нов конкурс. От общинската фирма със сигурност си тръгва досегашият й изпълнителен директор Драгомир Димитров, който е мъж на зам. кмета на район „Възраждане“ Татяна Димитрова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.