СЪБРАХА СЕ: Цацаров прибра още един ренегат, изритан от МВР

2 2 882

Уволненият от МВР директор на „Вътрешна сигурност“ в министерството Стефчо Банков не е единственият изритан от Вътрешното министерство кадър, намерил място във Върховната касационна прокуратура при Сотир Цацаров.

Помощник в държавното обвинение е станал и Ангел Калайджиев, който също беше част от „Вътрешна сигурност“ на МВР, научи „Сега“.

Справка в декларациите на прокурорските служители за имущество и конфликт на интереси потвърждава, че Калайджиев вече работи в прокуратурата. И също като бившия си шеф Банков, той е прокурорски помощник във ВКП и към българските европейски делегирани прокурори.

И за двамата на сайта на прокуратурата не се намира конкурс за помощник, който да са спечелили. Калайджиев помага на прокурор Вероника Трифонова, твърдят източниците.

Името на Трифонова нашумя миналия септември, след като от парламентарната трибуна вътрешният министър Бойко Рашков обвърза избора й за делегиран прокурор със смачкването на делото за полицейското насилие зад колоните на МС.

Прокуратурата излезе със специална позиция, че това е посегателство върху независимостта й.

Реклама

Калайджиев е преместен от отдел „Вътрешна сигурност“ в Пето районно управление, откъдето е напуснал, казват източници от МВР. Имало е и дисциплинарна проверка, но не е ясно как е приключила тя.

Миналото лято „Вътрешна сигурност“ беше сочена като една от службите, използвани при незаконното подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор.

Така и не стана ясно обаче дали и какво е било участието на дирекцията в неправомерни действия срещу граждани.

„Сега“ чака от държавното обвинение отговори по Закона за достъп до обществена информация, кои са помощниците в двете върховни прокуратури, на главния прокурор и на европейските делегирани прокурори и какви са основанията за назначението им.

Преди близо 10 години „Сега“ спечели дело срещу прокуратурата, която тогава отказваше да предостави списъка с помощниците си. Съдът обаче прие, че надделява обществения интерес да бъдат известни като служители в органите на съдебната власт. Затова би трябвало сега прокуратурата да отговори, без да се стига до съдебен процес.

Помощниците в съда и в прокуратурата са стар проблем за системата, но досега нито законодателят, нито Висшият съдебен съвет правят нещо, за да го решат.

Постовете на съдебните и прокурорските помощници често се заемат от приближени до ръководствата в съдебната власт.

2 Коментара
  1. Рецидив казва

    Отрепки!!!

  2. Рецидив казва

    А от регенерат като Масларова могат да ви побият тръпки….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.