СУПЕР СКАНДАЛ: Три ченгета на Бойко снасяли информация на Русия (РАЗСЛЕДВАНЕ)

2 7 303

Международната хакерска група „Анонимните“ е в основата на разкриването на руските шпиони у нас и връзките им с ДАНС. Малко след началото на войната в Украйна „Анонимните“ успяха да пробият сървърите на Централната банка на Русия, откъдето изскочиха данни за българска собственост в руски банки, както и на имоти на руски банкери у нас.

Иван Драшков

Хората в този списък са обслужвали интересите на олигархични кръгове в Русия и в България, които се оказват свързани със служители на сигурността съобщиха за „Галерия“ високопоставени източници от българското ФБР.

Историята на руското проникване в българските служби и подчиняването им на олигархични интереси е дълга. Още преди създаването на ДАНС по руската линия са работили небезизвестни лица от високите етажи на службите за сигурност – Иван Драшков, Владимир Писанчев и Цветлин Йовчев, и тримата приближени до Бойко Борисов.

От тях тримата основна роля за прокарване на руското влияние играе Драшков – като шеф на контраразузнаването до януари 2008 г., а след това и като зам.-шеф на ДАНС – до октомври същата година.

Най-слабо в тази група е замесен Цветлин Йовчев.

Буци с любимия си милиционер Иван Драшков

Бившият премиер Бойко Борисов реабилитира и тримата, след като през 2008 година те бяха отстранени от агенцията по различни причини. Иван Драшков е уволнен през октомври 2008 г., а година по-късно е назначен за зам.-директор на Националната следствена служба.

Реклама

Йовчев пък напуска ДАНС през октомври 2008 г., но през август следващата година е назначен от президента по предложение на правителството на Бойко Борисов за шеф на същата агенция.

Писанчев е отстранен оттам през 2008 г., но през 2009 отново е върнат като директор в агенцията. През 2012 г. Бойко Борисов лично го прави зам.-шеф на ДАНС, на мястото на изпратения в НСС Иван Драшков. Истината е, че Владимир Писанчев и Цветлин Йовчев никога не са били реално директори на ДАНС, а са били под сянката на Иван Драшков, независимо от поста, който той е заемал.

Притеснително е какво правят тримата, след като напуснат държавните служби. За Иван Драшков, например, има непотвърдени данни, че е свързан със сигурността на АЕЦ „Козлодуй“. Това би могло да създаде допълнителен риск за националната сигурност в случай на ескалация на конфликта в Украйна.

В същото време има сведения, че Драшков осъществява бизнес с лица, пряко свързани с руските интереси. В момента той е в партньорство с бизнес кръгове, част от които фигурират в списъка на „Анонимните“. От друга страна има притеснения, че част от агентурния апарат на ДАНС е използван за поръчки с цел обслужване на руски олигархични интереси.

Позната практика на службите е да се привличат за агенти хора от подземния свят, с които се създават дълготрайни връзки. Над тях се разтваря чадър, който да ги пази. Впоследствие обаче тези връзки продължават да работят, въпреки че служителите вече са напуснали службите. Така в един момент те се оказват част от олигархичните кръгове.

Това кореспондира с информация на „Галерия“, според която агентите са предавали сведенията на руснак, който има бизнес в един от големите градове у нас. Той се интересувал особено от това кого следи българското разузнаване и за кои руснаци има данни, че работят за разведката на Москва. Интерес представлявали и връзките на България със западните й партньори.

Според данни на вестника заподозрените са били наблюдавани месеци, а сигналът е дошъл от техен подчинен. Те са предавали секретните данни с технически средства. Това е едно от най-тежките престъпления, което преди 1989 г. се наказваше със смърт, припомнят служители на контраразузнаването.

Както е вече известно, двама от сегашните шефове от ДАНС са изнасяли секретна информация за руското разузнаване. На 31 март прокуратура и служители на агенцията влязоха в кабинетите им на бул. „Черни връх“, за да извършат обиски. Разработката изцяло е дело на „Вътрешна сигурност“ на ДАНС. Двамата са отстранени от длъжност, докато трае разследването.

Предвид изложеното на пресконференцията преди дни в ДАНС, очевидно новият й председател има воля за изчистване на външните влияния в службите за сигурност. Това си личи и от действията на ръководството на ДАНС, което няма да позволи удари по репутацията на агенцията, независимо откъде идват те.

2 Коментара
  1. Дедо Пене казва

    Преди 1989г. това престъпление-предаване на секретни данни от нашето разузнаване на чуждо неприятелско разузнаване се наказва със смърт, А СЕГА ПРОКУРАТУРАТА СЕ МОТАЕ И НЕ ОБРАЗУВА ДАЖЕ ДЕЛО, КАМО ЛИ ДА ИМА ОСЪДИТЕЛНИ ПРИСЪДИ ВЪПРЕКИ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ОТ ВЪТРЕШНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДАНС !!!
    БЪЛГАРИЯ Е РАЗГРАДЕН ДВОР И НОСИ НЕГАТИВИ НА СЪЮЗНИЦИТЕ СИ !!!

  2. XXL казва

    Дражков има много да разказва за АЕЦ Козлодуй

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.