След разследване на Narod.bg: Бойко спаси от арест кмета на Враца Калин Каменов – къде потънаха 32 млн. от тролеи и автобуси?

0 20 180

Бойко Борисов и активът на ГЕРБ са спасили кмета на Враца Калин Каменов от арест след разследване на Narod.bg за грандиозни кражби около обществена поръчка за доставка на тролеи и електрически автобуси за градския транспорт.

Спасяването на гербопитека Калин Каменов се случило на 26 март, когато бившият премиер, заедно със своите най-доверени хора от мафиотската партия, се изсипа в града под Околчица. Акцията няма аналог в историята на шайката, цъкаха с език местните. За толкова години Борисов не отиваше никъде, където няма избори, рязане на лентичка или местен празник, на който да облъчва с опорките на ГЕРБ.

За Враца съботата беше един обикновен ден. „Галерия“ обаче се добра до вътрешна информация за истинската причина за герберския десант. Борисов и компания получили сигнал от своите хора в МВР, че се готви арест на уличеният от Narod.bg в колосални далавери с обществени поръчки кмет Калин Каменов.

Не е тайна, че общината във Враца е разследвана за обществена поръчка за градския транспорт на стойност 32 милиона лева. При Калин Каменов още миналата година нахлуха разследващи от КПКОНПИ, когато шеф на антикорупционната комисия беше още Сотир Цацаров, близък до Баце.

Сигналът за готвен арест на врачанския кмет явно е подаден до ГЕРБ от някоя от къртиците в МВР. И Борисов бързо свика актива като един вид демонстрация на мускули пред Бойко Рашков – внимавайте къде пипате.

Играта обаче не е толкова проста, защото са засегнати куп интереси. От една страна разследването е в приоритетите на европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, тъй като поръчките за тролейбусите и автобусите са платени над 85 процента от пари на ЕС, които потънаха в близка до гербопитека Каменов фирма – „Авно Инженеринг Холдинг Груп“ на „бизнесмена“ Юлиан Димов, което първо Narod.bg в серия публикации.

От друга страна колкото и да не си го признават, партиите вече стартират предизборната кампания за местните избори през есента на 2023 година. Те се смятат за ключови, защото настоящите управляващи искат да бутнат ГЕРБ от последните им бастиони – големите градове, където грабежът продължава.

Евентуални арести на Каменов или други кметове – като варненския Иван Портних, могат да предизвикат преждевременен вот по места, но ако са направени не по-късно от една година преди изтичане на мандата им.

Иначе по закон отстраненият кмет бива сменян от негов заместник. Самият Каменов, по информация на „Галерия“, няма никакво намерение да се кандидатира за нов мандат, за да се отдаде на спокойно харчене на припечеленото по време на мандата. Но бурните събития около разследването и арестите на Борисов, Горанов и Севда ТВ разбъркват картите.

Реклама

Припомняме, кметът на Враца и този на Стара Загора – Живко Тодоров, бяха погнати от антикорупционната комисия за поръчки на автобуси и тролейбуси за градския транспорт. Подобно разследване имаше и за Варна. Материалите отдавна са при Лаура Кьовеши.

Проверката във Враца започна на 14 декември 2021 г. заради две обществени поръчки на обща стойност 32 млн. лв. Едната е за доставка на 9 тролейбуса, а втората за 13 електрически автобуса. Спечелени са от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД на Юлиан Димов.

„Установено е, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, изрично посочени в техническото предложение и спецификацията към сключения договор“, пишеше в съобщението на антикорупционната комисия.

В резултат на това в експлоатация били въведени транспортни средства, които не са били предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

Тогава Калин Каменов отрече да е имало каквато и да е нередност при поръчката, която било „изключително изгодна за врачани“, а не за неговото собствено чекмедже.

Разследването на КПКОНПИ в Стара Загора показа, че „Живко Тодоров е превишил правомощията си и е оказал въздействие при подготовката и провеждането на обществените поръчки с цел определяне на конкретен участник за изпълнител, за което е получил неследваща му се имотна облага“. В съобщението на комисията на Сотир Цацаров не се посочва дали става дума за пари, имот или друго.

Първото приключено разследване на КПКОНПИ беше за доставка на електрически автобуси във Варна, където схемите на ГЕРБ върти друг близък до Баце – Иван Портних.

Там беше определен нов изпълнител на поръчката за 85 млн. лв. за доставка на 60 нови возила за градския транспорт. Инспекторите влязоха в общината на 18 ноември и 12 дни по-късно предадоха материалите в прокуратурата. Данните са за корупционно поведение на лице, заемащо висша публична длъжност, за да спечели един от кандидатите.

Кметът на Варна Иван Портних, естествено от ГЕРБ, не е коментирал приключването на проверката и изпращането й в прокуратурата. Оттам заявиха, че делото е насочено към Европейската прокуратура, за да се прецени дали ще се разследва там.

Случаите във Варна Стара Загора и Враца са идентични, уточниха тогава от комисията на Цацаров, който се усети навреме хвърли кърпата и да се скрие на благ пост във Върховната прокуратура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.