ПРИЗИВ: ДАНС да обяви всички политици и магистрати с тайни сметки и имоти в чужбина

6 1 671

Антикорупционният фонд (АКФ) обжалва пред Административен съд – София-град отказа на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за предоставяне на информацията, която агенцията е събирала за лица на висши публични длъжности – политици и магистрати, с недекларирани имоти и сметки в чужбина, съобщиха от организацията.

„В началото на март 2022 г. АКФ изиска от ДАНС имената на лицата, които не са подали декларация, каквато се изисква по закон, както и публичната длъжност, която тези лица заемат и неоповестеното им имущество, което подлежи на деклариране.

Публично известно е, че ДАНС е събрало тази информация през 2019 г. по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Резултатите от проверката на ДАНС са предоставени на Цацаров, но никога не са били публикувани“, допълва от АКФ.

На 16 март административният секретар на ДАНС отказа достъп на АКФ до информацията, с аргумента, че тя „не е обществена“, а представлява „лични данни на конкретни лица“, които са защитени от закона.

„Този отказ е незаконосъобразен, а аргументите на ДАНС са несъстоятелни“, заявява Лора Георгиева, старши правен съветник към Антикорупционния фонд.

„Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) задължава лицата на висши публични длъжности да публикуват декларации за имуществото си. Лицата, които не са декларирали имуществото си, са нарушили закона и ДАНС не може да ги крие, като се позовава на защита на личните им данни“, категорични са от АКФ.

Реклама

Член 4, ал. 1, на ЗПКОНПИ изрично ограничава неприкосновеността на личните данни на публичните лица поради високата професионална отговорност, която те носят. Според закона данните за притежаваното от лицата на висши позиции имущество и интереси са публична информация и всеки гражданин може да има достъп до тях, включително чрез нарочни публични регистри.

Българският законодател е преценил, че тази мярка е необходима, за да бъдат ефективно защитени обществените интереси и да се предотврати евентуална корупция на лица, заемащи висши публични длъжности.

„Член 3, ал. 2, т. 8 на ЗПКОНПИ изрично изисква лицата, които не са подали декларации или в чиито декларации е установено несъответствие, да бъдат публично оповестени. Всъщност, като отказва достъп до тази публична информация, ДАНС поставя лицата, нарушили закона, в по-благоприятно положение спрямо лицата, които са изпълнили законовото си задължение и са обявили цялото си имущество.

Получава се абсурдна ситуация, в която данните за имуществото на недобросъвестните лица, които не са подали декларация, се оказват стриктно пазена от държавните органи тайна. А данните на добросъвестните лица, които са подали декларация, са публична информация“, допълва Лора Георгиева.

„С жалбата ние искаме Административен съд – София-град да задължи председателя на ДАНС да предостави информацията за недекларираните имоти на лицата на висши публични позиции. Учудени сме, че трябва да прибягваме до съд, за да достигнем до информация, която е публична по закон, а недекларирането ѝ е нарушение на закона.

Веднага щом имаме достъп до тази информация, ще я публикуваме, защото българското общество има пълното право да знае всичко за имуществото на хората, които заемат властови позиции“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

6 Коментара
 1. Рецидив казва

  Тази снимка от посещение в свинефврмата ли е?

 2. Рецидив казва

  https://e-vestnik.bg/32531/snimkite-kompromat-za-borisov-sa-praveni-2017-2019-bez-fotoshop-bez-montazhi-korigirani-sa-datite/

  Начи, нанкането с пистолета ок, разбрахме се… Фокусирани, важи…(нищо лошо, с тази действаща шизофрения…) Ама защо път единият път чекмеджето пращи от пачки, а на другата снимка е толкова рехаво съдържанието?

 3. Рецидив казва

  https://e-vestnik.bg/32531/snimkite-kompromat-za-borisov-sa-praveni-2017-2019-bez-fotoshop-bez-montazhi-korigirani-sa-datite/

  Начи, нанкането с пистолета ок, разбрахме се… Фокусирани, важи…(нищо лошо, с тази действаща шизофрения…) Ама защо пък единият път чекмеджето пращи от пачки, а на другата снимка е толкова рехаво съдържанието?

 4. Рецидив казва

  Обидената Мата Хари, или, разбира се, някой допуснат от охраната, не е могъл да предположи, че нелепостта на цялата инсценировка се състои в това , че снимките са правени в 5 или 6 различни дни, както и че межувременно една голяма част от пачките и кюлчетата, са били „изпрани“. Странно, този път инсценитовката приема огледален образ- тук няма решаващо лице, което е дало подкупа. Или поне още не се е обадило…

 5. Рецидив казва

  Вижте, вижте, вижте- тайните банкови сметки са …..несъстоятелни.

 6. Рецидив казва

  Охранатя е задължена да мълчи, за да не засегне интересите на съответния извършител, а тук интересите и на последния циганин, включен в далаверите, са съхранени.
  Втори вариант е, извършителят да ограби пачките и кюлчетата, при положение, че Бойко нямаше да гъкне, но не това е била целта на тези изстъпления над човешкото достойнство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.