БРАВО: ВАС „отпуши“ второ чегъртане на Иван Гешев

0 1 811

Браво на Върховния административен съд! Магистратите от ВАС „отпушиха“ второ искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Става дума за предложението от лятото на 2021 г., направено от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов. Макар да бе първо по време – преди искането на настоящия министър Надежда Йорданова, това на Стоилов се забави заради съдебни процедури.

Стоилов заведе дело във ВАС срещу отказа на Висшия съдебен съвет изобщо да разгледа искането му за уволнението на Гешев.

Тъй като правителството поиска Конституционният съд да тълкува може ли министърът да инициира уволнението на главния прокурор, делото във ВАС беше спряно миналия октомври в очакване на произнасянето на КС.

Реклама

То стана факт на 9 февруари, а на 15 бе обнародвано в „Държавен вестник“. Конституционните съдии единодушно решиха, че няма пречка министърът да предлага освобождаване на главния прокурор.

След това произнасяне на КС ВАС възобнови делото, заведено от Стоилов. Тримата върховни съдии – Тодор Тодоров (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян постановиха, че Висшият съдебен съвет дължат произнасяне по същество.

Оказа се обаче, че гражданското сдружение „Боец“, което яростно критикува Гешев, осигурява забавяне на връщането на топката за уволнението му в полето на ВСС. „Боец“, също като Стоилов, обжалва отказа на ВСС да разгледа предложението на министъра.

За тях обаче тричленният състав на ВАС прие, че нямат правен интерес и остави жалбата им без разглеждане. „Боец“ отнесоха въпроса до петчленка на съда, но и петимата магистрати вчера постановиха същото – гражданското сдружение няма правен интерес и жалбата им не следва да се гледа.

Така най-сетне искането на Стоилов за уволнението на Гешев може да се върне във Висшия съдебен съвет. След това кадровиците ще преценят дали до е допустимо, т.е. дали Стоилов твърди, че Гешев е извършил нарушения в качеството си на главен прокурор. На такъв етап вече е искането на Надежда Йорданова. Част от него ще бъде разгледана по същество идния вторник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.