НАШИ-ВАШИ: Гешев приюти изритания от МВР Стефчо Банков

3 2 756

Уволненият от МВР директор на „Вътрешна сигурност“ в министерството Стефчо Банков е подслонен във Върховната касационна прокуратура, управлявана от Иван Гешев. Това се вижда от декларациите за имущество и конфликт на интереси, които Банков е подал преди 2 месеца.

Банков е прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура. Самият Банков разкри миналото лято, че е уволнен заради негови изявления пред медиите, които според вътрешния министър Бойко Рашков уронват престижа на службата.

Подробности не бяха разкрити. Преди да бъде уволнен, Банков бе преместен от дирекция „Вътрешна сигурност“ в звеното за подпомагане на министъра. Това се случи по времето, когато „Вътрешна сигурност“ беше сочена като една от службите, използвани при незаконното подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор.

Постовете на съдебните и прокурорските помощници често се заемат от приближени до ръководствата в съдебната власт. Пред годините е имало не един скандал, свързан с такова назначение. По закон помощниците се назначават след конкурс от шефовете на съдилищата и прокуратурите.

На сайта на прокуратурата не може да бъде открита обява за конкурс за помощник, който Банков да е спечелил, след като бе дисциплинарно уволнен от МВР миналия май от Бойко Рашков, който по това време беше служебен вътрешен министър.

Съдебните и прокурорските помощници получават основна заплата в размер до 90% от основното възнаграждение за най-ниската съдийска или прокурорска длъжност. След последната актуализация на заплатите в системата магистратите на районно ниво вземат 3244 лв.

Реклама

Банков в момента е прокурорски помощник лично на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, каза следователят Бойко Атанасов в подкаста на „Инициатива правосъдие за всеки“ преди дни. Цацаров се върна във върховната прокуратура, след като подаде оставка като председател на КПКОНПИ и след това оглави новосъздадения й девети отдел.

Справка в съдебните регистри показва, че Банков води 2 дела срещу МВР. Едното е срещу дисциплинарното му уволнение като шеф на „Вътрешна сигурност“, а другото е срещу временното му преназначаване като директор в „Звено за подпомагане на министъра“ за срок от 3 месеца.

Банков е загубил второто дело на първа инстанция. Това срещу уволнението му обаче още не е приключило в Административния съд в София.

Според официалната биография на Банков той е завършил връзки с обществеността и право в ЮЗУ и има магистърска степен по философия от СУ. Преподавател е в Правно-историческия факултет на ЮЗУ. Банков е и „доктор“ от военния университет „Васил Левски“.

Банков не е първото назначение в прокуратурата на хора, санкционирани от МВР. Андон Андонов, който е един от полицаите, санкционирани дисциплинарно за превишаване на служебните си правомощия по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г., бе взет на работа в Бюрото по защита, докато тази структура беше на пряко подчинение на главния прокурор Иван Гешев.

Андонов беше уволнен от Бюрото през ноември м.г., след като то премина към Министерството на правосъдието. В момента той оспорва уволнението си в съда.

Той е основният обвиняем по делото за насилието, което води Софийската районна прокуратура. Държавното обвинение обаче не дава никаква информация докъде е това разследване.

3 Коментара
  1. Кирил казва

    Стефчо Гея.Така е известен в цялата система.Изключително вреден и злопаметен тип.Мразен най вече във вътрешнасигурност заради подлагането на невинни ченгета.С рушвети купи апартамент на метресата си в един от южните курорти.

  2. Марионетка проста казва

    Това не е ли доказателство за зависимостта на ГЕРБ изпълнителната власт и Прокуратурата на Гешев?

  3. Хоро казва

    Оставка за тези мърши долни

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.