ЩЕ ОЦЕЛЕЕ ЛИ КАБИНЕТЪТ? Слави обяви война на Кирил Петков заради БНБ

0 2 807

Дни преди ключовия избор за управител на БНБ представителите на коалиционните партньори “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ” рязко изостриха тона и си размениха взаимни обвинения.

Гласуването в НС трябва да е тази седмица, а управляващите не можаха да се обединят около обща кандидатура. ПП издигна председателя на парламентарната си група Андрей Гюров, а ИТН – председателят на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански.

Късно снощи Каримански публикува във Фейсбук страницата на Слави Трифонов остро изявление срещу ПП.

”Недопустимо е правителството да се меси в една институция със 140-годишна история, като се казва на парламента кой е точният кандидат. Никой не е упълномощаван да говори от името на коалицията.

Не е имало среща на коалиционните партньори. Внушенията на този високопоставен служител са клевети. Вече стана ясно кой се опитваше да ме посъветва да се откажа от БНБ“, казва Каримански.

Слави Трифонов написа анонс към изявлението му: „Днес в две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на правителството Лена Бориславова заявиха, че кандидатът на управляващата коалиция за гуверньор на БНБ е Андрей Гюров.

А това е лъжа – управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати. В предаването „120 минути“ по bTV началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански.

Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има „второ КТБ“. Тъй като моята работа в момента е да пазя стабилността на коалицията, няма да отговарям аз.”

Реклама

Преди това по телевизиите се изявиха началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова и председателят на НС Никола Минчев, които твърдо застанаха зад Андрей Гюров.“Кандидатурата, зад която аз заставам, както и двама от коалиционните ни партньори, е тази на г-н Гюров.

За нас това е кандидатът с безупречна репутация, който няма съмнителни петна в биографията си, не е работил в банкови институции, които имат ниски резултати на стрес тестове и не може да му се вмени, че не е упражнил контрол. Той ще има смелостта да провежда банкова регулация, от която има нужда. България няма нужда от второ КТБ“, заяви Лена Бориславова в „120 минути“ по БТВ.

Според нея, ако не бъде избран Андрей Гюров, ще има сериозно съмнение върху желанието за контрол в банковата система.

„ИТН още от 46-ия парламент лансират г-н Любомир Каримански за поста, но той не е кандидат на управляващата коалиция. По-скоро това е Андрей Гюров. Виждаме в Гюров едно много подходящо лице за БНБ в този момент. Той има академичната и професионалната подготовка. Работил е в западни институции от банковия и финансов сектор.

Има безупречен публичен имидж. Изпълва всички необходими предпоставки да заеме поста в момент, в който България се е насочила към еврозоната.

Това, което виждам в него, ме кара да съм спокоен, че ако този човек отиде начело на БНБ, ние ще имаме личност, която ще управлява банковата ни система по един абсолютно честен начин”, каза пък Никола Минчев по Нова телевизия.

Останалите коалиционните партньори БСП и “Да, България” засега не са обявили кой от двамата кандидати подкрепят. ГЕРБ заплаши да не участва в гласуването. ДПС и “Възраждане” запазват мълчание.

Основните съмнения около Каримански са свързани с работата му в “Инвестбанк”, ДЗИ Банк на убития Емил Кюлев и Д Банк на турския бизнесмен Фуат Гювен. Андрей Гюров пък има основно академичен опит и когато е работил в банка, е бил на ниски позиции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.