На 12 април чегъртаме Иван Гешев! ВСС даде зелена светлина

7 3 904

Членовете на ВСС единодушно откриха процедура за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. 17 от членовете на Съвета гласуваха „за“, никой не се обяви „против“. Нямаше и „въздържал се“. Различните основания по същество ще се разглеждат следващия вторник – 12 април, от 9.30 часа.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор на България. В мотивите си Йорданова е посочила 9 основания за отстраняването на Гешев, като Пленумът на ВСС обсъди всяко едно поотделно.

Реклама

ВСС реши, че са частично недопустими три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща действия и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност като главен прокурор. Останалите пет бяха определени за допустими. Частично недопустимите основания подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

По време на дебата Гешев каза, че с искането се разкрива личното мнение на Йорданова за него. Той посочи принципа на разделение на властите и заяви, че не би си позволил да дава препоръки на хора от изпълнителната власт, за да не го нарушава.

„В предложението почти няма описание на действия и бездействия, извършени от моя страна лично“, подчерта Гешев. Главният прокурор отново се изцепи, че няма никакви притеснения и не вижда юридически аргументи за отстраняването му.

7 Коментара
 1. многознайко казва

  Не бързайте да се радвате.Ще падне едно тупкане на топката при Чолака-няколко години и накрая мандата на Геша ще му е минал.Филма е стар и сме го гледали вече.
  После-как си представяте всички тия чучели във ВСС да си предадат „чедото“???Нали те си го избраха,а и той ги държи почти ВСИЧКИТЕ.
  Онзи пък-диетичния- Цаци иска в Хага-а и пенсията ще му е по височка после.Достойно пенсиониране след време и няколко години лайф в странство.Много найс.Наградка….кво да правиш.
  Егати сладката държава сме,майка му стара.

 2. майната казва

  Рано е да се радваме, този е като чирясло идърпа държавата назад?!! Ама що пък не ? Бай Ставри чака

 3. Мариана Сумистката казва

  “ I do not kill with my gun; he who kills with his gun has forgotten the face of his father. I kill with my heart.”
  Stephen King

 4. Chukcha казва
 5. Chukcha казва

  напред

 6. Pindos казва

  Така,както става с всяко следващо правителство у нас и след евентуална смяна на Гешев нещата ще хванат още по-лоша посока.

 7. Здравко Митев казва

  Пак ще падне Голямо Умуване
  докато “ вътрешното убеждение “
  не достигне до“ вътрешния джоб “ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.