ТРАГЕДИЯ: Весела Лечева пръсна 5 млн. за спасението на Манол Велев

4 2 983

Цели 15 г. след като бе прострелян от наемен убиец в главата, бизнесменът Манол Велев почина в съня си на 63-годишна възраст в къщата си в Симеоново, без изобщо да дойде в съзнание.

Съпругът на олимпийската медалистка и бивш спортен министър Весела Лечева бе погребан при строги мерки за сигурност в гробищния парк „Свети Архангел Михаил“ в Бояна, а стотина опечалени, сред които бившия президент Георги Първанов и десетки политици от всякаква окраска, го изпратиха в последния му земен път, за да подкрепят семейството му в този скръбен миг.

Манол Велев бе в будна кома от 11 юли 2007 г., когато бе причакан пред офиса си в центъра на София от наемен убиец, който му пусна олово в главата. Килърът избяга, без да бъде заловен, а съпругът на Весела Лечева бе откаран в критично състояние в „Пирогов“, където повече от 4 часа бе опериран от професор Сефан Габровски – баща.

Хирургът спаси живота на Манол Велев, но оттук-нататък медицината бе безсилна да изправи на крака бизнесмена заради тежките поражения на мозъка му, причинени от куршума в главата му. Той остана в будна кома до миналия петък, без да дойде в съзнание, когато издъхна в съня си.

Неговата съпруга Весела Лечева направи и невъзможното, за да върне любимия си мъж към живота. Олимпийската медалистка по спортна стрелба похарчи над 5 млн. лв. за лечението на Манол Велев и дълги години отказваше да изключи системите му, въпреки становищата на прочути медици от цял свят, че едва ли някога той ще се събуди и ще стане от леглото.

На Манол Велев не можаха да помогнат даже лекарите от прочутата болница „Шарите“ в Берлин, нито хирурзи от Израел. През годините Велев бе пращан за лечение с частен самолет в най-реномираните клиники в Европа, но всички усилия се оказаха безплодни.

За да е постоянно близо до съпруга си, Весела Лечева оборудва семейната спалня на къщата в Симеоново в модерна болнична стая със скъпа апаратура, купена от Германия.

Две медицински сестри до последно обгрижаха

Манол Велев, а лекари се отбиваха ведъж седмично на визитация в дома му, за да следят за състоянието му. За жалост, медицинското чудо не се случи и простреляният в главата мъж така и не дойде в съзнание, преди да напусне този свят миналия петък.

По ирония на съдбата, смъртта на Манол Велев съвпадна с опита на укриващият се в Дубай от родното правосъдие Васил Божков да се изкара жертва на изнудване от правителството на Бойко Борисов не без посредничеството на настоящия МВР шеф Бойко Рашков.

През годините името на Черепа неведнъж е сочено, дори от самата Весела Лечева, като поръчител на езекуцията на Манол Велев. През пролетта на 2020 г. Специализираната прокуратура обвини мастития хазартен бос в подбудителство на четири убийства, сред които бе и стрелбата срещу Манол Велев.

Реклама

Пробивът в подновеното разследване на покушението срещу Манол Велев се дължеше на хазартната война, която Васил Божков поведе със съдружниците си в „Ефбет“ – братята Цветомир и Боян Найденови. Месеци след като

Цеките дадоха показания, че техният ортак е поръчал екзекуциите им, за да прибере дяловете им в общия хазартен бизнес, полицията арестува няколко охранители на Васил Божков, както и адвокатът Славчо Марков.

Като физически стрелец по Манол Велев бе посочен бодгардът Веселин Балтов, началник на охраната на Черепа, който според показанията на братята Найденови лично е изпълнил мократа поръчка, подпомаган от Александър Митков – Акулата.

Двамата охранители прекараха няколко седмици в ареста, преди да бъдат освободени поради липсата на доказателства. Според запознати с разследването, криминалистите не са успели да свържат Веселин Балтов и Александър Митков с убийството на Васил Божков заради изчезнали улики отпреди 15 г.

Сред тях били отпечатъци, оставени по слънчеви очила, ползвани от стрелеца по Манол Велев. Очилата бяха открити при оглед на МВР в близост до мястото на покушението още на 11 юли 2007 г., когато Манол Велев бе прострелян в главата.

При подновеното разследване на убийството, стартирало през пролетта на 2020 г. след арестите на охранителите на Васил Божков обаче, слънчевите очила не са били открити сред събраните улики, твърди източник на „Уикенд“ от Специализираната прокуратура.

Така намеренията на прокурор Генка Брезашка да свърже Веселин Балтов с атентата срещу Манол Велев по оставени от него ДНК следи и отпечатъци по очилата, не се осъществиха.

Твърди се, че Васил Божков поръчва убийството на Манол Велев през 2007 г. заради отказа на съпруга на Весела Лечева да му прехвърли 50% от собствеността на веригата казина „Сезам“, както и заради работата на олимпийската медалистка по спортна стрелба. Когато Манол Велев бе прострелян от наемен убиец, Весела Лечева бе шеф на Държавната агенция за младежта и спорта с ранг на министър.

Смята се, че Лечева е планирала да развива държавното тото като модерна хазартна игра и че Васил Божков е съзрял заплаха за монопола на бизнеса си. Пет години след покушението над Манол Велев – на 4 април 2012 г., наемни убийци ликвидираха и друг конкурент на Черепа в хазартния бизнес – благоевградчанинът Йордан Динов. За тази екзекуция Васил Божков също бе обвинен като поръчител от Специализираната прокуратура.

Що се отнася до Весела Лечева, то славната някогашна спортиска и настоящ политик съумя да съхрани бизнес империята на мъжа си. След покушението над Манол Велев, неговия бизнес бе поет от брата на Лечева – Даниел.

От няколко години синът на Велев от първия му брак– Мартин, също работи активно в наследените от баща му дружества за хазарт и строителство. Мартин Лечев е собственик и на фирмата за бързи кредити „Сити кеш“. Бизнес активите и богатството на семейството се изчисляват на над 100 млн. лв.

От няколко години Весела Лечева има нов мъж до себе си – бившият шеф на Националния осигурителен институт Сотир Ушев.

Двамата живеят в къща в столичния кв. „Симеоново“, вдигната непосредствено до имението, в което Весела Лечева живееше с Манол Велев. Близки до славната спортистка определиха като спекулации слуховете, че след смъртта на Велев овдовялата му съпруга ще се омъжи за Сотир Ушев.

4 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  „Psychopaths know intellectually what is immoral, they just don’t have a feeling of immorality about it. „

 2. External казва

  Надявам се да ви набият главата на кол някой ден, долни наркомани!

 3. Со керез казва

  Имала, пръснала. А откъде ги има?

 4. External казва

  Деца, хазартът и кредитите носят „нещастие“…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.