СКАНДАЛ: Фондацията на Иван Костов още смуче държавни пари, и гербаджии лапат

5 6 338

Скандалната фондация „Бъдеще за България“ на Иван Костов и съпругата му Елена продължава тихомълком да съществува, за да лапа държавни пари, с които захранва и видни гербопитеци, дочу Narod.bg.

Две десетилетие след падането на Командира от власт, половинката му вече няма възможност да рекетира държавни фирми или съмнителни бизнесмени за дарения. За това Елена Костова се е насочила към усвояването на обществени средства, в замяна на грижа за социално слаби хора.

Подобна практика бе легализирана официално с приетия преди две години Закон за социалните услуги. Той дава възможност на общините или социалното министерство да прехвърлят грижите и възпитанието на сираци, възрастни хора, психично болни и всякакви други нуждаещи се от подпомагане на НПО-та и частни фирми, показа проверка на „Уикенд”.

И в двата случая срещу едни и същи пари нуждаещите се хора ще получат далеч по-малко грижи и внимание, обясняват запознати. При фондациите това става чрез изкуствено раздуване на разходите за да се насочат скрито към шефовете, а фирмите както знаем работят с цел печалба.

Отделно от това контролът върху дейността им е доста проблематичен. Особено при работата с деца и възможността за възпитанието им във всевъзможни джендър „ценности”.

Веднага след приемането на закона, огромна част от общините обявиха, че не могат да се грижат сами за социалните домове или центрове на своя територия и набързо прехвърлиха отговорността и съответно стотиците милиони левове държавна субсидия на частниците. Както можем да се досетим, избраните далеч не са случайни.

Огромна част от бизнеса със социални услуги в цялата страна моментално е поет от няколко фирми, свързани с бивша вече министърка, разказват запознати. Покрай тях успяват да се промъкнат и други играчи, като фондацията на Елена Костова „Бъдеще за България”.

Тъмносиньото НПО успява да се уреди с управлението на Дневен център за деца и младежи с увреждания в Пловдив. Неговата дейност се финансира не от самата фондация, а от бюджетна субсидия, отпусната от името на община Пловдив.

Реклама

Как се харчат държавните пари остава мистерия, защото фондацията не дава подробна разбивка на разходите си.

За сметка на това става ясно, че Елена Костова и до ден днешен не пуснала кокала. Половинката на Командира се е оттеглила от прякото ръководство, но зорко надзирава работата на фондацията, като член на управителния съвет. Компания и прави и съпругата на бившият пловдивски кмет – гербаджията Спас Гърневски – Донка.

Любопитно, че Костов и Гърневски от години официално се водят врагове. Повод е преминаването на Гърневски в ГЕРБ и хулите му срещу бившият си другар, но явно щом става дума за пари различията изчезват.

Прякото управление на „Бъдеще за България” е поверено на Мая Кирчева. Нейният съпруг Георги Кирчев отдавна е популярен с прозвището „касичката на Командира”. Кирчеви и Костови са семейни приятели, което позволява на Георги да се облагодетелства сериозни при управлението на СДС.

Фирмата му „Хрисома” се прочу с множество скандални поръчки от държавни фирми при управлението на Костов, а в замяна е сред сериозните дарители на „Бъдеще за България”. Същата фирма е собственик и на скандално срутилата се сграда на столичната ул. „Алабин”, която погреба две момичета.

След трагедията работници разказваха, че Кирчев лично е ги е карал да бутнат носещи стени на сградата, което е и причина тя да рухне. Разследването за трагедията продължи повече от десетилетие. След множество спънки от верни на командира кадри се оказа, че виновни за двойната смърт няма.

Скандали с дарителите на „Бъдеще за България” има още от основаването и през 1996 г. За да може премиершата Елена Костова да начеше крастата като благодетел, с дарения са впрегнати десетки държавни фирми.

Пай към благотворителната касичка дават и куп скандални бизнесмени, които в замяна ползват огромни облаги за сметка на държавния бюджет. Върхът на безсрамието на Елена Костова беше поведението и тезите є около дарените на нейната фондация 80 000 долара от скандалния руски бизнесмен Григорий Лучански, за когото винаги е имало много основателни съмнения, че е един от босовете на руската организирана престъпност в тези години. 

5 Коментара
 1. Со керез казва

  В моята паланка, някога най-красивото село в Поповския край, бутнаха 200 къщи заради свлачище, после се оказа, че нямало свлачище. Ако имаше, нашата къща отдавна да се е срутила, но не Е.
  Истината е, че след земетресението в Стражица се събраха едни доста големи пари. Строителна фирма и поповските общинари решиха да заберат по нещо. Строителите, с безплатния труд на момчетата от КЕЧ-а построиха панелки, които общинарите се надяваха да пробутат на хората. Да, ама не – панелките протекоха на втората година, и никой не искаше да живее в тях. Хората се изселиха, кой другаде, кой в гробището.
  Ей така се прави в 00-бг.

 2. Со керез казва

  А „читалищата“ колко засмукват… Нашите саме се самоизбират, сами си се очиталват, 5 баби сами си пеят и сами се слушат. Е, събират понякога и циганетата за да се снимат и отчетат дейност.
  В световна икономическа криза сме, и то много свирепа – конфликтът в Украйна е за параван, Ако не се запушат пробойните с лапането на паразитите, скоро и половината от населението ни няма да го има.

 3. НАСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ казва

  А Л Ч Н А С Ф И Н Я

 4. Пешо казва

  Някога беше по-симпатично момче. Гати какъв рептил е стананал. Външно прилича вече на на онзци извратеняк Сорос.

 5. Д-р Менгеле казва

  Циганските гени не прощават, Пешо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.