ПРЕГРЯВАНЕ: Сменяме името на храм-паметника „Св. Александър Невски”, бил „кремълски“ светец?

15 6 904

Златните кубета са ми скъпи, но не че са златни. Като хорист имах щастието през 1990 г. да съпровождам с хор „Гусла” маестро Борис Христов във величавото му изпълнение на „Многая лета”… Но не за това искам да говоря – а за преобладаващите руски наименования на знакови места в столицата на България.

На Благовещение се запътих към храма да се помоля на Богородица. Имах време и реших да се поразходя. Тръгнах от „Левски” (бивш бул. „Толбухин”, тук съм роден), минах през „Паренсов” и „Венелин”,  излязох на „Гурко”, после на „Граф Игнатиев” и „Аксаков”, стигнах до „Дондуков”, завих надясно и се изправих пред кубетата.

И те са с руско име. След „кремълския си маршрут” се запитах за пореден път – в София ли се намирам или в Москва? Не, нещо не ми е пълно – нямам си „Арбат”, „Малая Набережная”, „Садовое кольцо”…

Въпросното руско „изобилие” винаги ме е смущавало, но с годините някак свикнах. Стари имена, заварени, петрифицирани. На мнозина даже не им прави впечатление.

Но днес ми е по-особено – изкаран съм от равновесие. Двойната ми освободителка ме обяви официално за „враг”. Само задето възроптах на „специалната й операция” и помогнах на украинците. Това ми роди „хаос на чувствата” – както казваше Цвайг – създаде ми дилемата „чужд светец или наши”.

Хрониките

Храмът е издигнат с народна лепта за благодарност към освободителката Русия, която – това никой не го оспорва – помага за строежа. Император Николай II изпраща 5000 златни рубли. Камбаните са излети в Москва.

Проектът е на арх. Померанцев, иконописите – на големия Васнецов и на професорите Перминов, Корин, Судоковский, Мясоедов. За венец храмът е кръстен „Свети Александър Невски” – на името на „многодостойния владетел и воин”, борец за християнството и спасител на Русия. Открит е  тържествено, дори отказът на императора да пристигне за освещаването не помрачава радостта…

Дотук с историята. Днес, след столетие, храмът продължава да ни бъде светиня.

Доби патриаршески статут, през него минават националните ни свещенодействия. Всичко дотук е свято и богоугодно, но… в съзнанието ми не отмира въпросът който повдигнах по-горе – трябва ли храмът да е с чуждоземно име, макар на Големия брат?

Обявената от Кремъл „враждебност” върна в паметта ми „спомени тежки”. През Първата световна война сме в противникови лагери – Тристранен пакт и Антанта.

Войната се изостря, достига до нас и през есента на 1915 г. руски кораби и самолети бомбардират Варна. Това скарва русофилите с русофобите, вторите вземат връх и княз Фердинанд е принуден с указ да преименува храма на „Св. св. Кирил и Методий”. Иван Вазов, страстен поклоник на Русия, е разочарован и се обръща към братушките така:

Вий някога знаме Христово развяхте

за благо човешко

строшихте ни игото тежко,

Реклама

а днеска ни носите ново!”

Българското име просъществува много кратко – едва 5 години, след които известният с руски сантименти Синод  връща  руското название.

Родолюбието

През годините вървяха  много предложения в полза на родното име. Инициатори бяха Петко Бочаров и Горан Благоев, по-късно депутатът Петър Славов и група интелектуалци, имаше и подписки. Но стигаше всичко това до „принципала” Синод и руските васали в  парламента, където погиваше без знак и без след.

Историци изразяват резерви към „святостта” на Александър Невски”, някои дори го кръщават „светец менте”. Заслужил е той за Русия – воювал е с Тевтонския орден, с монголи и други нашественици – но това са руски работи и то повече военни, отколкото верски.

Вярно, борил се е за християнството – но мигар нашите свети братя Кирил и Методий не са се борили? Бих казал – много, много повече. Ако се позоваваме на святост – тя е повече българска.

Това че днес сме кръстени „враждебни” не бива да ни смущава. Свикнали сме, тъй като сме били такива още два (!) пъти – факт, който  социсториците криеха ревниво и в учебниците нямаше нито дума. Точно в деня на хитлеровото нападение на СССР – 22 юни 1941 г., съветски бомбардировачи хвърлят бомби над Добрич (три месеца преди това влизаме в Тристранния пакт като съюзник на Германия).

През 1942 г. атаките се повтарят – съветски самолети бомбардират Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица. Да завърша с  „миролюбивото” навлизане на Трети украински фронт…

Реинкарнацията

Депутати от „Демократична България” замислят да внесат в парламента предложение за връщане старото име на храма (има вариант той да бъде назован „Св. Цар Борис Първи”). За всичко това е точно днес времето. Не бива още да се кълнем в любов на държава, за която сме повече враг, отколкото приятел. Намирисва малко на Стокхолмски синдром…

Наистина, не може да обичаме насилника си. На този въпрос има три отговора. Първият: обичта към Русия е с нищо нерушима. Вторият: заплаща се. И третият: има страх от поредно бомбардиране. За последното нека бъдем сигурни, че ако недай боже конфликтът се разрасне, руските ракети ще полетят и към нас. Братушките няма да се сещат, че в България някой някога ги е поддържал. Такива са си те…

Препятствието

„Реинкарнацията” може да се изпълни при едно важно условия – да бъде преодоляна съпротивата, наречена Синод. Той е, както се казва – принципалът (през 2014 г. кабинетът „Близнашки” предостави храма на Българската патрирашия). Но в случая се явява важен контрадовод – храмът е паметник на културата с общонационално значение и че в морално-етичната част светите отци нямат думата.

Ако все пак се запънат, което ще бъде сигурно, парламентът има свои инструменти, наречени Закони. Срещу които дори Господ Саваот, в това число и командирът руски патриарх Кирил (също „воин” като Александър Невски) нямат оръжие.

Не ми бе писано да се успокоя. Прибрах се, пуснах радиото и чук реклама на фирма „Ворошилов”.

Бре, има ли още такива? Да, има. Явно не докарахме нещата докрая. По едно време се съпикясахме и махнахме от столицата площад „Ленин”, „Толбухин” и „Бирюзов” – но има още. Нека приключим първо със съветските имена, за руските трябва да мислим – с извинение – „на парче”.

15 Коментара
 1. Драгой казва

  Твърдо не! Не може да се сменят имена на светини и история!
  Хора, вразумете се, по същия начин австрийците са заграбили Унгария и са асимилирали преобладаващото българско население в края на 18 век в днешна Румъния и измислиха румънския език, наложен със сила, въпреки бунтовете на хората и болярите , а по-късно през 19 век асимилираха българите от Македония и Тракия, събудете се и изгонете с камъни предателите, които се опитват да ни подменят историята и имената!
  Пазете си светините и историята и не ги предавайте, не сменяйте никакви имена!

 2. Пешо казва

  Никаква смяна на имена и поругаване на паметници. Това правят само сърбизираните макета. Паметниците са част от историята на страната. Това е соросоидно предложение и в интерес на запада, целящ да ни обезличи и обезпамети.

 3. Пешо казва

  Кой е тоя анонимник admin, сътворил нещастния пасквил. На мене например ми е много неприятно да чувам в тролеите спирка булевард Брюксел или бул. Хр. Колумб, или пък вместо Хр. Смирненски – Джеймс Баучер. Абсолютни идиотизми. С какво им беше виновен Хр. Смирненски.

 4. Бай Мангау казва

  Аз съм за , но първо трябва да сменим името на тази територия на Чингинестан.

 5. Мими казва

  А дали не е време да опитомим жълтопавеняците и да им се наденат престилки без ръкави!!!

 6. Мариана Сумистката казва

  Можете да продължавате с ОРГИЯТА…

 7. Pindos казва

  Иди нахуй ядмин!

 8. !!! казва

  Явно дебила, писал горната бълвоч иска да направи кариера на вълната на политкорекноста. Много е смукал от пръстите относно историята ни. Единия ми дядо е от Горна Оряховица и не е споменавал руснаци да са я бомбардирали, но пък баща ми е преживял бомбардировките на София от американци и англичани. Като стана дума за смяна на имена, няма да е лошо улицата пред американското посолство да се кръсти на Списаревски, но на нашите гъзолизни политици няма да им стиска.

 9. Бай Спас казва

  Няма да коментирам това душевно разстройство, написано от тзози плужек, подписал се админ.
  Ако не псувам, няма да бъда разбан правилно.

 10. Мариана Сумистката казва

  „Animals don’t hate and we are supposed to be better than them..“
  Elvis Presley

 11. Мариана Сумистката казва

  „Together, we are going to create a world with more love, more understanding, and more compassion. When we see beyond the surface and get to know people for their stories, for their unique experiences, and for their distinct gifts, hate becomes impossible and love becomes inevitable.“

  Laura Jack, The Compassion Cod

 12. Нели Колева казва

  Срамота е да не си подписваш материала.Спокойно вместо-админ. можеше да е аноним.Преподавателите ми винаги са ми напомняли,че когато пишеш от свое име си длъжен да носиш последствията/добри или лоши/.Много е удобно да се криеш зад измислени имена.Това не е достойно-админ!

 13. Локо Сф. от 1956 казва

  Не разбрах, кой е написал горния коментар за смяна на името на храм-паметника „Св. Ал. Невски“. Учудвам се , как не се е сетил преди години да пише тези глупости. А, точно сега. В това чумаво време. Кой плаща за тези гнусотии.

 14. Вася Н. Илиева казва

  Не случайно е анонимен авторът. Манипулацията е класическа-неговото омерзение с правдоподобни части, за да стане цялостна лъжа. Няма основна грамотност и в христянството, защото светците не са нечии, а общи. Законите не са над Синода, защото Църква и държава са отделени и светското право не е валидно за Синода като духовна институция. Така че мечтата за подчинение на Синода на когото и да било в държавата не може да стане. Явно трябва да се отговаря на абсурди.

 15. Мариана Сумистката казва

  Българите са най- продажните, и най- големите доносници – това е факт! На актуалния сайт е ясно, че всякакви манипулации и издевателства са позволени. Не знам колко може да се очерня и да злорадства, но очевидно точната дума е „безгранично.“ Колко струва едно човешко достойнство могат да кажат психопатите, които търгуват с него. Анонимността е част от битката за унищожение, където оръжията, дискриминацията и дълбокото унижение не са могли да убият човешкия облик.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.