ЛОША НОВИНА: Безбожно скъпите лекарствата ще скачат още

3 3 065

Драстичното поскъпване на лекарствата, наред с цените на всички основни хранителни стоки, шокира бездруго ошашавените купувачи. Много от препаратите в аптеките са качили цените си с 30%, а някои и с 50 на сто.

Това поставя под въпрос дали болните, особено пенсионерите, ще могат да осигурят нужните им ежедневни лекарства. Най-неприятното е, че цените на базисни препарати продължават да растат и етикетите се сменят през няколко дни, признават фармацевтите. Най-сериозен е скокът на хапчетата без лекарска рецепта.

Така при новите цени, целият курс на лечение на остри вирусни инфекции, който доскоро струваше 50 лева, вече наближава 100, като в схемата са включени основните лекарства. В последните седмици хората се оплакват от цените на антипиретици и аналгетици – например едни от най-купуваните таблетки – парацетамолът, който се предлагаше за около 1,60 лв., сега твърдо държи цена от 2 лева, а в някои аптеки и повече.

Купуваният от всички, заболели с Ковид „Аспирин протект” пък вече се продава за 10, вместо за 5 лева, изненадани са пациентите. Цената е увеличена от 1 март директно от производителя „Байер”.

Джобът на българина вече трудно ще издържи и широкоспектърните антибиотици, с нова цена с около 20% по-висока от обичайната. Например 7 таблетки от известния и ефективен антибиотик „Клацид” сега струват около 18 лева, с малки разлики  в различните аптеки. „Сумамед” върви с лев- два по-евтино.

Най-предписвания за ковид антибиотик „Азакс”, който беше напълно поносим за джоба на българина и се продаваше в най-различни разфасовки, също е с променен етикет – сега 3 таблетки струват 11 лева, докато преди 2 месеца дозата можеше да се намери и за 5-6 лева. 

Сериозен скок се наблюдава при цените на лекарствата и сиропите за кашлица. Повечето от сиропите, особено тези с лековити билки, вече струват над 12 лева. Има и някои изключения, като „Еспекторанс”, който се предлага за 8-9 лева.

Един от най-популярните сиропчета– „Мукосолван” за откашляне, вече е прескочил цена от 15 лева в някои аптеки. Най-добрият и ефективен сироп за кашлица – италианския „Ункадеп”, от 10-11 вече е скочил на около 13 лв.

Антивирусните препарати също гонят невиждани досега цени – основният предписван за Ковид инфекцията „Авирон рапид”, скочи от 16-17 лева на 22, оплакват се болните, някои от които се налага да купуват по 2 опаковки от иначе доста ефективната хранителна добавка.

Клиенти на аптеките се оплакват, че препаратът „Пулмикорт”, който се ползва и за инхалации, вече струва 30 лева, при стара цена под 25.

Реклама

Може да се твърди, че почти всички хранителни добавки вече се предлагат в аптеките на нови цени и те не са окончателни, не крият аптекарите. Продукти като магнезий, фолиева киселина, витамин Д, цинк, селен и т.н. са вдигнали цените си с 30%, изчисляват експерти.

Добавката магнезий на „Актавис”, например вече струва 14,50 лв., при положение, че кутийката до неотдавна вървеше само по 6-7 лева, шокирани са пациентите. „Магнифлекс” с добавка на витамини струва 16 лева, миксът от селен, цинк и витамин С на върви по 18,50.

„Допелхерц актив” за коса и нокти пък се продава за 11,20, „Биолектра” твърди капсули магнезий 300 мг върви по 13,39 лв., а по-голямата разфасовка се предлага за 26.  Шишенцето „Магнифлекс” пък се продава за 16 лева. Опаковката с витамини и минерали на „Допелхерц” по 20 капсули е на по-приемлива цена – засега струва 8 лева.

Разтворимите витамини в цилиндрични кутийки по 10 таблетки също все още са на поносими цени – по около 6-7 лева. Не може да се каже същото за ампулите витамин С – само една бройка върви по над 2 лева.

Най-скъпи са комбинираните витамини на капсули – опаковката с 90 таблетки струват около 40 лева, а на промоция падат на 30. В същото време, мнозина се гневят, че производителите умишлено пускат в търговската мрежа разфасовки с повече таблетки, за да продават на по-високи цени.

Комбинираните витамини на „Центрум” от A до Z се предлагат срещу 18 лева. „Цитровит” вече надхвърля 7 лева. 10 капсули „Цетебе” с дългосрочно действие се продава евтино – за 2,50-3 лева в различните аптеки. 

Любопитно, че специализираните продукти за дами на зряла възраст са на повече от солени цени – между 15-18 и почти 30 лева за полезните добавки. Пробиотиците също не са достъпна екстра, макар че докторите ги предписват и по време на лечение на антибиотик, както и за подобряване на флората при гастро проблеми.

Един от най-евтините остава „Пробиен”, който държи цена от 10 лева за една опаковка от 20 таблетки, докато различните варианти на „Линекс” вече се предлагат за 15-17 лева. По-новото поколение пък може да ви струват и над 20.

Имуностимулаторите, които се купуват твърде много в последните години, вече вървят по над 30 лева с по 30 капсули. Има и по-евтини варианти, но с по-малко капсули – те струват около 15.

Колко още ще се качват цените на лекарствата, фармацевтите не могат да предвидят, но признават, че пациентите масово дебнат промоции в аптеките, за да купят лекарствата си за хронични болести, тъй като им е невъзможно да ги купят на редовните цени.

Хората недоволстват и заради факта, че при парещите цени на медикаментите, аптеките масово отказват да продават лекарства на блистер, като се оправдават, че нямат право да отварят опаковките. В същото време, вариантът с по-малко таблетки е единственият начин мнозина да си осигурят нужното лекарство.

3 Коментара
  1. Со керез казва

    И това не е лоша идея за депопулация. Глад и мор. Та да има още за елита.

  2. майната казва

    Нали има „комисия по цени и реимбурсация“ на лекарствата в човеколюбивата фармация ? Спокойно могат да я закрият и с нея и без нея все това .Същите са като прокурорите – леж и яж !

  3. Нели Колева казва

    Напълно подкрепям автора на статията.Преди около седмица и половина съпругът ми посети личния лекар-оказа се,че има бронхит,а не КОВИД.Изписаха 1 антибиотик+сироп за кашлица+хранителни добавки+витамини на „скромната“ сума от 139 лева!Това си е обир на болните от фармацията+лекарите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.