ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ: Престъпления от целия НК в ДКК по времето на Бойко, докладът е засекретен!

4 3 559

Грандиозен скандал се оформя около засекретен доклад на Сметната палата за работата на Държавната консилидационна компания по времето на Бойко Борисов. Оказа се, че всеки ред от доклада е престъпление по НК, за което и одитът е засекретен!

Сигурно сте забравили, че вие сте възложили проверка на Сметната палата в Държавната консолидационна компания, това е направено с решение на Народното събрание.

Не знам дали знаете, но вие няма да видите резултата от проверката, която сте насрочили.

На мен, като принципал и едноличен собственик на капитала на ДКК, също ми се отказва да ми се предостави докладът за резултатите от проверката на Държавната консолидационна компания.

Не само това, на мен ми се забранява да говоря за това, което се е случвало вътре, а знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на директорите на ДКК, който по закон има право да го получи.

Там има достатъчно юристи и знам от тях, че всяко изречение в доклада на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс.

Така се обърна вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова към депутатите.

Ето цялото изявление на Корнелия Нинова:

Уважавам държавността и институциите в България. Била съм на ваше място, уважаеми колеги, и знам какво е да се бориш за увеличаване авторитета на Народното събрание. Дадох пред вас обещание, което съм дошла да ви кажа, че не мога да изпълня. Не мога не, защото не искам, а защото не ми се дава възможност.

Обещанието звучи така – на 18 март тази година на въпрос от вас отговорих: “Скоро ще изляза пред вас, уважаеми народни представители, резултати от проверките и от доклада на Сметната палата, който възложихте.

Нека предварително да ви кажа, че спрямо Експо Дубай, Държавната консолидационна компания е много по-тежък случай. Не само за 500-те милиона за язовири, а и за други неща, които съвсем скоро ще обявя пред Народното събрание“.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Сигурно сте забравили, че вие сте възложили проверка на Сметната палата в Държавната консолидационна компания, това е направено с решение на Народното събрание. Не знам дали знаете, но вие няма да видите резултата от проверката, която сте насрочили. На мен, като принципал и едноличен собственик на капитала на ДКК, също ми се отказва да ми се предостави докладът за резултатите от проверката на Държавната консолидационна компания.

Не само това, на мен ми се забранява да говоря за това, което се е случвало вътре, а знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на директорите на ДКК, който по закон има право да го получи.

Там има достатъчно юристи и знам от тях, че всяко изречение в доклада на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс.

Обръщам ви внимание, че май няма друг случай в историята на Сметната палата или поне в последните години, цял доклад на Сметната палата да бъде засекретен и предаден на прокуратурата за извършени престъпления.

Реклама

Обикновено нещата изглеждат така – в докладите има констатации за съмнения и нарушения за престъпления.

Тези части от доклада се изваждат, предават се на прокуратурата, а останалата част от доклада се публикува на страницата на Сметната палата, предава се на принципала на министъра и се праща в Народното събрание. За първи път целият доклад, от първата до последната страница, е изпратен в прокуратурата със съмнения за престъпления.

Обръщам се към вас, всички тук, без оглед на партии и цветове сме се клели, че ще работим в името на народа. Всички тук сме се клели, че борбата с корупцията ни е абсолютен приоритет. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България.

Обръщам се към вас със следното предложение – аз съм получила писмо от Сметната палата, в което ми се казва като принципал на ДКК: “На основание чл. 58, ал. 3 от Закона за Сметната палата не могат да се огласяват данни за извършения одит до приключване на наказателното производство“ – след 28 години може би прокуратурата и съдът може би ще приключат някакво наказателно производство, за което всички ще сме забравили за какво става дума.

„Поради това одитният доклад, г-жо Нинова, не може да ви бъде предоставен и ще ви бъде даден след приключване на наказателното производство и уведомяване на Сметната палата от органите на прокуратурата“.

Уважаеми колеги народни представители,

Чл. 58, ал. 2 от Закона за Сметната палата гласи, че при данни за престъпление в одитния доклад той се изпраща на прокуратурата и не се огласяват данни, поради което се затварят устите на тези, които искаме да изнесем истината за корупцията в България по време на управлението на ГЕРБ. Не ви ли е обидно, че вие, които сте възложили проверката на Сметната палата, няма да получите доклада.

Но вие сте възложители, досега спорихте дали Народното събрание е най-висшият орган, в който идваме да се отчитаме. Безспорно е, че Народното събрание в България е най-висшият орган и съм тук като вицепремиер и министър да ви се отчета. Обещах ви, че ще се справим с ДКК и съм дошла да ви кажа, че няма как да се отчета. Не мога да говоря, не можа и да го прочета.

Г-н председател, уважаеми колеги професионалисти и юристи в Народното събрание,

Нека заедно да направим възможно такива случаи да не се повтарят. Не може да има корупция, не може най-висшият ти орган, който проверява тези неща в държавата, Сметната палата да ти го е казала на 500 страници описание, дума по дума, аргумент по аргумент и накрая да чакаш 28 години, за да приключи евентуално наказателно производство, за да вземеш мерки. Това е абсурд, нека се опитаме заедно да излезем от тази ситуация. Признавам ви, като министър аз нямам ход.

А отгоре на всичко, на този доклад са ми дадени указания да взимам мерки – да завеждам дела, да прекратявам процедури, да обявявам обществени поръчки. Как да го направя, като не можа да го прочета и да видя каква ми е препоръчано. Ако не го направя, ще бъда обвинена в безстопанственост, а ако го направя ще бъда обвинена, че съм прочела доклада и съм нарушила закона.

Това е само един прецедент, представете си още 50 такива случаи в държавата. За какво функционират тези институции в България? За какво функционира Народно събрание, което възлага проверки на Сметната палата? За какво функционира Сметната палата, която прави проверки, за да не може след това изпълнителната власт и парламентът да вземат мерки?

Вие знаете ли, че по този доклад може да се наложи да променим около 5-6 текстове в закона. Как ще го направите като не сте го прочели и не знаете какво ви е препоръчала Светната палата? Ето в такъв казус се намираме.

И съм тук, за да изразя уважение към българската държава и българските институции. Тук е мястото, където трябва да ес решават тези проблеми. Обещала съм пред вас и пред целия народ, че ще се боря с корупцията и ще извадя пред вас данните за тази корупция, доказани от Сметна палата.

Предлагам ви, г-н председател, да намерим начин, вие като възложител, да поискате от Сметната палата като автор на доклада ли, от прокуратурата ли, където е изпратен докладът, някакво разрешение ако трябва той да влезе в секретно деловодство. Опитайте да го разсекретите, искаме истината, нищо повече. Истината е да си свършим работата по указанията, които са ни дадени там.

Като министър, който отговаря за ДКК, съм направила точно това – сигнализирала съм ви вас и председателят на парламента да вземете мерки, изпратила съм писмо до прокуратурата, в което питам да ми се дадат указания какво да правя, защото съм длъжна да взема мерки.

Предлагам в някакъв смислен и юридически екип да се излъчат представители на всички парламентарни групи и да се реши този казус. Защото той е прецедент, но няма да остане единствения. И всички клетви, че ще се борим с корупцията, че ще уважаваме държавността и институциите, ще останат напразно, ако оставим този случай така, да остане в нищото, без решение на проблема.

4 Коментара
 1. С отговорност към ВЕЧНОСТТА казва

  Крематориум Варна – Обслужване от А до Я.

 2. многознайко казва

  ЕГАТИ ПРИНЦИПАЛА,ЕГАТИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩОМ ТОЗИ ДОКЛАД Е ЗАСЕКРЕТЕН ЗА ТЯХ.
  ЗА НАРОДА -ДА НЕ ГОВОРИМ-ТОЙ Е РАЯ И ЩЕ ТЪРПИ,АКО ТРЯБВА И 500 ГОДИНИ.
  ЗАКРИВАЙ!
  КЪДЕ ГО ИМА ТОВА ПО СВЕТА?СЕВЕРНА КОРЕЯ….МАЙ.

 3. ГЕРБ=МАФИЯ казва

  ГЕРБ е като гигантска каца с ЛАЙНА където ида бучнеш мирише яко на кражби ,корупция и далавери

 4. Мариана Сумистката казва

  И аз това се питам; за какво функционират институциите в България и за какво функционира Народното събрание? (А за служи Държавната Консолидационна Комисия?) Самата Корнелия като институция струва много, ама е с малък коефициент на полезно действие. Рашков пък се оплака, че нямало комуникация между институциите (МВР>Прокуратура, ха-ха, може би аз да им я създам…), а също и отчетност по изразходване средствата за язовирите (ха-ха, може би аз да направя отчетността и одитите….)Корнелия с днешния доклад на толкова „съвестна“ икономичекса министърка може ли да обясни защо държавата й се намира в МАЙМУН ДЕРЕ??

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.