Тема на Narod.bg: Гешев мачка „Барселонагейт“ за пране на €5 милиона от Борисов (НОВИ ДАННИ)

2 4 827

Иван Гешев целенасочено размотава работата по разкриване на цялата серия престъпления на Бойко Борисов, обединен под името „Барселонагейт“, разкри ексклузивно източник на Narod.bg от държавното обвинение.

Формален повод за поредното протакане е преводът на 219 страници документи, които испанската прокуратура ни изпрати на 14 февруари по казуса с прането на над 5 млн. евро лично от Бойко Борисов с палата и магазина в Барселона на една от поредните му метреси, която го дари с дете – еротичната моделка Борислава Йовчева.

Narod.bg провери как стои въпросът с превода на въпросните 219 страници от испански на български.

Стандартът, наложен в Европейският съюз, е преводач на обработи до 6 страници на ден. Аргументът е, че за да е качествен преводът, не би трябвало да се работят по повече от шест страници.

Собственичката на голяма преводаческа агенция Бистра Чорбаджийска обясни пред Narod.bg, че реалността у нас е друга – само един от преводачите, с които тя работи, може да се справи с 219-те страници от испанската прокуратура за срок от седмица до 10 дни, ако не спазва регламента на ЕС.

Но дори и да превежда според наложеното правило от 6 страници, цялата документация по „Барселонагейт“ би трябвало да се преведе за 36 дни.

Така излиза, че максимум до 20 март всички документи за прането на пари от Бойко Борисов покрай скандала с къщата в Барселона, вече трябваше да са преведени.

Гешев, обаче, продължава да изпълнява своите задължения на „чадър“ над мафията – прокуратурата още не е готова с уличаващите мафията ГЕРБ разкрития на испанските власти.

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език така, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реклама

Преводът е специфичен, тъй като става дума за юридически текст. Освен това преводачът носи наказателна отговорност за точността му. Прокуратурата междувременно е направила неофициален превод и е запозната с информацията, но чака и официалния превод, както изисква НПК.

За въпросните 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването.

Заключенията на испанските власти, изпратена на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро. „Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се казва в документа.

Справката, получена от МВР, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. В нея обаче е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“.

„Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, пише още в материалите, пратени от Испания по линия на Интерпол.

Случаят „Барселонагейт“ е един от казусите, за които премиерът Кирил Петков поиска публичен отчет от държавното обвинение какво е свършено за дългия период, в който се води разследването. То е образувано през ноември 2020 г. Двете европейски заповеди за разследване са пратени до Испания едва година по-късно. По втората все още се чакат отговори.

Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която има дъщеря – Ема, от бившия премиер. „Мис Бикини“ от Сандански е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари.

Едва в средата на миналия месец прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър – за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    Мхм….. 100- годишни снимки на пличкащи се девойчета, отхвърлени проституиращи дечица….. Беднотията не е грях, Радев, ама твоите грехове са особено тежки. Такам….. не знам за прокуратурата, лично аз се заемам с разледването на имотите. Ама може и да заболи, а може и да има СТРОШЕНИ КОКАЛИ.

  2. Мариана Сумистката казва

    Честно казано, ПРЕТЕНЦИИТЕ на Илиана Йотова за вицепрезидент не се синхронизират с УПАДЪКА по тези сайтове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.