СПЕШНО! Прокурори искат записи от НСО кой кога е влизал в Министерския съвет по разследването за рекета над Васил Божков

6 4 829

Софийската градска прокуратура иска в „спешен порядък“ НСО да й предостави записи от камерите за видеонаблюдение, покриващи всички входове на сградата на Министерския съвет. Това се вижда от писмото на прокурор Марина Ненкова до НСО, с което „Сега“ разполага.

Периодът, от който Ненкова се интересува, е от 23 февруари до 23 март. Според писмото записите й трябват по разследването за изнудването на Васил Божков, започнато по неотложност от МВР.

По това дело за 24 часа на 17 март бяха задържани Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Софийската градска прокуратура обаче отказа да им повдигне обвиненията, за които настоява МВР.

Държавното обвинение отново пусна старата партенка, че МВР е опорочило и минирало разследването с действията си. Вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков отговориха, че прокуратурата умишлено саботира делото, тъй като е свързано с бившите управляващи.

По-рано стана ясно, че спецпрокуратурата е поискала от НСО списък на всички посетители в МС от януари, февруари и март. Пред „Сега“ спецобвинението отрече да е отправяло такова искане.

По-рано премиерът Кирил Петков коментира, че не е информиран дали Специализираната прокуратура е поискала справка за влизащите в сградата на Министерския съвет. Той обаче обясни, че ще разпореди да бъде проверено.

Реклама

„Ако се окаже вярно, просто ще е пълно безобразие“, каза той и припомни, че Министерският съвет вече е контактна точка за Европейската прокуратура.

„Ако се опитват да видят кой влиза и излиза от МС, за да видят кои са хората, подаващи сигнали, това ще е просто поредният саботаж. Това би било поредното безобразие от спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората, които искат да дават сигнали към нас, защото знаят вече, че те отиват директно при г-жа Кьовеши“, посочи премиерът.

Възможен сюжет, по който Софийската градска прокуратурата да иска записите от охранителните камери, е да използва „жокера“ от адвоката на Борисов, Горанов и Арнаудова Менко Менков.

След ареста на тримата адвокатът обяви, че пресконференцията, която Петков и Рашков дадоха малко преди полунощ на 18 март, след пускането на клиентите му, е била „парадоксален начин да представиш пред медиите доказателства за собствената си престъпна дейност“.

Менков обясни, че разследващите полицаи са независими и дори преките им началници не могат да им дават никакви указания. А по време на късния брифинг Рашков казал, че разследващите полицаи чакат на втория етаж в Министерския съвет.

Рашков и Петков нямат правомощия да дават указания, продължи адвокатът. Според него в кабинета на министър-председателя е имало среща между него, вицепремиера Асен Василев и вътрешния министър Бойко Рашков с всички разследващи полицаи, работили по този случай.

Те са давали указания и са се чудили какво да правят, че да бъде задържан Борисов, твърди Менков. Според него такава среща е имало, защото Петков не отрекъл за нея.

6 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ШЕСТАТА ПОПРАВКА от конституцията на САЩ гласи:
  “ При всички наказателни преследвания, обвиняемият ще има право на експедитивен и публичен процес от безпристрастно жури от Щата и района, в който е извършено престъплението, като районът ще бъде предварително обособен от закона, както и да бъде информиран за естеството и причината за обвинението; ще има право на очна ставка със свидетелствуващите срещу него; ще има процес за задължаване на свидетелите в негова защита да се явят и ще има право на помощ от адвокат за защитата си.“

  Объщам внимание на последното, защото свидетели ще бъдат призовани, независимо дали го искат или не.

 2. !!! казва

  Тук не сме САЩ, освен това превода на 6тата поправка е толкова нескопосен, че прочита му няма смисъл.

 3. Мариана Сумистката казва

  Е да де- вие сте ПУБЛИЧЕН ДОМ и НАРКОМАНСКИ ИЗЧАДИЯ.

 4. Междуконтинентална балистична ракета казва

  „Не открих почти нищо добро за човешките същества. Опитът ми доказва, че в по-голямата си част те са пълен боклук.“

  Зигмунд Фройд

 5. ИСТИНАТА казва

  А, КОГА тези ПРОКУРОРИ ще ПОИСКА ЗАПИСИТЕ от това, КОЙ-КОГА е ВЛИЗАЛ в СПАЛНЯТА с НОЩНОТО ШКАФЧЕ на „другарят“ Борисов?!

 6. markata казва

  Прокурорска мърша.
  Това гологлаво джудже недоклатено си мисли, че ще оцелее
  Още малко да потрае

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.