Narod.bg в десетката: Домусчиеви наеха лобисти в САЩ от страх, че влизат в „Магнитски“ 2

1 2 106

Както Narod.bg пръв писа, братята Кирил и Георги Домусчиеви, които наскоро се похвалиха, че официално са милиардери, са мишена на глобалния US закон „Магнитски“ срещу корупцията по високите етажи.

Именно поради тази причина Киро Гела наел срещу баснословна сума лобистка компания в САЩ, която да ги вкара имената им в обществения живот отвъд Океана като вид „ваксина“ срещу удар от Вашингтон за корупция.

По-малко от два месеца след като американската лобистка компания Rushmore Strategic Advisors вписа братята в регистъра с клиенти, воден от щатския Сенат, компанията им Huvepharma бе представена като член на Консултативния съвет към президента на Търговската камара на САЩ.

Източници на „Филтър“ отвъд океана потвърдиха новината на Narod.bg, че има по-сериозна причина милиардерите да търсят лобистки услуги. Този начин на действие е практика в Щатите и е показателен, че бизнесмените имат сериозни страхове от атака, която може да дойде откъм Вашингтон.

Според приближени на българските олигарси те се опасявали, че имената им ще попаднат във втория списък за санкциониране по глобалния закон „Магнитски“. Той предвижда активите в САЩ на санкционирани лица, както и на фирми, в които те притежават над 51% участие, да се замразяват и да минат под контрола на американските правителствени служби. В случая с Huvepharma, чийто основен пазар са САЩ, това би било изключително тежък удар.

Реклама

Самият режим по подготовка за санкционирането включва подаване на информация до финансовото министерство на САЩ. Най-често източник на подобна информация са други лобистки компании.

Това означава, че срещу съответна сума всеки може да инициира подобен ход, както и всеки може да се окаже посочен и да попадне под ударите на закона „Магнитски“. Доказването, че някой е участвал в корупционни схеми или има пръст в нарушаването на човешките права, не се случва в съд, каквато е европейската консервативна практика.

В процеса по въпросния закон участват и свидетелства от така наречения граждански сектор, който в огромната си част у нас се състои от неправителствени организации – бухалки.

Точно заради порочността при откриването на едно производство, събирането на информация и доказването на вината, санкциите се налагат с административен акт на американското финансово министерство, а не със съдебно решение.

От началото на годината, и по-специално от пролетта, в България отново върлува слух, че посолството на САЩ ще обяви втора реколта от бизнесмени и политици, които попадат под ударите на „Магнитски“.

Видният предприемач Киро Гела наричаше премиера Баце „шефе“…

И за да не рискуват да лъснат като патерици на Бойко Борисов през 12-годишното крадене на милиарди, братя Домусчиеви са се обърнали за помощ към лобистката компания от Александрия, щата Вирджиния.

1 Коментар
  1. Боко казва

    До нова година ще останат почти бедни като църкви и мишки. Ще им бъде отнето доста.
    Нали помнят как Тиквата ги пращаше за парламентьори за БТК .
    Сега идва ресто за гелосаните пий рас чита

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.