Цацаров „увреден” от Кирил Петков, съди го за 15 бона

6 1 334

Бившият председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ и настоящ върховен прокурор Сотир Цацаров е завел гражданско дело, обиден от премиера Кирил Петков.

Цацаров претендира да получи 15 000 лв. обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, който гласи, че „всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.

Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното“, пише „Сега”.

Според Цацаров премиерът го увредил на 14 януари, когато се включи в новините на bTV, за да съобщи, че е отнет достъпът му до класифицирана информация. Цацаров обяснява в исковата си молба, че министър-председателят е внушил, че той е подал оставка като шеф на КПКОНПИ заради отнетия допуск. Всъщност обаче не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна.

На 25 февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по казуса бе съобщена от Цацаров.

Самият Цацаров обяви при отнемането на допуска, че това е политически мотивиран акт и ДАНС е била принудена да го остави без достъп до класифицирана информация от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. От неговите обяснения се разбра, че поводът да остане без допуск е скандалът „ЦУМ-гейт“.

Реклама

Цацаров поиска и прокуратурата да го провери, заради думите на премиера Кирил Петков, че „има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“.

Прокуратурата го стори със завидна бързина и отказа да го разследва. Не е ясно с какви мотиви ДКСИ върна допуска на Цацаров, нито дали ДАНС обжалва това решение.

ОЩЕ ЕДНО ДЕЛО

Цацаров е завел дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Поводът е интервю на Ноев пред bTV, в което той казва, че „Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България.

Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския „Турски поток“, спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция – всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици“.

Справка в деловодните регистри показва, че тази искова молба е оставена без движение в края на миналата седмица.

Съдът е дал едноседмичен срок на Цацаров да отстрани пропуски в нея. Като например това, че не е посочил адреса на Бойко Ноев, а очаква съдът да го издири служебно. Не е платил и държавната такса от 80 лв.

6 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  Надигнало се прасето от кочината и си помислило, че е лъв.

 2. Мариана Сумистката казва

  10 милиона за дискриминация и продължителен психически тормоз, причинен по организиран път; умишлени и продължителни унижения и отнемане на човешкото достойнство, преследване, шпионаж и малтретиране.

 3. Д-р Менгеле казва

  Цацаров е увреден от биологията и генетиката – да ги съди.

 4. Д-р Менгеле казва

  Дом за биологично и ментално престарели хора. Молим заповядайте!

 5. Мариана Сумистката казва

  Но пък Петков е многократно по- увреден, имайки впредвид, че има фрапираща и очевидна причина да се пресели в това психясало ГРОБИЩЕ.

 6. Мариана Сумистката казва

  Петков е най- висша карикатура на официален представител на нация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.