СИН ЗАГОВОР: Христо Иванов притискан да бутне кабинета?

0 3 235

Конфликтите в „Да, България“ изглеждаха позатихнали след преизбирането на Христо Иванов през януари, но в последните дни критиките към него добиха нови измерения. 88 активисти на партията създадоха вътрешнопартиен клуб „Девети декември“, начело с Мануела Малеева, Велизар Шаламанов, Калоян Янков и професор Александър Кьосев.

Официалната им теза е,  че няма да бъдат опозиция, а нещо като коректив и че нямат намерение да цепят партията. Те просто искат да я върнат към ценностите, заложени от Кристиан Таков при създаването на „Да, България“.  Новият клуб има и по-дълбока цел – да извади партията от управляващата коалиция. Сред аргументите на първо място е несъгласието да се управлява заедно с БСП, което силно отблъсквало избирателите.

„Да, България“ се утвърди в политиката като критик на статуквото, а коалиционната прегръдка с БСП се приема като безпринципно от редица партийни активисти.

Колебливата позиция на сегашното правителство по отношение на военната помощ за Украйна също разгневило опонентите на Христо Иванов. Наред с това си остават и упреците към него за вземане на решения в много тесен кръг и липса на диалог.

Реклама

Опозиционерите в „Да, България“ са на мнение, че партията не използва пълноценно собствения си капацитет. „Ние искаме да България да бъде истинска политическа партия, а не „частен бранд“, казват още те. В партийните среди отдавна се говори, че има доста несъгласни с Христо Иванов и обкръжението му, обясни „Галерия“.

Най-отчетливо това беше артикулирано от Методи Лалов, който още през октомври миналата година поиска оставката на лидера Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева заради авторитаризъм. Лалов обяви, че партията се управлява недемократично и това беше потвърдено с изключването му заради уронване престижа на партията.

На проведената в края на януари Национална конференция Христо Иванов бе единственият кандидат за председател и получи 692 гласа „за“, срещу 14 гласуващи „против“ и 41 „въздържали се“. Обявилите се за вътрешнопартиен клуб негови опоненти изтъкват, че са взели решение за сформиране на клуба именно след конференцията, от която останали силно разочаровани.

„Да, България“ заедно със Зелено движение и ДСБ формираха коалиция „Демократична България“, която има трима министри в сегашното правителство – по един за всяка от партиите. „Да, България“ излъчи за правосъден министър Надежда Йорданова в настоящето правителство. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.