Далавери в пристанището на Доган – на бюрото на Бойко Рашков

0 2 155

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Народното събрание за груби нарушения на закона при удълбочаването на Варненското пристанище, познато като „пристанището на Доган“, изпълнявано от Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ), съобщиха от организацията.

Според АКФ ДППИ е нарушило Закона за обществените поръчки, като е възложило „ин-хаус“ изпълнение на удълбочаването на плавателните канали на държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД (ТСВ ЕАД), въпреки че е било ясно, че ТСВ ЕАД няма капацитет да извърши подобни услуги, а предметът му на дейност е съвсем различен. В последствие в нарушение на закона ТСВ ЕАД превъзлага дейността на частни изпълнители за сума от 393 милиона лева.

Реклама

И ТСВ ЕАД на свой ред нарушава Закона за обществените поръчки, като сключва договор с консорциума „ЕС Билд“, отново без да организира обществена поръчка, а чрез „прилагане на вътрешни правила“ и избор на изпълнител от специално изготвен за целта списък.

„Сезираме министъра на вътрешните работи, като настояваме да бъдат събрани доказателства и да се установи дали са налице нарушения или престъпления във връзка със сочените обстоятелства“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

“Изпращаме сигнал и до Народното събрание с искане народните представители да сезират Сметната палата за извършване на пълен финансов одит, доколкото има информация за финансови нарушения“, допълват от АКФ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.