РИСКОВАНО: България готви голяма военна сделка

1 3 367

Военното министерство ще се опита да използва кризата след руската военна агресия в Украйна, за да компенсира дефицитите в българските въоръжени сили с голяма сделка.

Според източници на Меdiapool се обсъжда вариант един от най-скъпите и приоритетни военни проекти, който от години цикли – за придобиването на нови бронирани машини (1.5 млрд. лева) да бъде преформатиран, като към него се добави и друго оборудване, и да бъде решен на база междудържавни преговори, по модела по който бяха закупени изтребители F-16 oт САЩ.

Така проектът може да покрие много дефицити в Сухопътни войски и да осигури комплексни бойни способности, но цената му ще расте нагоре, и може да не получи необходимата подкрепа предвид сложните отношения в управляващата коалиция.

Подобна сделка може да се реализира и със САЩ, но и с европейските ни партньори като Франция, например. Тя ще трябва да мине отново през парламента, тъй като военните разходи над 100 млн. лева по закон се нуждаят от санкцията на НС.

Досегашният таван от близо 1.5 млрд. лева е недостатъчен дори само за бронирани машини, така че проектът ще се оскъпи значително. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е предпазлив по отношение на военните разходи, но войната в Украйна промени ситуацията.

Във вторник военният министър Драгомир Заков даде първата си пресконференция, на която обаче не даде конкретни отговори около бъдещето на проектите за модернизация на армията, които по думите му в момента все още се обсъждат, за да не се допуснат грешки.

Той обаче даде заявка за сериозна инвестиционна програма.

„Имаме нужда от боеспособна армия, която може да ни защити. Имаме необходимост да запълним нови военноспособности, това означава обаче сериозни разходи, които българските граждани трябва да отделим. За да можем да поискаме обаче тези средства от гражданите, трябва да гарантираме първо, че тези средства ще бъдат похарчени за истински способности и че ще бъдат похарчени по естествен начин“, заяви Заков.

Той изброи девет основни проекта, които се разглеждат, но трудно могат да бъдат реализирани всички едновременно и ще трябва да се приоритезират.

Става въпрос за придобиване на бойна техника за изграждане на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада, развитие на способности за артилерийска поддръжка, придобиване на 3D радари, изграждане на система за противовъздушна отбрана за обектово и зоново покритие, придобиване на безпилотни летателни апарати, придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници, придобиване на боеприпаси за ВМС, придобиване на брегови противоракетни комплекси, придобиване на полево комуникационно оборудване.

Паралелно България трябва да реши кога да закупи още 8 изтребители F-16 oт САЩ, каквито са плановете.

Бронирани машини

Най-приоритетният проект е този за бронираните машини, който се влачи от поне десет години. Сега отново ще бъде преформатиран с допълнително оборудване. Военният министър Заков акцентира на необходимостта този проект да осигури реални способности за Сухопътните сили, но не даде подробности.

„Трябва да обещаем, че ще харчим парите за способности и по честен начин“.

Бившият военен министър Красимир Каракачанов прекрати процедурата за избор на бронирани машини, след като очаквано се разбра, че и двете подадени оферти надвишават определения ценови таван от около 1.5 млрд. лв.

Реклама

Каракачанов лансира варианта поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, който обаче не може да се справи с такъв проект и ще сключи договор с чужда компания.

Каракачанов внесе в Министерския съвет доклада за бъдещето на проекта и следващото правителство трябва да се произнесе. По информация на Меdiapool военната експертиза настоява да се премине към модел с междудържавни преговори.

Все още няма отговор от САЩ за F–16

Министерство на отбраната вече изпрати писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70, но военният министър каза, че все още не е получен отговор.

Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 млрд. лева. Това зависи от искания от България пакет оборудване и въоръжение, но няма да е изненада, ако цената се доближи до 3 млрд. лева. Добрата новина е, че тези пари вече ще могат да бъдат изплатени разсрочено, тъй като България вече има изискваната от САЩ кредитна история.

Така следващата година България ще получи проектодоговор, който ще трябва да бъде подписан или отхвърлен в рамките на няколко месеца.

Колкото по-бързо бъде сключен договорът със САЩ и „Lockheed Martin“, толкова по-бързо ще може България да се освободи от старите съветски изтребители МиГ – 29.

Сроковете се отразяват и върху цените, тъй като военната продукция поскъпва с месеци.

Преговаря се с Италия за две подводници

В напреднал етап е проектът за закупуването на две подоводници втора ръка. Преговаря се с Италия, съобщиха източници на Mediapool. Във ВМС ще се следи и за още кораби втора ръка.

Как ще се плащат военните сделки?

Превъоръжаването много трудно ще се осъществи само от бюджета на МО и ще изисква допълнителни средства.

По време на преговорите за формиране на правителство се стигна до идеята за създаване на специален фонд, в който да влизат и средства от продажбата на ненужни имоти, техника, неизразходвани средства и пр.

Това обаче са много ограничени финансови източници и реализирането на правителствената програма (както е набелязана в момента) ще изисква други бюджетни средства.

И не на последно място, внимателно формиране на приоритетите и внимание с обещанията към хората в сектора.

1 Коментар
  1. Пешо казва

    Ако сделката е като тази с Фърчилата – 16, модел 1978 година, по-добре да не се прави. Само ще внесем мангизи, както направихме с фърчилата, които нямало да били достанени до 2030 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.