Депутатка на Копейкин шашна света: Русия може да уцели с ракета Министерския съвет

4 2 532

Посланиците на десетки страни в България осъдиха призивите за насилие, изразени в публикация на народната представителка от „Възраждане“ Елена Гунчева от 18 март.

В нея Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които „точно може да улучи Министерски съвет“, ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна.

По-рано председателят на парламента Никола Минчев разкритикува публикацията на Гунчева. В профила на Народното събрание във Фейсбук Минчев определи изявите на конкретен депутат като „недостойни и недопустими“ и посочи, че според чл. 29 на Виенската конвенция „всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите“.

В публикацията на Минчев не е цитирано името на народния представител, но описанието съвпада с пост на депутатката Елена Гунчева от „Възраждане“ от 18 март. По-късно постът беше изтрит, но много хора вече го бяха снимали и разпространили. Самата Гунчева посочи, че е изтрила публикацията по настояване на ръководството на „Възраждане“.

„Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата“, пишеше в изтрития пост на Гунчева.

Реклама

С второто Гунчева заявява, че има готовност да посочи какъв е адресът в София на посолството на САЩ с посланик Херо Мустафа.

Късно вечерта в понеделник посланиците на ЕС в България разпространиха позиция, в която приветстваха изявлението на Никола Минчев, осъждащо заплахите за насилие срещу Министерския съвет и акредитирани посланици.

„Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества“, пише в съобщението на посланиците.

Във вторник към позицията се присъединиха и посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство.

„Такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества“, се казва в тяхното съобщение.

Официалните изявления на Минчев и дипломатическите представители дойдоха след множество обществени призиви за реакция и позоваване на чл. 419А от Наказателния кодекс. В него се казва, че който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие, подлежи на наказателна отговорност.

Самата Елена Гунчева отговори на позицията на Минчев с нов пост във Фейсбук, в който написа, че е „недопустимо за български народен представител да служи на чужди интереси, а не на българските“.

4 Коментара
 1. Затвор за тиквата казва

  Значи, ако напиша и пубкщликувам нещо такова ще бъда арестуван още на деня. Но щом тази (да не казвам каква) с имунитет може да си пиши каквото иска и държавните институции спят. Е, егати и държавата!

 2. Со керез казва

  Ти пък, каква държава, кви пет шекела? Държава отдавна няма – маймуните не могат да имат държава.

 3. External казва

  Между другото, забелязах, че законодателството в България е направено така, че да защитава подобен ЕКСТРЕМИЗЪМ, но пък дългосрочното ИЗНУДВАНЕ и ДИСКРИМИНАЦИЯ са две защитени ПО СВЕТА криминализирани състоятелности.

 4. Петър Костов казва

  Технически погледнато е абсолютно права. Всичко е до GPS координати. Щом от Каспийско море целеха с прецизност цели в Сирия, не би било трудно да ни организират извънредни избори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.