Заради далаверата „Турски поток” на ГЕРБ: Мъжът на Севда ТВ изхвърча от „Булгартрансгаз”

6 6 227

Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ по моя лична преценка“. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред bTV.

При такава рокада, обаче, мъжът на арестуваната пиарка Севдалина Арнаудова – Делян Димитров, ще остане без благия пост и 11 000 лева заплата на месец, която в момента лапка като член на борда на „Булгартрансгаз”.

По думите му при строежа на газопровода „Балкански поток“ „има достатъчно много нередности и необясними факти. Които не могат да бъдат обяснени рационално. Съответно, когато нещо не може да бъде обяснено рационално. Означава, че има нещо отзад. Това нещо отзад най-често се нарича корупция“.

„Това е, така меко казано, прекрасно минало и наследство относно задлъжнялостта на една компания, която все още не може да изплати един интересен проект. Цената е платена – добра или лоша – много лесно може да се сравни с други инфраструктурни проекти.

Проблемът обаче остава и проблемът е, че изплащането на тази инфраструктура зависи само от един единствен доставчик и той е „Газпром“. Също така гаранциите по изплащането, тоест ако не тече природен газ по тръбата и ако не се спазват добри отношения, също са издадени от компанията майка.

Съответно начинът на сключване на този договор показва доколко е спазен интереса на България“, каза Николов.

Енергийният министър коментира и информацията, че член на борда на „Булгартрансгаз“ е получил джип като подарък от фирмата, построила газопровода. Става въпрос за съпруга на пиара на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която наскоро беше арестувана.

Според него важен в случая е въпросът защо му е бил направен този подарък.

Реклама

„От известно време се получават обвинения и спекулации относно политическа метла и така нататък. Лично аз няколко пъти казах, че смятам, че има достатъчно разумни хора, когато са оставени да работят свободно, те може да работят добре.

Фактът, че дори конкретният човек, който цитирате, е в управителен орган на това дружество, мисля, че ясно показва дали е имало политическа метла или не.

Но оттук нататък Българският енергиен холдинг разполага с достатъчно висок експертен потенциал да извърши конкретните проверки и да вземе съответните решения, когато е необходимо и след детайлна проверка“, заяви Николов.

Самият той не е предприел нищо в този случай, защото „мисля, че времето на единоначалието мина и се надявам да е така“, а и той като министър не може дa предприеме законово стъпки за смяна в ръководството на „Булгартрансгаз“, защото те са в прерогативите на БЕХ и се одобряват от КЕВР.

„Това, че нещо не е публично към момента, не означава, че не тече проверка. Когато има резултат, ще разберете“, каза Николов.

Енергийният министър беше категоричен, че няма основание за промяна на цената на тока за бита. Той подчерта, че на този етап не е постъпвало искане за плащане на Русия в рубли.

„Ако газът от Русия спре утре, първото нещо, което ще се направи, ще се наблюдават количествата, които са налични по други договори.

След това ще се увеличат количествата на внесен втечнен газ в България и ще се наблюдава кои са ключовите и критични дружества, които трябва да продължат да бъдат захранвани.

В момента поради това че приключва отоплителният сезон, зависимостта на България природен газ ще падне драстично. Съответно има време, в което допълнително да бъдат разгледани детайлите на съществуващите договори“, каза енергийният министър.

6 Коментара
 1. External казва

  „Pigs may not be as cuddly as kittens or puppies, but they suffer just as much.“

  James Cromwell

 2. External казва

  Няма Гпспод, има само СВЛАЧИЩА, боклуци!!! ДОЛНИ НАРКОМАНИЗИРАНИ ГНИДИ!!!

 3. Стани Шеф казва

  ГАЗ във България ИМА
  От разсекретени карти на ЦРУ през 2002 година на сайта наUSGS/Американски Геоложки Институт/
  Gаs MAP Europe include Turkey се виждат и са отбелязани ясно НАЙ-големие находища на ГАЗ и НЕФТ по света с зелени за нефт и черни точки за ГАЗ

  От картите на USGS СЕ ВИЖДА че НАЙ-голямото ГАЗово находище на БГ територия е в района на устието на река КАМЧИЯ Варненско
  Да ама по времето на управлението на премиера Сергей Станишев/майка руска гражданка служителка на Комитерн МОСКВА/ в раойна на ДЕТСКИ ЛАГЕР КАМЧИЯ и прилежащи 30.000 хектара бг гора лонгоз е ПРОДАДЕНА на РУСКИТЕ ГРАЖДАНИ
  ЛУЖКОВ-бивщ кмет на МОСКВА
  ЕЛЕНА БАТУРИНА-жена на Лужков и НАй-богата женна бизнес дама на РФ-Руската Федрация
  30.000 ХЕКТАРА БГ ЗЕМИ ПОД които лежат несметни милиарди кубически метра ГАЗ струващи милиарди $$$$$ за смешната сума от 300 хилл $$$ /по малко от 2 стайна панелка в центъра на Москва /
  ЛУЖКОВ и БАТУРИНА са главни акционери в руските ГАЗПРОМ,ЛУКойл,СИБНЕФТ,СУРГУТНЕФТГАЗ все в ГАЗови компани компани добиващи ГАЗ
  Целта РУСКИ граждани и представители на Русия във България да ЗАТАПЯТ находища във Булгария които се явавяват евентуални конкуренти в добива на ГАЗза да могат бг балъци /най-бедните в ЕС /да купуват преСКЪПО РУСКА ГАЗ САМО от Русия
  Детския лагер в КАМЧИЯ на 2о км южно от Варна СТАВА РУСКА АГЕНТУРНА ФСБ/ГРУ база с военен контрол и невъзможност бг граждани да влизат в нея за “щит“ се се използват невини малки деца русначета деца на БОГАТИ чиновници бухгалтери,офис сътрудници,икономисти в богатата Московска община

 4. многознайко казва

  Ако това се докаже-лагера се бута и почваме да си теглиме газта.Все си мисля,че когато става дума за национален интерес…..обещетение и въз на товарищите…..

 5. многознайко казва

  Колкото за гуцето на Севда……какво да кажа-прост човек,ако не лаеше толкова можеше да мине между капките и да си остане на работа за тази тлъста заплата.Отделен е въпроса какво му разбира квадратната тиква от това за което са го назначили,ама то в тази наша скапана държава,никой не е назначен на подобни постове а и въобще в администрацията за да разбира и прилага знанията си,а на КОЙ е човек и протеже.Тия уж конкурси са точно като обществените поръчки-измислени за да раждат корупционни схеми.И тук е редно да кажем:как преди 10 ноември нямаше конкурси бе?И защо трябва с всичко което ни налага ЕС да се съобразяваме,когато е видно,че от това налагане от едни празноглави чиновници с огромни заплати/визирам тези в европейския парламент/да се провеждат конкурси и обществени поръчки при видимо негативен резултат.

 6. Дедо Пене казва

  ЗАЩО ИМА ТАКИВА ЗАПЛАТИ В ДЪРЖАВНИ ДРУЖЕСТВА И ТО НА ХОРА – НИЩОПРАВЕЩИ В БОРДОВЕТЕ? ПРЕЗИДЕНТЪТ Е С НАЙ-ВИСОКАТА ЗАПЛАТА -10700лв.,ПРЕМИЕРЪТ И ШЕФА НА ПАРЛАМЕНТА -8700лв. А ТОВА СУКАЛЧЕ С ГЕРБерска ЗАКВАСКА -11000лв., З А Щ О ? БОРДОВАЦИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ ДРУЖЕСТВА ДА ВЗЕМАТ МАКСИМАЛНО 2х средната заплата в БЪЛГАРИЯ ИЛИ…2580лв. – СЕГА!!! АКО НЕ ИМ ОТЪРВА-ИМА ЧАСТНИ ФИРМИ ЗА “ГОЛЕМИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ”!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.