Стефан Янев потвърди: Прави партия без Мая Манолова и сянката на Слави Виктория Василева

2 2 935

Две взаимоизключващи се твърдения – че да се запушва устата на министър е нездравословно, и че говоренето на два гласа в кабинета е опасно, застъпи днес в интервю за БНТ доскорошният министър на отбраната Стефан Янев.

Янев стана първият министър, сменен от премиера Кирил Петков след по-малко от 80 дни на поста. Това стана след като министърът избягна да назове агресията на Русия в Украйна с думата „война“ и в поредица лични изяви зае различна от правителствената външнополитическа позиция.

Когато говореше за своята оставка, Янев първо даде за пример собствения си начин на ръководство като служебен премиер като „пръв сред равни, а не диктатор и велможа“. След това предупреди, че „ако някой мисли, че може да запуши устата на министър, не е здравословно“.

Добави и личното си разбиране, че „лично мнение трябва да има всеки министър, защото то отразява начина на разбиране на избирателите“, пропускайки, че постът не е изборен.

Реклама

В хода на разговора обаче Янев застъпи и противоположната позиция, докато коментираше своите бивши колеги в кабинета „Петков“.

Запитан какво мисли за разминаването в позициите на премиера Петков и вицепремиера Асен Василев, изразил лично мнение в полза на това България да изпрати военна помощ на Украйна, Янев отговори:

„Опасно е правителството да говори с два различни гласа. И продължи: „Създава се впечатление, че няма ясна мисъл и нещата не се обмислят преди да се кажат. Дава лош сигнал към българските граждани, които и без това са изплашени и стресирани от войната.“

Янев, който вече е заявявал, че подготвя създаването на нова политическа партия, в отговор на въпроси отрече слуховете, че преговаря за участие с Мая Манолова, с бившия министър на отбраната Николай Цонев или с Виктория Василева от „Има такъв народ“, изключително близка до партийния вожд Слави Трифонов.

От думите му се разбра, че търси съмишленици „във всички посоки“ и „без идеологеми и рамки“, партията няма да е либерална, а общите ценности, които ще обединяват членовете й, ще са „стълбовете на националния интерес – свобода, справедливост, сигурност и благоденствие“.

2 Коментара
  1. майната казва

    Този Янев много убедително бръщолеви ! Един път така, след две минути иначе ! За някакви съмишленици говори, ние не можем разбра какво ни предлага, той събирал съмишленици ?! Генерале, армия се събира с идеи и пари ! Парите ГЕРБ или Рашъните ще ти дадат, а идеи ? Бързо ставай член на „Възраждане“ ! Няма да си пръв, но втори може и да станеш !

  2. Въртигъзец казва

    И тоя неприятен тип е една гнусна краварска подлога и ибрикчия! Да каже как миналата година назначи сина си и дъщеря си на благи държавни службички с по 5-6 хиляди лева месечна заплата?? Без да имат нужния образователен ценз и опит!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.