Нова опорка на ГЕРБ: Премиерът и Гешев стоят зад ареста на Бойко, Горанов и Севда ТВ

2 1 646

Бившият финансов министър Владислав Горанов излезе с екстравагантна версия, т.е., чисто нова опорка защо се е стигнало до ареста му заедно с експремиера Бойко Борисов и ПР експерта Севделина Арнаудова по делото за рекет на хазартния бос Васил Божков.

„Подозирам, че има сговор между премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев, защото с този арест премиерът отне възможността на своите политически партньори да говорят за върховенство на правото. Това действие превърна непремереното, но законно влизане в президентството, в детска игра“, разсъждава Горанов в интервю по bTV в опит да задблуди обществото, че, видите ли, „ГЕРБ и Гешев нямат нищо общо, щом обвиняваме главния прокурор за арестите“…

Той категорично отхвърли твърденията на хазартния бос Васил Божков, че е вземал пари от него срещу по-благосклонно третиране на бизнеса му. „Тук е най-големият парадокс е, че законът е ясен, освен че по време на Орешарски в закона са били изпуснати лотариите.

Промените на Менда Стоянова, за които много се говори, само добавят лотариите. Комисията по хазарта с правилата си е допуснала по-облекчено облагане на хазарта в противоречие със закона. Доживяхме някой да рекетира Божков и даже да го заплашва и той даже да изпитва страх“, ехидно коментира той. Горанов не знаел защо Божков се обръща към него с галеното Влади.

Бившият финансов министър не се смята за отговорен за грешките на комисията по хазарта, защото по закон не бил длъжен да я контролира. Той призна, че ако не е бил скандалът между бившите съдружници – Васил Божков и братя Найденови, може би и досега нямаше да се знае, че в хазната липсват над 700 млн. лв. от по-ниското облагане на хазарта. „Нищо не подсказваше, че има грешно облагане, защото приходите от хазарт всяка година нарастваха заради огромната реклама на този бизнес и пристрастеността на хората.

Грешка може би беше, че се предоверихме на председателя на комисията по хазарта, назначен по времето на Орешарски, но ГЕРБ винаги е държал на приемствеността“, каза още Горанов. Той бил поел политическата отговорност за този пропуск с отстраняването си от поста. За наказателна отговорност тепърва ще се разбира.

Горанов разкри, че е бил арестуван в дома си в София, където е имало и обиск.

Горанов не пропускаше при всеки удобен случай да атакува кабинета на Кирил Петков. Той посъветва правосъдния министър Надежда Йорданова да се самосезира и да разбере кой и защо в Агенцията по вписванията е качвал неясно сканирани финансови документи на фирмите на Васил Божков.

Всичко това обаче се е случвало точно по времето на управлението на ГЕРБ и е отдавна известно. Горанов не коментира защо тогава не е забелязано това отклонение от закона и не е потърсена отговорност.

„Беден не съм, живеех с министерска заплата, сега живея със заплата, близка до министерската, която ми плаща частен субект,“ каза той.

Горанов отказа да коментира битката за нов шеф на БНБ, но отбеляза, че „ГЕРБ няма да участва в изнасилването на последния стожер на държавата – БНБ“.

Реклама

Интервюто предизвика коментар от бившия депутат от БСП Георги Кадиев, който е един от свидетелите по делото срещу Борисов, Горанов и Менда Стоянова.

Бившият зам. финансов министър Георги Кадиев коментира участието на Горанов по следния начин:

Слушам обясненията на Влади Горанов по бТВ.

Лев не е взел и не знае колко пачки събира едно сако. И Менда Стоянова правила най-доброто законодателство в областта на хазарта.

Виновни били единствено Комисията по хазарта и най-вече нейният председател, заварен от Орешарски.

Само че в годините, в които Божков плащаше ниски данъци за хазарт, имаше трима председатели на Комисията по хазарт, от тях двама назначени от Горанов.

От тези трима, двама лежаха в ареста.

Третата, назначена от Горанов, и до ден-днешен е зам.-председател на КФН, избрана от тогава управляващите ГЕРБ.

Мина 1 година, откак ГЕРБ не е на власт.

Защо такива кадри са още по местата си и получават по 16 хил. лв. месечна заплата от нашите данъци, а аз давам показания по прокуратури като „свидетел“?

Тя дори не е свидетел.

2 Коментара
  1. !!! казва

    И какво стана със съкращаването на множеството държавни хрантутници? От 450 000 да съкратят 400 000 чиновника пак ще останат 50 000, които за 5 000 000 население са прекалено много.

  2. мъдев казва

    влезе ли в пандиза ще го спукат от ебане този ,такива селски тарикати ,стават булки още след аклиматизацията

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.