Бойко е на мушката на Кьовеши! Борисов загробил наши и евромилиарди за руския „Турски поток“

1 4 085

При строителството на продължението на газопровода „Турски поток“ през България са използвани не само национални, но и европейски средства. Това се казва в сигнал на движение „Боец“, подаден до Европейската прокуратура още на 25 октомври 2020 г.

Днес сдружението публикува пълния текст на сигнала, по който, според негова информация, вчера в България е проведена операция на Европейската прокуратура.

Европейската прокуратура вчера съобщи, че разследва 9 български строителни компании, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от Европейския съюз, а на 22 март са били извършени 25 обиска в София и други градове в областите София, Перник и Монтана, като са били разпитани десетима заподозрени.

Разследваните лица са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили евросредства.

В сигнала на „Боец“ се казва, че в строителството на „Турски поток“, поверено формално на саудитския консорциум „Аркад“, но извършвано реално от руски и беларуски фирми, е била ангажирана и строителна техника, купена от български фирми с еврофинансиране.

Реклама

Представители на „Боец“ са посетили строителни обекти в Северозападна България и са заснели самосвали и камиони, на които е имало стикери, сочещи, че са купени по проекти от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Съвместно с разследващия сайт BIRD е установено, че техниката е купена за определени проекти, което според „Боец“ е нарушение на целите и предмета на европроекта, за който е било отпуснато еврофинансирането.

„БОЕЦ сезираме Европейската комисия, OLAF и Европейската прокуратура, прилагайки тези доказателства за злоупотреба с европейски средства и действия на българските институции и премиера на Бойко Борисов, имащи за цел прикриване на реалните цели и същност на проекта „Турски поток“.

Той представлява огромна опасност и заплаха за националната сигурност на България и интересите на Европейския съюз. Доказваме руското участие и контрол върху строителството на проекта“, завършва сигналът.

Вчера премиерът Кирил Петков съобщи, че в Брюксел е говорил с американския президент Джо Байдън как корупцията може да бъде инструмент на руския президент Владимир Путин в балканските страни и му е дал за пример именно Турски поток“.

Същия ден посолството на Русия в София го репликира на сайта си с фразата: „Вместо елементарна благодарност за бързо и успешно реализиране на проекта (…) чуваме само безпочвени нападки.

1 Коментар
  1. Затвор за тиквата казва

    Много отдавна простака трябваше да бъде арестуван и с повдигнати обвинения за национално предателство със строежа, както той го нарича „балкански поток“. Не само, че България не може да го ползва, но го и плати с наши пари, за да си откупи живота банкянския идиот. Простака, шизофреник трябва да бъде арестуван първо за това а след това нека неговите облъчени орки да се тръшкат по паветата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.