ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА: Кьовеши разследва 9 ГЕРБ фирми за измами с европейски пари

1 8 585

Европейската прокуратура разследва 9 български дружества от обръча на ГЕРБ, които са заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от ЕС. Новината съобщиха от пресцентъра на европрокуратурата, цитирани от Би Ти Ви. По-рано тази седмица, на 22 март, бяха извършени 25 обиска в София и други градове в областите София, Перник и Монтана и бяха разпитани 10 заподозрени.

Разследваните лица са управители, собственици и представители на дружества, които са кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която е насочена към малки и средни предприятия и има за цел да подобри развитието на българската икономика.

Те са заподозрени в участие в организирана престъпна група и в представяне на фалшиви документи и декларации с цел незаконно получаване на тези средства.

Реклама

Не са посочени имената на компаниите, но е ясно, че са сред любимите на ГЕРБ, които приоритетно печелеха обществени поръчки по времето на мутренското управление на Бойко Борисов.

По искане на обслужващия европейски делегиран прокурор и с разрешението на Специализирания наказателен съд на България, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) извърши 25 претърсвания на жилища, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези дружества.

По време на претърсванията са иззети голямо количество документи, материали и оборудване (самосвали, багери, челни товарачи), което е било закупено с получените средства, на стойност 6 млн. евро.

Разследването все още продължава.

1 Коментар
  1. Математик от БАН, ''Хроника на една далавера'' казва

    “По време на претърсванията са иззети голямо количество документи, материали и оборудване (самосвали, багери, челни товарачи), което е било закупено с получените средства, на стойност 6 млн. евро.“
    Започнаха първо с над 4 МИЛИАРДА, корупционо раздадени от ПОГ-то на техни си фирми. По-късно откриха 53 само МИЛИОНА от тях, раздавани обвити надеждно в чували за боклук от банките. Сега говорят вече само за 6 МИЛИОНА. Утре ще осстанат само 300,000 лева корупция, а на делото ще докажат общо всичко тотално само 745 лева корупция, раздадена за легендарната полувековно недостроена “мегастрала“ Хемус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.