Гумичка за съвести: ВСС покри Гешев от обяснение как баща му е превзел фирма „Жоси“

2 3 283

Мнозинството в тотално опозорения Висш съдебен съвет блокира значима част от основанията на правосъдния министър Надежда Йорданова, с които тя мотивира искането си уволнението на главния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците, точно като гумичка за триене на гузни съвести, приеха правила, в които се казва, че няма да се обсъждат данни за нарушения, които датират преди началото на мандата на Гешев като шеф на прокуратурата. В това число попада знаковият скандал за прехвърляне на дялове в млечната компания „Жоси“ на бащата на главния прокурор Стоимен Гешев.

В началото на март министър Йорданова внесе във ВСС девет нови обстоятелства, даващи основание да поиска уволнението на прокурор Гешев.

На първо място е поредицата на Антикорупционния фонд – „Осемте джуджета“; случаите на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година; искането за снемане на имунитета на Елена Йончева; публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата; делото срещу Евгения и Николай Баневи; аферата „Жоси“; неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища; случаят „Гебрев“ и изземването на автомобили за нуждите на разследването на катастрофи.

В мандата на Гешев не попада още началото на делото срещу Баневи, по което Иван Гешев е много активен, но в качеството си на заместник-главен прокурор. Евгения и Николай Баневи вече осъдиха България пред съда в Страсбург за нарушаване на презумпцията за невиновност заради коментарите на Иван Гешев.

Случаят с разследването на покушението срещу оръжейния производител Емилиян Гебрев също датира от времето, когато Гешев е шеф на спецпрокуратурата и заместник на Сотир Цацаров.

Най-неудобният от всички тези казуси е случаят „Жоси“ заради наличието на документи за прехвърлянето на 2% от капитала на фирмата на името на Стоимен Гешев. Главният прокурор и досега не е обяснил как се е стигнало до издаването на тези документи.

Обяснението на тогавашния съсобственик в „Жоси“ Георги Цолов Георгиев е, че е поискал съдействие от Иван Гешев в битката срещу съдружника си Симеон Присадашки. След това е прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си.

Реклама

Към момента няма пречки за вписването в Търговския регистър на собствеността на бащата Гешев в „Жоси“, но това би го направило длъжник на НАП, съобщи Bird.bg в началото на декември. Към края на миналата година „Жоси“ дължи над половин милиона лева на НАП.

Връщане към детството

Пред ВСС Иван Гешев иронизира случая, като обясни, че правосъдната министърка Надежда Йорданова се насочила към студентските му години.

„В случай, че този текст не отпадне, има опасност да отидем в по-ранни периоди, до гимназията и аз няма да мога да се защитя, защото нямам спомени от тези години“, коментира Гешев, цитиран от lex.bg

Председателят на ВАС Георги Чолаков също обясни, че няма правна логика тримата големи в съдебна власт да носят отговорност за действия, които са извършили преди да встъпят в длъжност.

„Ако сме направили нарушения преди встъпването, има друга процедура и друг орган – колегии, дисциплинарни производства, тричленен и петчленен състав на ВАС. Ако през 90-те години съм се сбил в заведение и сега ми потърсят отговорност… Няма как да не се заключи тази процедура в рамките на мандата“, каза Чолаков.

„Ограничаването в рамките на мандата като изискване за допустимост е пречка да бъдат обсъдени някои от случаите в предложението – това са делото „Баневи“, казусът с Емилиян Гебрев и, може би, частично и с Елена Йончева“, каза Надежда Йорданова.

В крайна сметка правилата бяха приети с 14 гласа „за“ и три гласа „против“. Опозицията бе съставена от председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ПОВЕЧЕ ГУМИЧКИ, ПОВЕЧЕ ЩАСТИЕ!

  2. Мариана Сумистката казва

    Ако Ви подарят БРАКУВАН ЗЛОВРЕДЕН ЧЕРВЕЙ, не приемайте!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.