НАГЛОСТ: Иван Гешев се ожали, че службите разследват далаверите на баща му Стоимен

0 4 306

Иван Гешев се ожали, че службите разследват далаверите на баща му Стоимен Тодоров Гешев. Вероятно главният прокурор има предвид начина, по който през 2013 г. татко му заграбил фирмата за млечни продукти „Жоси“.

Запитан съзира ли някаква мъст на това управление към предишното, Гешев казва в интервю за сайта epicenter.bg: „Позволете ми да не отговарям на този въпрос, защото това значи пак да ангажирам становището си като гражданин, а не като главен прокурор. В крайна сметка изказването ми ще има политически оттенък и не желая по някакъв начин да окажа въздействие върху текущи разследвания на прокуратурата“.

„Имам своето становище като гражданин, – подчертава обаче Иван Гешев – имам своето становище като потърпевш от незаконните действия на МВР спрямо мои близки. Това никога не съм го казвал и ще каза защо. Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) не може да извършва действия спрямо магистрати – те извършиха незаконно, по същия начин, по който ви обясних за следователите, действия спрямо мой близки.“

На въпрос „Спрямо баща Ви?“ Иван Гешев отговаря: „Не само. И срещу други хора от семейния ми кръг. Беше ясно, че това са действия спрямо мен. Като искат да ги направят спрямо мен, защо не ги извършат спрямо мен, а ги извършват срещу жени, възрастни хора и т.н.?

Реклама

Защото сведения за тези действия МВР е изпратило на министъра на правосъдието, а министърът ги е внесъл във Висшия съдебен съвет, след като е ясно, че те касаят мен? Извършени са от некомпетентен орган ГДБОП, при положение, че компетентният орган е КПКОНПИ.

Защо Ви казвам това? Не за да се оплаквам. Казвам го сега в контекста на разговора и на всичко, което се случва, за да онагледя, че след като може да се случи по отношение на действащ главен прокурор, след като могат да бъдат атакувани дами прокурори и то на оперативно ниво, след като може да бъдат заплашвани – не говоря от изпълнителната власт, но от лица, разследвани от Специализираната прокуратура, ежедневно да бъдат охранявани, защото е застрашена тяхната сигурност, след като могат да бъдат подложени на постоянни медийни атаки конкретни магистрати – това е опасна тенденция и връщане към минали времена.

Работата на прокуратурата в момента, освен всичко друго, е да защити правата на всички български граждани от незаконни действия, независимо кой ги извършва.“

В разговор за ареста на Бойко Борисов главният прокурор казва: „Според българското законодателство нито министър-председателят, нито министърът на вътрешните работи могат да дават нареждания на разследващите полицаи. Такива може да дава само наблюдаващият прокурор.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.