Бойко занулен! Прокурорите на Кьовеши разследват „висши публични служители“

0 4 626

Бойко Борисов официално е занулен, остава му само да извърви своя път до килията! Европейската прокуратура (EPPO) потвърди, че провежда разследвания след получаването на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители.

„Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията. Ако допълнителна информация би могла да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна“, съобщиха от EPPO.

Арестът на тримата гербопитеци Бойко Борисов, неговия пиар Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов се случи именно след среща на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с министър-председателя Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

„Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщо известни и вече са достояние и на Европейската прокуратура“, заяви Петков след изявлението на прокуратурата, че няма да повдигне обвинение на тримата арестувани.

Самият Васил Божков, който преди 2 години подаде сигнал до държавното обвинение, че е бил изнудван от предишната власт, твърди, че вече е бил разпитан от европейски прокурори. „Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение“, обясняха от своя страна от държавното обвинение.

Реклама

Днес премиерът Кирил Петков обясни пред журналисти, че показанията, които е дал пред МВР преди ареста на бившия премиер Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов, са във връзка с одитиращ доклад на финансовото министерство за усвояването на еврофондовете.

От него ставало известно, че при над 90% от процедурите в определени сектори е имало само една кандидатстваща фирма. „Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства“, каза Петков.

„В същото време повече от година е известно, че господин Божков иска да даде информация, че е подкупвал високопоставени лица. За мен е умопомрачаващо, че българската прокуратура дори не направи досъдебно производство, не направи един „Скайп“ разговор и да го разпита“, каза още премиерът.

По думите му, ако някой е правил корупция със средства от бюджета, какъвто е случая с несъбраните от хазарт над 500 млн. лв. в полза на фирмите на Божков, то той ще прави корупция и с евросредствата, както показвал одита на финансовото министерство.

Петков обясни, че с шефа на европейските прокурори Лаура Кьовеши говорил за това, че българската прокуратура не разследва такива фрапантни случаи и за притесненията си как са управлявани евросредства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.