НЯМА СПАСЕНИЕ: Бойко ще бъде матиран с няколко хода

10 4 194

Арестът или задържането на Бойко Борисов и неговите „съратници“ приключи с бързо освобождаване и медийна възможност за ГЕРБ да се вживеят в ролята на жертви и протестъри.

На пръв поглед акцията се оказа по-скоро автогол за Кирил Петков и Бойко Рашков. Особено за втория, защото процедурните грешки, издаващи непрофесионализъм, се натрупаха застрашително в рамките на 24 часа.

Менда Стоянова беше обявена за арестувана, а след това се оказа, че всъщност не е била (това е само по себе си сериозно нарушаване на нейните права). Адвокатът на Борисов не беше допуснат веднага до него. Съобщено бе, че Европейската прокуратура участва в операцията, а после информацията беше оттеглена и случаят беше предаден на българската прокуратура и т.н.

Тази поредица от грешки, както и липсата на пряк резултат от задържането, създадоха впечатлението, че Борисов печели от рискования гамбит на МВР и управляващите. В крайна сметка основен опозиционен лидер не се арестува току-така в една правова държава. Логично Борисов получи възможност да демонстрира, че съвсем не е загубил актьорския си талант за драматично-героични роли.

Проблемът обаче е, че понякога позицията на някой шахматист е толкова слаба и компрометирана, че дори противникът му да прави сериозни грешки, партията пак си остава тотално загубена.

Въпреки привидностите, Борисов и неговата команда всъщност се намират пред мат в няколко хода, който към момента изглежда неизбежен. И може само да бъде забавен с процедурни хватки, актьорско майсторство и прокурорско затваряне на очите.

Пробойните в защитата на бившите управляващи

Дори безспорно нескопосаните ходове на тандема Петков-Рашков демонстрираха фундаменталните слабости и пробойни в защитата на бившия премиер, медийния му съветник и бившия финансов министър. И то по отношение на най-сериозния скандал, в който Борисов е въвлечен – аферата в хазарта. Пробойните в защитните версии на бившите управляващи, които лъснаха, са поне следните:

1) Щетата за държавния бюджет (от данъци и такси в хазарта) в размер над 550 милиона лева е безспорно доказана – с доклад на орган по финансов контрол.

Не е ясно защо прокуратурата не повдига обвинение на Владислав Горанов поне за безстопанственост. Версията, че ощетяването се е случило без негово знание, е несъстоятелна на фона на публично известните факти.

2) При наличието на доказателства за множество срещи в период от пет години между Васил Божков и трите задържани лица възниква сериозният въпрос дали не става дума за координация на действията между тях, така че да се стигне до въпросната загуба за бюджета от половин милиард.

Размяната на смс-и с красноречиво съдържание, регулярните визити на Божков в министерството на финансите, както и на медийния съветник на Борисов при Божков са факти, които имат доказателствена тежест за едно такова разследване.

А да не забравяме, че между лицата има и други „необясними“ уговорки за подкрепа от страна на Божков за един футболен клуб и една телевизия. И е неясно защо прокуратурата не иска да се заеме с тези факти като доказателства за съзнателно и координирано причинена щета на държавния бюджет.

Реклама

3) Ако Европейската прокуратура може да изслуша Васил Божков и намира идваща от него информация за полезна и релевантна, защо българската прокуратура отказва да направи същото? В крайна сметка използвайки Божков като свидетел, може да се достигне до потенциална престъпна конспирация на върха на държавата. Всяка независима прокуратура би се възползвала от подобна възможност. Да, спорно е, дали в случая става дума за „изнудване“ на Божков от тогава управляващите или за „подкуп“ в големи размери.

В първия случай Божков би бил по-скоро невинен, докато във втория става дума за взаимноизгодна транзакция (което е много по-вероятният сценарий). Но една независима прокуратура все пак би дала някакъв бонус на свидетел, склонен да ѝ сътрудничи, като поне намали наказанието, което му подготвя. Нищо подобно не виждаме в действията на нашата прокуратура. Което е странно, ако се приеме, че тя преследва максимален ефект в борбата с корупцията по най-високите етажи на властта.

4) Изглежда е вярно, че в дотук събраните доказателства няма снимки или преки доказателства за предаване на пари от Божков на другите лица (освен твърденията на самия Божков и непреки свидетели). Но се натрупват множество дълбоко смущаващи факти, които „плачат“ за задълбочено разследване. Например, по думите на самата прокуратура, има свидетелства, че Божков, Борисов, Горанов и Арнаудова са се срещали много пъти, като Божков е ходил на част от срещите, носейки много пари. Преки свидетели на размяната няма и дори един от свидетелите твърди, че Божков е влизал в министерство на финасите „само по пура“.

Прокуратурата веднага извади заключението, че Божков не е носил пликове и торби, т.е. не е носил пари. Да, това би било така, ако допуснем, че е влизал гол при Горанов и е нямало къде да скрие банкноти от петстотин евро (да речем). Но тази екстравагантна версия може със сигурност да бъде оборена при едно нормално разследване.

5) Най-важното обаче е, че прокуратурата се разкри като адвокат на Борисов и неговите „съратници“. Нейната интерпретация не само е максимално благоприятната за потенциалните обвиняеми, но дори прокурорите отказват да сътрудничат на МВР в събирането на доказателства срещу тях.

Вместо да помогнат на хората на Рашков да поправят процедурните пропуски по време на разследването, прокурорите – без дори да говорят с полицаите – изчакаха крайния срок и излязоха с пресконференция за дефектите на разследването. С което показаха ясно на чия страна са. Вярно е, че прокуратурата трябва да се грижи и за правата на обвиняемите и потенциалните обвиняеми. Но грижата на българската прокуратура към определени лица е направо all inclusive.

Политическата отговорност на ГЕРБ

По всички тези въпроси думата ще имат специалистите по наказателно право. Напълно възможно е да не се намерят снимки или клипове, на които Божков предава плик с пари на Борисов, Горанов или Арнаудова.

Но партията шах, която тези лица играят, е загубена, защото те безспорно носят пряка политическа вина за загубата на половин милиард лева за бюджета. И тази загуба едва ли се е случила по невнимание. Дали ще се докаже, че те са се облагодетелствали пряко от аферата, е въпрос по-скоро на желание и професионализъм от страна на органите, призвани да възстановят справедливостта. Проблемът е, че при някои от тях липсва поне единият елемент, а при други – и двата.

Когато става дума за политическата отговорност, въпросът обаче е към ГЕРБ. Те продължават да си затварят очите за нея и се държат като мажоретки на ръководството си.

Когато наскоро беше единодушно преизбран за лидер на ГЕРБ, Борисов каза, че е тяхното овчарско куче.

Но по-скоро тази партия се е превърнала в негово куче пазач. И кучетата, и пазачите са достойни създания, които заслужават уважение, дори любов. Но в политиката това не винаги е вярно.

* ДАНИЕЛ СМИЛОВ, „Дойче веле”, заглавието е на Narod.bg

10 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  Боклуци, вашите съкровени мечти и сърбежи скоро ще дадат плод! Най- вече в ущърб на тези, които допускат вашите „невинни“ ексцесии…..

 2. Мариана Сумистката казва

  Както се казва, вашият труд и несекващи усилия ще бъде възнаграден от световната банка чрез донорство на сперма. С извинение за грубичката намеса в тези ранни неделни утрини. Храчките по улиците и несанираните в следващите 300 години жилищни блокове ще говорят за усърдните часове, прекарани в грижа и облагородяване на родината под звуците на гайдите и тъпаните. Като акцентираме на последното.

 3. Д-р Менгеле казва

  Крематориум Варна Чакам те да дойдеш – обслужване от А до Я, ниски цени

 4. многознайко казва

  Не мога да повярвам,че макар и да няма право,Лойко Рашков не е попрегледал материалите преди да бъдат изпратени в прокуратурата.Никой не може да ме убеди,че чавека не е ерудиран в онова,което е работил цял живот и да прецени кое и как ще мине именно на ниво прокуратура.И за това не се радвайте много на временно дадената свобода на триото.
  По въпроса за Гешев-толкова ли не можаха да „удушат“ един прокурор да образуват нарочно предварително производство именно на Гешев за това,че като ръководител на прокуратурата прикрива конкретното престъпление да не види бял свят-вика му се престъпление по служба.Като я слушах онази нещастница от градската прокуратура как мърмореше под носа си ми стана ясно,че и тя не е убедена какви ги плещи небивали.
  И накрая ще се съглася,че направиха на ББ мечешка услуга,като не го прекараха през решение на съда.Там можеха да сложат точката,обаче явно не са сигурни в резултата,защото престъпление има.
  И все пак се надявам,че Бойко Рашков ще извади асото от ръкава,защото ако го няма,със съжаление скоро ще видим как това правителство си отива…….Поредното!

 5. Мариана Сумистката казва

  Смисълът е следният: Защо да се задълбава толкова в един законосъобразен арест, ако няма на лице корупционни действия, които са го задействали. Арест за изясняване на определени обвинения и толкова….. Обаче тук съществуващото положение показва, че този скалъпен арест НАИСТИНА не е бил законосъобразен…. И има какво да се говори по отношение на това аматьорско „майсторство“!

 6. Мариана Сумистката казва

  Психенца ….. не плашете с тленност и преходност нетленни царици…..

 7. Осведомен казва

  Освобождаването на Борисов е временно. Рекетът над Божков е ала-бала. Огромни са обаче кражбите на пари от джоба на европейските данъкоплатци и е въпрос на кратко време да бъде арестуван и здържан. И няма да е само той. Почти всичките му министри са били съучастница в тези кражби.

 8. Мариана Сумистката казва

  Въпрос на време е, когато ще бъде наложено на ПРЕМИЕРИНА и неговото милиционерско псе да наложи ароматизатори за КЕНЕФ….

 9. Нели Колева казва

  Нова ТВ,бТВ,БНТ и другите медии забравиха да ни информират позволили са да си вземе любимата книга в ареста.Така може би господинът нямаше да вдигне кръвно?

 10. Румен Терсенето казва

  Всъщност, шпицкомандата изпратена да „арестува ББ“ е била натоварена със задача физическо отстраняване на лидера на ГЕРБ. В процеса на деянието се е оказало че се вдига шум и те не са останали незабелязани. При което се е задействал план Б за задържане и на други активисти на ГЕРБ. В подкрепа на моети самнения е факта че те не са изготвили документи и не са уведомили прокуратурата за да остане неизвестен факта на тяхното престъпление. Не са имали и въпроси към задържаните. Целта е била да има минимален брой посветени в деянието. На тези които ще опитат да ме опровергаят ще посоча, че те биха могли да го „арестуват“ в работен ден в работно време.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.