Министър пита: Защо не се разследват несъбраните 556 милиона от хазарт? (лъсват нови ГЕРБ далавери в транспорта)

4 1 780

Къде са над 500 млн. лв., несъбрани от хазарт. Това попита риторично в ефира на bTV транспортният министър Николай Събев.

А след това онагледи, че ако държавата бе събрала тези средства, то това биха били парите за нови влакове, вагони и линейки, за които сега държавата кандидатства за европейски средства.

„Къде са тези пари, защо няма обвинения и защо не се разследват тези пари”, попита Събев. Последва мигновен отговор от Специализираната прокуратурата, която твърди, че тази щета за около 500 млн. лв. е установена в „резултат на действия на прокурорите“.

До сблъсъка се стигна след като транспортният министър бе помолен да коментира задържането и пускането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севдалина Арнаудова.

Това са парите за влаковете

Министър Събев онагледи несъбраните от държавата хазартни такси.

“Това са влаковете и вагоните, които ние очакваме да получим чрез европейска помощ. Това е стойността на тези влакове и вагони, от които ние страхотно имаме нужда.

Това е стойността на всички тези линейки, които българите биха имали нужда като нови линейки и достатъчни линейки във всички градове в периода на пандемията. Къде са тези пари, защо няма обвинения и защо не се разследват тези пари”, попита Николай Събев.

Той определи датата на задържането на Борисов като „добрата дата 17 март”

“Още през лятото, когато се заехме да създаваме “Продължаваме промяната” беше очевидно, че има милиони, милиарди, които влизат през националния бюджет и европейски програми, но които не остават в българската икономика. И беше очевидно, че ще имаме две задачи – да градим и да потърсим справедливост”, каза той.

Прокуратурата: Щетата е установена заради активните действия на прокурорите

“По повод установената щета от близо половин милиард лева. Тази щета е установена в резултат единствено и само на активните действия на наблюдаващите прокурори по прословутото разследване, в което главно действащо лице е лицето, укриващо се в Дубай.

Реклама

И това е сторено още през 2020 г. И този одитен доклад очевидно се има предвид. Заради проактивните действия на специализирана прокуратура въпросната комисия по хазарта спря да съществува”, посочи прокурор Валентина Маджарова.

Тя уточни, че инспекцията на АДФИ, установила несъбраните такси от хазарт за над 500 млн. лв., е извършена по указания на прокурорите от специализирана прокуратура, т.е. “тя е възложена с акт на прокурор”.

На въпрос дали е разпитан Васил Божков в рамките на това производството, от прокуратурата посочиха, че не е, защото “са налице процесуални пречки”. Прокурор Маджарова уточни, че НПК не позволява това да се извършва през социалните медии. Разследването по делото не е приключило и кръга на обвиняеми хипотетично може да се разшири.

И в петък Специализираната прокуратура също излезе с позиция по казуса.

„Именно по възложените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е установена и нанесената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв., приблизително посочена от министър Асен Василев.

В хода на финансовите инспекции са установени и системни нарушения на контролната дейност на Държавната комисия по хазарта, изразяващи се в толериране с цел неправомерно обогатяване на хазартни дружества, управлявани от В. Б. Вследствие на установените факти по досъдебното производство Държавната комисия по хазарта е закрита“, посочи прокуратурата.

Всъщност първата проверка на АДФИ поради съмнения за неплатени хазартни такси бе разпоредена още през декември 2019 г. от бившия финансов министър Владислав Горанов, а няколко седмици по-късно – в началото на 2020 г., прокуратурата предприе мащабна акция срещу хазартния бизнесмен. Първоначално АДФИ установи щета за около 700 млн. лв., като впоследствие по различни разпореждания (включително на прокуратурата) тя направи още няколко инспекции, които само потвърдиха първоначалните констатации.

Това, което зависеше от служебния кабинет и сега от редовното правителство, е всъщност воденето на данъчните дела през НАП, които фирмите на Божков заведоха срещу държавата.

Транспортният министър дал на МВР папки за потенциални нарушения

В неделя транспортният министър Николай Събев посочи още, че е предал редица папки до МВР и европейската прокуратура с потенциални нарушения в транспорта.

„Тези папки съдържат убедителни доказателства, че държавата е ощетена. Имаме достатъчно доказателства, повечето са лични показания, които предадохме на МВР с цел да прецени доколко е нарушен държавният интерес“, каза Събев.

По думите му в папките има данни за злоупотреби с европейски средства, както и фалшиво участие в търгове. Събев отказа да даде подробности, но даде пример, че за изграждане на жп инфраструктура в консорциум е участвала испанска фирма, която е обявила фалит 9 месеца преди да участва в този консорциум.

4 Коментара
 1. Маркиза дьо Сад казва

  ЗАЩОТО са ИЗТИЧКАЛИ зад ГРАНИЦА…… Следващите разследвания и арести ше бъдат за МИТНИЧАРИТЕ!!!!

 2. Маркиза дьо Сад казва

  Тъй като вече банките на БОЖКОВ би трябвало да си скубАт косите във връзка с неговите ТРАНЗАКЦИИ….

 3. Маркиза дьо Сад казва

  Виждате ли, тъпоумни фашуги, че към плика на „математика“ Васил Божков трябва да се прибави и съдържанието на плика. ( Скромен, но заслужен ШАХ и МАТ )

 4. Маркиза дьо Сад казва

  Не зная за един средностатистически студент по право, но от книгите на Джон Гришам зная, че един „престъпник“ е невинен до доказване на противното толкова, колкото един шеф на болница или завеждащ отделение може да бъде уличен в корупционни и прикриващи лекарски грешки и престъпления практики.

  Аферата с един боклук- вреден и злоупотребяващ със спестяванията на хората хазартен бос, който би могъл да престави себе си като преуспяващ бизнесмен в държава с нелепи и недействащи институции като тази, буди отвращение!!

  Държава, в която незаконното строителство е толкова позволено,, колкото и да караш колело; чиито злоупотреби отстъпват и могат да си съперничат само със злоупотребите, съпътстващи ръководенето на общините.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.