Кметът от ГЕРБ Атанас Балкански разследван за Covid крупна далавера с дезинфектанти

0 1 995

„Икономическа полиция” установи неправомерно разходване на средства, отпуснати на Съединение за дезинфекция, съобщиха от МВР. Както може да се очаква, кметът на общината е от ГЕРБ – Атанас Балкански.

В хода на проверката са събрани данни, че от близо 230 хиляди лева, отпуснати на община Съединение по силата на министерското постановление, към 31 януари т.г. от тях са разходени над 180 хиляди лева.

Преобладаваща част в тази сума – около 167 хиляди лева, е била за заплащане на дезинфекция, дезинфектанти и лични предпазни средства.

Парите са преведени от декември 2021 г. до февруари 2022 г. по сметка на определена фирма на база издадени от нея разходно-оправдателни документи.

В тях са били описани различни дейности, свързани с дезинфекция на площи и помещения на обществени институции и административни сгради, училища, детски градини, зелен  площи и др. в населените места на общината, които обаче са били изпълнени формално или в непълен обем, посочват от полицията.

От МВР още установили, че схемата е станала възможна с участието на длъжностно лице (кметът Балкански, б.ред.), ангажирано с ръководството, контрола, управлението и стопанисването на имуществото на община Съединение и в резултат на нея са нанесени сериозни щети на общината.

Реклама

Събраните материали са изпратени в Окръжна прокуратура  – Пловдив по компетентност.

Пред Радио Пловдив кметът на община Съединение Атанас Балкански днес посочи, че е бил разпитван, както и длъжностните лица, отговорни за дезинфекцията в общината, и кметовете на кметства.

„Те имат протоколи и дубликати, които доказват, че са подписали на определен ден определена дейност, свързана с разплащане на дейности по Covid мерките“, обяснява той. В коментар за това кое би могло да е неупоменатото в съобщението длъжностно лице Балкански казва: „Нали знаете, кметът за всичко е виновен“, опита да се направи на умен гербаджията.

През 2016 г. Атанас Балкански бе отстранен от длъжност с решение на ОИК (Общинската избирателна комисия).

Още през месец януари 2016 г. опозицията в местния Общински съвет поиска отстраняване на Балкански заради конфликт на интереси и с мотива, че притежава фирми, което е в нарушение със заемания пост.

Поради констатирано неизпълнение на задълженията по чл.41 ,ал.3 от ЗМСМА (Закона за местното самоуправление и местната администрация) и на основание чл.42 ,ал.1 , т.9 от същия закон ОИК- Съединение прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Съединение Атанас Балкански и анулира издаденото му удостоверение с номер 1/03.11.2015 г., гласи решението, взето на 16 декември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.