ТОП АДВОКАТ: Бойко арестуван по спешност за рекет, иначе вече щеше да е в Дубай или Сърбия

2 2 797

Бившият премиер Бойко Борисов, който бе арестуван в четвъртък вечерта, е задържан заради сигнал за изнудване. Това заяви адвокатът му Менко Менков след среща с разследващите.

По думите му разследването, образувано на 17 март, няма нищо общо с европейската прокуратура. Часове по-рано полицията обяви, че то е свързано с разследването на 120 сигнала от службата на Лаура Кьовеши.

Според Менков обаче става дума за сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ, подаден в началото на декември миналата година. В него се говори за снимките с пачки и кюлчета от спалнята на лидера на ГЕРБ. По тези кадри още миналата година прокуратурата отказа да образува разследване.

Акцията срещу Борисов е знак, че няма да има толерантност към корупцията, коментира председателят на парламента Никола Минчев. Според него действията на МВР били в рамките на закона и не е имало показност.

Един свидетел

По делото срещу Борисов е разпитван премиерът Кирил Петков, обясни Менков. По думите му засега други доказателства няма.

„Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването“, заяви Менков.

Обвинение срещу Борисов не е повдигнато. Не се знае и дали ще има такова, защото в четвъртък материалите все още не бяха докладвани на прокуратурата. МВР действа в условията на неотложност и по закон в тези случаи трябва да уведоми прокуратурата в рамките на 24 часа.

Реклама

Междувременно в петък сутринта депутати от ГЕРБ отново се събраха пред националната полиция, където Борисов прекара нощта. Още в сряда представители на партията обявиха действията на МВР за политическа репресия.

По-добре ли живее народът?

Освен Борисов са арестувани и пиарката му Севделина Арнаудова, както и бившият финансов министър Владислав Горанов, потвърди Томислав Дончев, който също е пред националната полиция. Не е задържана Менда Стоянова, въпреки че МВР обяви, че тя също е сред арестуваните.

Съпругът на пиарката Шехерезада – Делян Димитров пък каза, че жена му е била арестувана след обиск от десетина униформени полицаи в дома им. Той обясни, че служителите дошли вечерта и не представили никакъв документ за претърсването.

„Най-много ме боли, че трябваше да успокоявам детето, че не сме престъпници“, каза той.

На втората минута щеше да е в Дубай

Ако МВР беше действало по стандартния начин и бе поискало първо разрешение за съд, Борисов щеше да бъде уведомен веднага, коментира пред бТВ топ адвокатът Михаил Екимджиев. Според него срещу бившия премиер най-вероятно вече има обвинение, тъй като разпоредбите на НПК позволяват това.

„Представете си, ако МВР беше решило да действа стандартно с предварително разрешение от специализирания съд. На първата минута Иван Гешев щеше да знае това, на втората минута Борисов щеше да знае това и вече можеше да е в Дубай или в Сърбия“, каза адвокатът.

Най-вероятно бившият премиер ще бъде освободен в рамките на 24 часа, коментира пък адвокат Людмил Рангелов. Другият вариант е прокурор да прецени, че има достатъчно доказателства за престъпление и да му наложи 72-часово задържане. По нататък мярката за неотклонение трябва да се преценява от съда.

2 Коментара
  1. Мариана казва

    Нека ви насоча правилно. Адвокатчето има своите основания….. Щом не е в Дубай, може би рекетът е срещу него, по всички мизерни умозаключения. Щом пък не е в Сърбия, основателно е да се помисли, че няма никакви причини да бъде там. Помислете за Австралия- автентична изява на високо развита и екологично чиста от проституки и смрадливи псета дестинация.

  2. Алена казва

    Тиквата ке лежи у затворо 3. 2022г

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.