НА СЪД! Руският „Турски поток” на Бойко за 3 милиарда лева е незаконен!

1 4 388

Актовете, с които руският „Турски поток” на Бойко Борисов за 3 милиарда лева е въведен в експлоатация, са фалшифицирани.

Разкритието се появява напълно случайно в решение на Административен съд – София град, от което става ясно, че има известни разминавания между документите и реалността.

Твърди се, че разкопаване на река Вит, откъдето преминава газопроводът, няма. Същевременно обаче репортажи от 2020 г. показват багери и изкопи… Казусът ще стигне до прокуратурата. Но дали прокуратурата ще стигне до дъното му, е съвсем друг въпрос, пише „Фрогнюз”.

Преди около 2 години започва да се вихри сага с пресичането на р. Вит от “Турски поток”. Това е един от сложните етапи в строителството на газопровода. Първоначално тръбите трябва да минат под коритото на реката по така наречения метод „хоризонтално насочено сондиране“. При метода се използва голямо количество бентонит под налягане.

Отговорните институции и проектантите обаче пропускат факта, че става дума за карстов район. Бентонитът отива по-надолу от предвиденото, където се намират кладенците на водоснабдителната система на град Плевен. Водата се размътва, става негодна и съответно се взема решение процесът да спре.

Тогава инвеститорите решават да минат през реката по друг начин – с открит траншеен метод, при който дърветата по бреговете се изсичат, реката се прегражда с дига и багерите разорават дъното.

Става дума обаче за зона, която попада в “Натура 2000”. Има нарушение на Закона за водите и нарушение на плана за управление на речен басейн “Дунавски район”, където има забрани за сеч на крайбрежна растителност.

“Басейнова дирекция” издава разрешително за ползване на реката, за да се премине по този начин. Именно то се обжалва пред Административния съд София-град.

Реклама

И докато делото все още е в ход, разрешителното за използването на открит траншеен изкоп не би трябвало да се използва. Това обаче също няма значение. Строежът на „Турски поток“ върви, а „Басейнова дирекция“ услужливо си затваря очите. 

За това сигнализира пред „Фрогнюз” Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка“, които обжалват разрешителното, издадено от “Басейнонва дирекция”.

Съдебният процес е дълъг, а шест пъти последователно експерти отказват да се произнесат. Делото е загубено от “Балканка”, които решават да обжалват пред Върховния административен съд.

В решението се посочва, че така или иначе реката не била разорана, ами бил използван методът с насочено сондиране. Така било написано в Разрешението за ползване на Потока, № СТ-05-1090 от 13.12.2020 на началника на ДНСК, както и в Акт образец 16 за установяване годността на строежа.

Всичко обаче свидетелства за тъкмо обратното – реката е разорана. Виждат се и багери, и изкопи.

Сигнал ще бъде подаден до прокуратурата.

„Не мога да правя прогнози прокуратурата как ще реагира. Имаше друг случай с р. Вит при строителството на АМ “Хемус”. Беше разкопано, баластрата беше открадната през 2019 г. Тогава сигнализирахме до прокуратурата.

В момента все още се води преписка срещу неизвестен извършител в прокуратурата в Ловеч. Прокуратурата е до никъде, а там черно на бяло се знае кой е извършител и всичко е документирано. Три години няма никой. България няма държава.

Те съсипват река след река, правят абсолютно забранени неща, секат дървета по реките, които са най-важните в света и то за някаква мижава далавера. Това е забранено от Закона за водите и Закона за управление на речните басейни”, посочи Куманов.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    И пак никой,ако не в затвора-поне в ареста………Егати държавата.
    Господ да ни е на помощ,но и Той се е отрекъл от нас-уви.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.